שקד: אבדוק פתרון מוסכם לסמכויות ועדת החקירה לאשראי הטייקונים
התנגדות שרת המשפטים להרחבת הסמכויות גרמה אתמול לפיצוץ ישיבת ועדת הכנסת שדנה באישור החוק. 10 ארגונים פנו לשקד בטענה שהיא "מעקרת את הוועדה" וביקשו שתהסיר את התנגדותה
שרת המשפטים איילת שקד הודיעה היום (ד') כי תחפש פתרון בהסכמה להרחבת סמכויות ועדת החקירה הפרלמנטרית לאשראי הטייקונים. כדי למצוא פתרון כזה היא תיפגש בשבוע הבא עם יו"ר ועדת החקירה ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני) ועם הרגולטורים של הבנקים ושוק ההון.
- ארגונים חברתיים לשקד: הסירי התנגדותך להרחבת סמכויות ועדת החקירה
- פרופ' סוזי נבות: "הרחבת סמכויות ועדת החקירה הפרלמנטרית היא מדרון חלקלק"
- בגלל התנגדות שקד, סמכויות "ועדת פישמן" של הכנסת לא יורחבו
התנגדות שקד לחוק הרחבת הסמכויות גרמה אתמול לפיצוץ ישיבת ועדת הכנסת שדנה באישור החוק. בעקבות כך פנו 10 ארגונים ביניהם 'לובי 99', התנועה לאיכות השלטון, צדק חברתי, המשמר החברתי, התאחדות הסטודנטים לשקד להסיר את התנגדותה. הם האשימו את שקד ב"עיקור הוועדה".
שקד הקדישה חלק ניכר ממכתבה להתקפה חריפה על חוק הרחבת הסמכויות ועל יו"ר ועדת הכנסת ח"כ יואב קיש (הליכוד). לדבריה, "סכנה קשה ריחפה אתמול מעל דיוני ועדת הכנסת". ההצעה, היא כותבת, נעצרה במאמציהם המשותפים של ראש הממשלה, ראשי סיעות הקואליציה, מזכיר הממשלה, נגידת בנק ישראל, המפקח על הבנקים וראש הרשות לניירות ערך,ש"השכילו לזהות את עוצמת הבעיה שפתרון פופוליסטי לא זהיר עלול היה להמיט על כלכלת ישראל".
שקד ציינה שוועדת חקירה פרלמנטרית היא מעצם טיבה גוף פוליטי ששוקל שיקולים פוליטיים. על רקע זה היא רואה "בעייתיות רבה" בהצעת יו"ר ועדת הכסת להעניק לוועדות חקירה של הכנסת סמכויות חקירה ובירורהמוקנות רק לגופים בעלי אופי שיפוטי. לדברי שקד, סמכות הכנסת לזמן פקידי ממשלה נגזרת מתפקידה כמפקחת על הרשות המבצעת. לכן מתן סמכות לוועדת החקירה לזמן אנשי חברות בורסאיות מעורר קשיים משפטיים קשים, וגם עלול לפגוע בכלכלת ישראל.
היא דוחה גם את ההצעה שיו"ר ועדת החקירה יהיה מוסמך להחליט איזה חומרים חסויים יוצגו לוועדה. היא מציינת ש"מדובר במידע אישי רגיש ביותר המצוי תחת חיסיון" כאשר יו"ר ועדת החקירה הפרלמנטרית הוא "גורם פוליטי המונע משיקולים פוליטיים". על רקע זה מתעורר לדבריה "חשש ברור לפגיעה קשה בזכויות יסוד שונות של הפרט ובמרכזן הזכות לפרטיות".
עם זאת היא כותבת ש"כמי שערה לפגיעה שחוותה כלכלת ישראל כתוצאה מפרשת פישמן והחשיבות שבעצם הירידה לחקר האמת על מנת שמיקרים מעין אלא לא יישנו חשבתי שנכון יהיה ללכת למהלך רחב, מוסכם ואחראי אליו נרתום את הרגולטורים ובשיתוף פעולה הדוק עם חברי הכנסת וראשם כמובן ח"כ כבל".
היא מציינת ש"מהלך זה כבר החל להתגלגל ובשבוע הבא אפגש עם יו"ר ועדת החקירה, חברי כנסת והרגולטורים בניסיון לבחון באופן מקצועי ושקול האם קיים צורך אמתי בתיקוני חקיקה. אין לי ספק שבדרך מוסכמת זו נביא לאזרחי ישראל תוצאות טובות בהרבה מאלה שמהלך פופוליסטי עשוי היה להביא".