"אם לא ינקטו צעדים הצעירים של היום יהיו הקשישים העניים של העתיד"
הוועדה הציבורית לבחינת עתיד ענף הביטוח בראשה עומד השר לשעבר גדעון סער הגישה את מסקנותיה בהן העלאת קצבאות הזקנה, הקצאת אג"ח מיועדות לקרנות הפנסיה והחלת ביטוח סיעודי חובה
"האזרח בישראל לא יודע כיום מה תהיה הכנסתו לעת זקנה, גם לא בקירוב. אם לא ינקטו צעדי מדיניות הצעירים שלה היום יהיו הקשישים העניים של העתיד. אנחנו ממליצים על שורה של צעדי מדיניות להתמודדות עם משבר הפנסיה הצפוי, אמר היום (א') השר לשעבר גדעון סער שעמד בראש הוועדה הציבורית לבחינת עתיד ענף הביטוח במסיבת עיתונאים להצגת דו"ח הוועדה.
- הכנסת אישרה: העלאת גיל הפרישה לנשים תידחה לפברואר 2018
- מנכ"לית בססח: "הצעירים ייפגעו הכי הרבה מהריבית האפסית, בלי דירה ובלי פנסיה"
- כאוס בשוק הפנסיה? שיטת התגמול לסוכנים משתנית - עדיין לא הוחלט על שיטה חדשה
"בחרנו להתמקד בחמישה פרקים עיקריים שנוגעים לענף, לעתידו, ליכולת שלו לתת שירות טוב יותר לציבור ויש בו המלצות רבות שלדעתנו יישומן יתרום לרווחת הציבור. אני מקווה שיתפתח שיח ציבורי רחב בסוגיות בהן עסקה הוועדה".
על המשמעות התקציבית של הצעדים אמר סער, "מאוד השתדלנו להתייחס בזהירות הראויה למשמעות התקציבית. ביטוח סיעודי חובה קיבלנו את עמדת שר הבריאות שניתן להוסיף למס הבריאות 0.5% כמקור תקציבי לזה. סימנו את היכולת והזכות להזדקן בכבוד כבעיה חברתית שעוד כמה שנים תתפרץ במלוא עוזה וכדי להתמודד איתה יהיו צריכים להיות מוקצים גם משאבים תקציביים".
הוועדה המליצה על שורה של צעדים על מנת להתמודד עם משבר הפנסיה הצפוי וביניהם הקצאת אג"ח מיועדות לקרנות הפנסיה בשיעור גבוה מהנוכחי והעלאת קצבאות הזקנה. העלאת קצבאות הזקנה נועדה לפצות על שחיקת הקצבה הפנסיונית הצפויה.
על גיל פרישת נשים: "צריך לחשוב בצורה שונה על הנושא"
לגבי סוגיית העלאת גיל הפרישה לנשים אמר סער: "בחרנו להצביע על העובדה שצריך לחשוב בצורה קצת שונה על הנושא הזה. מהתפיסה של גיל פרישה אחיד לתפיסה שונה. יש מקצועות שהם מקצועות מאוד שוחקים, נניח אחיות, נניח הוראה, ויש מקצועות שהם פחות שוחקים ויש רצון להישאר מעבר לגיל המקסימלי האפשרי ויש גם צורך של השוק. צריך לבחון את הנושא הזה בגישה חדשה".
הפרק השני עסק בנושא הסיעוד. לדברי סער הוועדה הגיעה לכלל דעה שיש לעגן ביטוח סיעוד ממלכתי חובה בחקיקה שיעניק ביטוח סיעוד בסיסי לכל אזרח בישראל, וכן הכרה בהוצאות ביטוח סיעודי פרטי.
עיקרי המלצות הוועדה הן: הקמת הרשות להגנת החוסכים, שתהיה מופרדת מהפיקוח על חברות הביטוח; הקמת טריבונל משפטי לתביעות ביטוח שייתר את הצורך של המבוטח להגיש תביעה לבתי המשפט; הקצאת אג"ח מיועדות למוצרים הפנסיוניים בשיעור של 50%-60%; שינוי גיל הפרישה כך שיתחשב באילוצים נוספים כמו מקצועות שוחקים או מקצועות בהם קיים מחסור בכוח אדם מיומן או חיוני; מהלכים שתכליתם הקדמת היציאה לשוק העבודה והקדמת תחילת החיסכון הפנסיוני כגון קיצור משך שנות הלימוד ל-11 ולבסוף, פתיחת השוק לתחרות מחו"ל, לאפשר לחברות זרות להיכנס לשוק הביטוח ולהקל עליהן את נטל הרגולציה; ביטול בחקיקה את ההפרדה בין יועץ לסוכן; פרסום שיעור ההחזר לציבור מתוך הפרמיות הנגבות; ביטוח סיעוד ממלכתי חובה, ריכוז ופישוט הטיפול במטופל הסיעודי בידי גורם אחד והכרה בהוצאות ביטוח סיעוד פרטי.
הוועדה הציבורית לבחינת עתיד ענף הביטוח החלה את פעילותה ב-4 במאי 2016 ומטרתה היתה לדון בעתיד ענף הביטוח ובשאלת תרומתו לרווחת הציבור בשנים הבאות. בפני הוועדה הופיעו גם שר הרווחה והשירותים החברתיים חיים כץ, שר הבריאות יעקב ליצמן, המפקח על הביטוח לשעבר פרופ' עודד שריג ויו"ר הראל יאיר המבורגר.
הוועדה התמקדה בחמישה היבטים של ענף הביטוח: הטיפול במשבר הפנסיה, הבטחת טיפול סיעודי הוגן, שיפור השירות של חברות הביטוח, תפקיד הממשל בעיצוב עתיד ענף הביטוח ועתיד סוכני הביטוח.
סער: "מתכוון לחזור ולהתמודד לפני הבחירות הבאות"
על חזרתו לפוליטיקה אמר סער כי "אני יכול להגיד ברמה האישית שבלי שהדבר תוכנן סוגיות כמו הנושא הפנסיוני בהחלט למדתי אותן לעומק במהלך עבודה הוועדה ואני בהחלט מאמין שאם אגיע למוקדי קבלת ההחלטות, זה תלוי באמון הציבור, אז אני בהנחה שאקבל את אמון הציבור בהחלט אלה דברים שאני מאמין שהם לטובת עם ישראל ואשמח להשפיע עליהם. אני מתכוון לחזור ולהתמודד לפני הבחירות הבאות".