$
דעות

מגשימה בזמן את חלום הביומד הישראלי

נוירודרם זקוקה למישהו עם גב כלכלי חזק ואורך רוח שיעזור לה לצלוח את שלב הניסוי הקריטי

סופי שולמן 08:0525.07.17

בישראל כל אקזיט הוא בגדר חגיגה, אבל השידוך שנוירודרם מצאה לעצמה הוא באמת עסקה מהחלומות. מכירת החברה בזמן שהיא נכנסת לשלב השלישי והמכריע של הניסוי הקליני תמורת מיליארד דולר במזומן הוא חלומה של כל חברת ביוטק.

 

ישראל נחשבת לבית גידול משובח וחזק לחברות ביומד, אלא שאת אישורי ה־FDA שקיבלו החברות הישראליות אפשר לספור על יד אחת. מרבית החברות המקומיות יודעות לעבור את השלב השני בניסויים לפי המפרט שדורש מנהל התרופות והמזון האמריקאי, אך השלב האחרון מהווה אתגר שעוד לא פוצח עד הסוף.

 

בניגוד לשלבים הראשוניים של הניסויים, בהם נבדקים בעיקר היבטים מדעיים של התרופה או המכשיר, הרי שבשלב השלישי החברה חייבת להוכיח שהתרופה שלה אכן עובדת וללא תופעות לוואי חריגות. בשלב השלישי כבר אי אפשר להסתפק במדגם קטן יחסית של כמה מאות בודדות של חולים, אלא חייבים להוכיח יעילות במדגם מייצג יותר של אלפי חולים. על כן, זהו שלב שהוא יקר דרמטית בהשוואה לשלבים הקודמים ועלותו לחברה עשויה להגיע למאות מיליוני דולרים על פני שנים ספורות.

 

גב פיננסי לשלב המכריע

 

מיצובישי טנאבה היפנית קוטפת את נוירודרם בדיוק ברגע הנכון עבור החברה הישראלית, ומעניקה לה גב פיננסי חזק שיסייע לה לצלוח את שלב הניסויים האחרון והמכריע.

 

היא אמנם הייתה מהמצטיינות מבין הישראליות מענף הביומד בהיבט הפיננסי, והצליחה להשלים שלושה גיוסים בשלוש השנים שחלפו מאז שהונפקה בנאסד"ק, אבל גם הכסף הזה לא היה מספיק לה כדי לחצות את משוכת ה־FDA האחרונה. נוירודרם גייסה כרבע מיליארד דולר מאז 2014 מהמשקיעים בוול סטריט, אך שרפה כבר יותר ממחצית מהסכום. בסוף הרבעון הראשון של 2017 היו בקופתה 140 מיליון דולר, סכום מכובד, אך לא כזה שמייצר את הנוחות והפריסה הדרושים.

 

 

עובדי נוירודרם עובדי נוירודרם צילום: יחצ

 

 

התיק שבולם את הנפילה

 

למיצובישי עצמה, שנסחרת בניו יורק לפי שווי של כ־13.5 מיליארד דולר, יש כמובן סיכון הנובע מכך שהמשאבה של נוירודרם עשויה להיכשל בשלב השלישי של הניסויים, אלא שלחברה היפנית יש את המשאבים הנדרשים לעמידה באירוע שכזה. תוכנית העבודה שלה בנויה על תיק של תרופות בתהליך פיתוח מתקדם, כך שגם אם אחת נופלת, יהיו אחרות שיצליחו וזה מספיק.

 

אחד הנכסים החשובים שיש למיצובישי בעייני בעלי המניות של נוירודרם הוא התמחותה בתחום המחלות הנוירולוגיות. אולי שמה של החברה היפנית לא מוכר לישראלים, אבל היא קיבלה כותרות ברחבי העולם במאי השנה כחברה שקיבלה אישור FDA ראשון מזה שני עשורים לתרופה שנועדה לטפל במחלת ה־ALS שנחשבת לחשוכת מרפא. האישור, שנחשב לכמעט חסר תקדים, העלה כמובן את הפרופיל של מיצובישי ושם אותה על מפת השחקניות המעניינות בתחום הפארמה.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x