הציבור רכש ב-2016 יותר דירות ויותר רכבים, וסך פרמיות הביטוחים עלה בהתאם
עפ"י הדו"ח השנתי של המפקחת על הביטוח, תרמו לעלייה הגידול במספר כלי הרכב המבוטחים והייקור בתעריפי ביטוח צד ג'. מספר המבוטחים שרכשו ביטוח דירות דרך הבנקים במסגרת לקיחת המשכנתא עלה ב-30%
בשנת 2016 המשיכה מגמת העלייה בדמי הביטוח בענף רכב – סך הפרמיות שנגבו ב-2016 עבור ביטוח רכב מקיף עמד על 8 מיליארד שקל לעומת 7 מיליארד שקל ב-2015 (זינוק של 37.8%) ו-6.8 מיליארד שקל ב-2014. כך עולה מהדו"ח השנתי של המפקחת על הביטוח דורית סלינגר שמתפרסם היום.
- האוצר מסיר חסמים לתחרות בביטוח: יקל על כניסת מבטחים חדשים
- חברות הביטוח הישיר מובילות במדד השירות של המפקחת על הביטוח
- סוכני הביטוח דורשים לשוב לספק שירותי תפעול למעסיקים, גפני תומך בהם
בפיקוח מסבירים את העלייה בשל הייקור בתעריפי ביטוח צד ג', אך בעיקר בשל העלייה במצבת כלי הרכב המבוטחים בשנת 2016.
כך לדוגמה ניתן לראות עלייה בהיקף הפרמיות שנגבו גם בביטוח רכב חובה - 4.96 מיליארד שקל לעומת 4.59 מיליארד שקל ב-2015 (עלייה של 23.2%) וזאת למרות הוזלה שחלה בתעריפים בשנת 2016. בדו"ח מצויין כי בין 2007 ל-2016 גדלה מצבת הרכבים בישראל בכ-42% בעוד שיעור הרכבים המבוטחים יציב בשנים האחרונות ועומד על כ- 84%.
עוד חושף הדו"ח כי בשנת 2016 התהפכה מגמת הירידה בשיעור המבוטחים באמצעות סוכנויות הביטוח של הבנקים ומספר המבוטחים שרכשו ביטוח דירות דרך הבנקים במסגרת לקיחת המשכנתא עלה בכ-30%. בפיקוח מסבירים כי הפיקוח המוגבר על תעריפי הביטוח דרך סוכנויות הביטוח של הבנקים גרמו למחירי הביטוח באמצעות הבנק להיות תחרותיים יותר.
בהתאם חושף הדו"ח, כי מגמת הירידה בדמי הביטוח בענף הבנקים למשכנתאות (ביטוחי דירות) התהפכה, כך שלאחר מספר שנים של ירידה בדמי הביטוח בתחום, ב-2016 חלה עלייה שנובעת מגידול משמעותי בשיעור של 30% במספר הדירות המבוטחות וגידול במספר ההלוואות לדיור.
עלייה זו, כך לפי הפיקוח, מותנה על ידי פיקוח מוגבר על תעריפי הביטוח בענף זה – בעיקר מהלכים של הפיקוח להגביל את העמלות שסוכנויות הביטוח, בעיקר אלו של הבנקים, גובות מחברות הביטוח עבור שיווק הביטוחים הללו.