חברות הנפט שנותרו בשוק הן הרבה יותר זהירות
הנפילה של 2016 במחירי הנפט הוציאה חברות רבות מהשוק. אלה שנותרו עברו תהליכי התייעלות הן ברמה התפעולית והן ברמה הפיננסית.
מחירה של חבית נפט ירד מאז אפריל האחרון ב־20%, מרמה של 53 דולר לחבית לרמה של 43 דולר לחבית. לפי ההגדרות המקובלות, הנפט כבר עומד להכנס לטריטוריה של "שוק דובי" – כינוי למצב בו מחירו של נכס או מדד יורד ב־20% או יותר.
ירידת המחיר הנוכחית מסמנת את גבולות כוחו של קרטל ארגון מדינות הנפט אופ"ק - המנסה בכל כוחו לשמור על מחיר נפט גבוה. בעבר קרטל זה קבע כמעט באופן מוחלט את מחיר הנפט, או לפחות את הגבול התחתון שלהם. ואולם מאז משבר הנפט בתחילת 2016, מתקשה הארגון להגיע להחלטות גורפות, ולשים גבולות למחיר.
- פסיפיק דרילינג וחברות הקידוח נפלו בעקבות הנפט
- כשחברות הנפט בוכות, משקיעי איגרות החוב השקליות מחייכים בהנאה
- חילוקי דעות בסעודיה: היכן תבוצע ההנפקה הגדול הביותר בהיסטוריה
אופ"ק חלש
מאמצע 2014, אז נסחרה חבית נפט במחיר של 106 דולר, צנח מחירה עד תחילת 2016 ביותר מ־70% ל־32 דולר לחבית. מאז הוא התאושש, אך כיום הוא חזר למגמת ירידה. לאורך כל התקופה מנסה ארגון אופ"ק לרתום את חברותיו – אלג'יריה, אנגולה, לוב, ניגריה, איראן, כוויית, קטאר, ערב הסעודית, איחוד האמירויות, ונצואלה, אקוודור ואינדונזיה – לצמצם תפוקות ולגרום להעלאת המחיר, אך המשימה נכשלה.
החברות בארגון פחות ממושמעות מבעבר, וכל הסכמה על קיצוץ בתפוקות הנפט מבוטלת דה־פקטו לאחר זמן קצר. לא רק הסכסוך במפרץ הפרסי גורם לחוסר עמידה בהסכמות לגבי קיצוץ התפוקות. במאי האחרון הסכימו מדינות אופ"ק על ירידה בקצב השאיבה עד הרבעון הראשון של 2018, אך במקביל דווח כי ניגריה ולוב דווקא האיצו את קצב השאיבה, וכן גם ברזיל, שאינה חברה בארגון.
הפצלים מכים שנית
רמת המחירים הנמוכה של תחילת 2016 גרמה למשבר בתעשיית הנפט העולמית, ופגעה בעיקר בחברות הפועלות בארה"ב בתחום פצלי הנפט – תהליך המאפשר להפיק נפט וגז טבעי הכלואים באדמה. תהליך זה, שהופך את הפקת הנפט ליקרה, הוציא מהשוק חברות רבות, והשבית שדות נפט שבהם מחיר ההפקה היה גבוה ממחיר החבית. ואולם העלייה במחיר הנפט מרמה של 32 דולר לחבית בפברואר 2016 לרמה של כ־55 דולר בתחילת 2017 החזירה חלק מהחברות לשוק.
עם ההתאוששות חזר גם ההיצע, ולפי חוקי הכלכלה, ההיצע שגדל, ביחד עם הגורמים האחרים, הוא שגורם כעת שוב לירידת מחירים – ששוב מאיימת על החברות האמריקאיות הפועלות בתחום. כעת, הערכות הן כי כל עוד מחיר הנפט לא ימשיך בדרכו מטה, הסכנה לזעזוע מערכתי רחב לא גבוה. המציאות כבר שונה, וקיים עיכוב מסוים בין ההתאוששות במחיר הנפט לפעילות החברות.
בתחילת 2016 פעלו בשוק חברות שבנו את המודל העסקי שלהן, עוד בשנות הגאות, כאשר הן ראו לנגד עיניהן מחיר של 100 דולר לחבית. מאז חברות רבות סגרו פעילויות ויצאו מהשוק, כך שחברות האנרגיה הפועלות כיום הרבה יותר זהירות. הן עברו תהליכי התייעלות הן ברמה התפעולית והן ברמה הפיננסית.