ח"כ רוזנטל בדיון בחוק למניעת הטבות מס מארגוני שמאל: "מי יקבע מה זה נגד מדינת ישראל?"
מחלוקת בוועדת הכספים סביב הצעת החוק של ח"כ בצלאל סמוטריץ' למנוע את הטבות המס מעמותות שפועלות נגד מדינת ישראל בעולם. האגודה לזכויות האזרח: "היו צריכים להיות קריטריונים ברורים"
מחלוקת בוועדת הכספים סביב הצעת החוק של ח"כ בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי) למנוע את הטבות המס מעמותות שפועלות נגד מדינת ישראל בעולם, בין היתר באמצעות פרסומים המאשימים את ישראל בביצוע פשעי מלחמה, ומוסדות ציבוריים המשתתפים בקריאה לחרם על ישראל או על אזרחיה.
- ועדת השרים צפויה לאשר מחר את שלילת הזיכוי ממס לעמותות שמאל
- התקציב אושר בוועדת הכספים; הח"כים זוהר, חזן ובוקר קיבלו 60 מיליון שקל, סמוטריץ' - 50 מיליון
- ח"כ בצלאל סמוטריץ': אני יוזם חוק להגבלת סמכויות מבקר המדינה
הצעת החוק קובעת כי עמותות המבקרות למעשה את מדיניות הממשלה לא יוכלו להיכנס לרשימת העמותות בסעיף 46 לפקודת מס הכנסה הקובע כי מי שתורם להן יוכל לקזז 35% מהתרומה מתשלום המס שלו. עמותות, בניסיונן לזכות בתרומות, נלחמות בדרך כלל על הזכות להיכנס לסעיף זה.
הצעת החוק המקורית זכתה להתנגדות נחרצת של משרד המשפטים שטען כי מדובר בהצעת חוק לא חוקתית, אולם כאשר הוצעה ההצעה בממשלה סוכם כי הנוסח ישונה כך שתיכלל בו ההגדרה "ובלבד שהמוסד הציבורי אינו פועל במטרה לפגוע בישראל בעולם". כלומר, מטרת הארגון היא לפגוע בישראל. למרות זאת, חברי האופוזיציה התנגדו לחוק בטענה כי השאלה מהי פגיעה במדינת ישראל מורכבת, וכי הממשלה מנסה ליצור מצב שבו פגיעה במדיניות שלה היא פגיעה בישראל.
במהלך הדיון הביעו נציגי ארגונים התנגדות להצעות החוק. כך למשל, עו"ד דבי גילד חיו מהאגודה לזכויות האזרח אמרה כי "האידאיל היה שיהיו קריטריונים, להבטיח חופש ביטוי שיהיה כמה שפחות התערבות של פוליטיקה. היו צריכים להיות קריטריונים ברורים. זה מביא להצעת החוק שהיא דוגמה קיצונית לכך שמנסים להתערב בהליכים שאמורים להיות שוויוניים פרוצדורליים לכל אחד, אף אחד לא אמור לבדוק מה אתה מקדם, כל זמן שזה חוקי כמובן, וכבר היום זה מעוגן בחוק, וכל זמן שזה חוקי.
לשאלה האם יש לתת גם לעמותת "חוננו", שמסייעת למשפחות של מי שהורשע בפגיעה בפלסטינים, ליהנות מסעיף 46 השיבה: "בוודאי. לכל העמותות. כל זמן שהוא חוקי צריך לתת לו, מה לעשות שזה מקומם".
בדיון אמר ח"כ מיקי רוזנטל (המחנה הציוני) כי "לפני 30 שנה היה ארגון שקרא להחרים את כהנא הפשיסט והגזען. לפי החוק הזה הם לא היו יכולים לקבל הטבות מס, כי לפי החוק הזה אסור לקרוא לחרם על המדינה או מי מאנשיה. האם ארגונים שעוזרים לסודנים, הם נגד מדינת ישראל? מי יקבע מה זה נגד מדינת ישראל? לפי החוק הזה אסור היה להתלונן על הטבח בכפר קאסם, אסור היה לדבר על כך בחו"ל. אם יש חשד לפשע מלחמה, ראוי שכל אדם יתקומם. הן מהסיבה המוסרית, הן מהסיבה החוקתית. החוק הזה לא ראוי. צריך לקבוע כללים במי מוכנים לתמוך ומי לא - אנשים שהורשעו בדין".
יו״ר מרצ זהבה גלאון אמרה בדיון כי "אם תאומץ הצעת חוק שרודפת את ארגוני החברה האזרחית, היא תהווה פגיעה קשה נוספת בדמוקרטיה הישראלית, שהולכת וזוכה למעמד של קלון ברשימת המדינות הרודפות ארגוני זכויות אדם".