פרקליטו של פישמן: "הוא נלחם להחזיר כל שקל"; כבל: יש להקים ועדת חקירה פרלמנטרית
ועדת הכלכלה דנה בנושא הסדר החוב של פישמן. המנהל המיוחד, עו"ד יוסף בנקל: "פישמן נותן מאה אחוז ממה שיש לו". יו"ר ועדת הכלכלה, איתן כבל: "איך קרה וקורה שפעם אחר פעם מוחקים מיליארדים של הציבור לטייקונים ובנק ישראל לא מונע זאת"
פרקליטו של איש העסקים אליעזר פישמן עו"ד שלום גולדבלט הגיעו היום לישיבה בוועדת הכלכלה בנושא הסדר החוב של פישמן. "פישמן מרכין ראש כי הוא כשל עיסקית", אמר גולדבלט. לדבריו, "שנים רבות הוא נלחם להחזיר כל שקל שלקח. הוא הגיע למצב שהוא לא יכול להחזיר. לכן הוא מרכין את הראש". גולדבלט טען שעד פתיחת הליך פשיטת הרגל "פישמן האמין שהוא יוכל להחזיר את חובותיו בעבודה קשה. לצערנו נוצר מצב שאי אפשר להחזיר את כל החובות. אף אחד לא רימה. אף אחד לא לקח שקל לכיסו. הבנקים קיבלו כספים וריביות ועשו את עסקיהם בצורה הנכונה כפי שראו אותה".
- לא רק הפועלים ולאומי: גם מזרחי טפחות מתנגד להסדר בין פישמן למנהל המיוחד יוסי בנקל
- הנעלם הגדול: בכמה באמת מסתכמים החובות של אליעזר פישמן
- פישמן: הבנקים יכולים להכריז עלי כפושט רגל, אני רגוע
גולדבלט לא היה היחיד בישיבה שהביע תמיכה בפישמן. עו"ד יוסף בנקל, מנהל נכסי פישמן מטעם כונס הנכסים הראשי אמר ש"פישמן נותן מאה אחוז ממה שיש לו". כן אמר ש"ההסדר מיוסד על תרומה מאוד גדולה של אשתו וילדיו". לדבריו, "פישמן לא עושה טובה לאף אחד. אני מסכים שלא מחזירים מאה אחוז מהחוב. זה דרכם של הסדרים". הוא טען ש"נשלחתי להשיג פשרה. מי שרוצה לבקר אותי על הפשרה זה לגיטימי. לנושים עומדת הזכות לדחות הפשרה. הסדר זה תוצר של משא ומתן. משא ומתן הוא לא רק משא אלא גם מתן".
בנקל ציין שמרבית הנושים התנגדו לבקשה לפשיטת רגל. "התוצאה היתה שבית המשפט הורה ולבדוק אפשרות להסדר". כן התלונן ש"אנחנו מממנים את ההסדר מכיסנו. כל ההוצאות על חשבון משרדנו". סגן המפקח על הבנקים אור סופר טען בישיבה ש"עשינו עבודה מאוד אפקטיבית. בלעדי הפיקוח על הבנקים היו יותר הפסדים ויותר הסדרים".
בנקל ציין שבאספת הנושים הערב לא צפויה קבלת החלוטות. "רוב הבנקים ביקשו לא לקבל החלטות. הבנתי שבקשתם תתקבל". הוא דחה את הטענות שחזר בו מהקו הנוקשה כשהגיע להסדר עקרונות. "אני מייצג את הנושים וזו עמדת הנושים ובית המשפט". בתשובה לשאלת ח"כ מיק לוי מדוע לא הגיש תלונה למשטרה נגד פישמן טען בנקל: "יש לי ראיות לכאורה בהיבט האזרחי ולכן הוגשו בקשות מתאימות לבית המשפט".
ח"כ יוסי יונה מהמחנה הציוני אמר ש" 6 מתוך 7 האנשים שכיהנו בתפקיד המפקח על הבנקים עברו יום לאחר תפקידים לעבוד באחד מהבנקים המסחריים. כאשר רואים נתונים אלה מבינים לבד מה התשובה לשאלה מדוע המפקחים על הבנקים לא מנעו רמות חוב שמאלצות ביצוע של תספורות במיליארדים לחובות על חשבון כספי הציבור.
יו"ר ועדת הכלכלה של הכנסת איתן כבל מהמחנה הציוני דרש להקים ועדת חקירה פרלמנטרית לחקירת הלוואות המינוף לטייקונים. "דרושה ועדת חקירה פרלמנטרית ואני נחוש להקים ולהוביל אותה". לדבריו, הועדה צריכה לבדוק "איך קרה וקורה שפעם אחר פעם מוחקים מיליארדים של הציבור לטייקונים ובנק ישראל לא מונע זאת. את כל הסודות צריך לחשוף ולבחון לא בחדרים סגורים ולא בקליקות של בנקאים. החקירה חייבת להתבצע לעין כל. עידן החיסיון בתהליכי מחיקת חובות לטייקונים תם".
לדבריו, "אינני רואה בבית הזה אדם אחד שיעז לעמוד מנגד וינסה לטייח כפי שהדברים מטויחים. זו איננה שאלה של קואליציה או אופוזיציה". הוא תקף בחריפות את היעדרות נציגי הבנקים מהדיון: "כשראשי הבנקים צריכים מהועדה מישהו, שולחים את כל הכוחות. היום כולם נעלמו. אפילו הלוביסטים". את בנקל האשים ש"נתן הרצאה מלומדת ולימדו אותנו איך לנהוג כחברי כנסת".
יו"ר ועדת המשנה לאשראי של הכנסת איילת נחמיאס ורבין מהמחנה הציוני הזכירה איך טרפד בנק ישראל הקמת ועדת חקירה באותו נושא בדיוק. נחמיאס ורבין אמרה ש"זה הסדר שערורייתי. פישמן אינו איש עסקים יצרני. הוא ספקולנט בכספו של הציבור. לא יהיה מצב שכדאי להיות פישמנים. מדובר ברולטה שהבנקים היו הקרופיה ובנק ישראל ניהל את הקזינו". נחמיאס ורבין אמרה ש"עו"ד בנקל נלחם כאריה וסיים בקריסה של חתלתולים. איך נותנים לו פטור מחקירות או מהכותרת פושט רגל"? שאלה.
ח"כ חיים ילין מיש עתיד אמר ש"אני לא מאשים את פישמן אלא את בנק ישראל והמערכת הבנקאית כי היא שנתנה את הכסף. פישמן לא שדד עם אקדח. הוא קיבלת את הכסף ורק שכח להחזיר ועכשיו כולנו צריכים להחזיר".
מנהלת היחידה לפרוקים רשות המיסים מזל רנצלר אמר שבמסמך העקרונות של הסדר הנושים "רב הנסתר על הגלוי. לכן רשות המיסים לא הביעה עמדה".
ח"כ מיק לוי מיש עתיד אמר ש״פישמן הימר על כספי הפנסיה של הציבור הישראלי - לא העסקים שלו הם אלו שקרסו - אלא הפנסיות של הציבור. אדם בודד יצר נזק כלכלי שאין דומה לו מאז קום המדינה". הוא הזכיר את הגילוי של בנק ישראל שיש עוד 22 מיליארד שקלים שהלכו לקבוצות חברות בסיכון גבוה. "אנחנו צריכים תשובות מבנק ישראל איך גם הכסף הזה לא ילך לאיבוד".