ועדת השרים צפויה לאשר מחר את שלילת הזיכוי ממס לעמותות שמאל
לפי החוק, תורמים לעמותות הקוראות לחרם על ההתנחלויות או מאשימות את ישראל בפשעי מלחמה, לא יוכלו לקבל זיכוי לצורכי מס
ועדת השרים לחקיקה צפויה לאשר מחר את הצעת החוק לשלילת ההכרה לצרכי מס בתרומות (סעיף 46א) מעמותות הקוראות לחרם על ההתנחלויות או מאשימות את ישראל בפשעי מלחמה. כן קובעת הצעת החוק שגם עמותות הפועלות למען מי שאינם אזרחי ישראל או יהודי התפוצות לא יוכלו לקבל הכרה. את הצעת החוק הגיש ח"כ בצלאל סמוטריץ' מהבית היהודי ביחד עם עוד 26 חברי כנסת מהקואליציה ובתאום עם שרת המשפטים אילת שקד ממפלגתו, שעומדת בראש ועדת השרים לחקיקה.
- חוק העמותות "השקוף": סלומינסקי מסרב לחשוף את השמות
- ועדת הכספים: תרומה לארגון אמנסטי תוכר להחזר מס למשך שנה בלבד
- ח"כ בצלאל סמוטריץ': אני יוזם חוק להגבלת סמכויות מבקר המדינה
היוזמה להצעה נולדה לאחר כשלון מאבק שניהל סמוטריץ' באוקטובר שעבר בוועדת הכספים של הכנסת למנוע הכרה לצורכי זיכוי ממס בארגון אמנסטי. סמוטריץ' טען כי אין להעניק זיכוי ממס לארגון משום שהוא פרסם דו"חות שהציגו את ישראל באורח שלילי ובין היתר האשימו אותה בביצוע פשעי מלחמה.
לפי סעיף 46(א) לפקודת מס הכנסה, תורמים למוסדות ציבור יכולים לקבל זיכוי ממס בשיעור של עד 35% מגובה התרומה. הכרה כזו יכולה להיות משמעותית מאוד לעמותה שרוב תורמיה ישראלים. יש בה גם ערך סמלי, מאחר שההחלטה להכיר בעמותה מהווה בעצם נכונות של המדינה לתקצב אותה באמצעות מתן הזיכוי ממס. ההכרה טעונה אישור של מס הכנסה ומשום מה גם של ועדת הכספים של הכנסת.
הצעת החוק קובעת שלא ניתן יהיה להכיר לצורכי זיכוי ממס הכנסה בארגון ש"פועל נגד מדינת ישראל בעולם". כארגון שפועל נגד ישראל חשב "מוסד ציבורי הממפרסם פרסומים המאשימים את מדינת ישראל בביצוע פשעי מלחמה וכן מוסד ציבורי המשתתף בקריאה לחרם על מדינת ישראל או מי מאזרחיה".
מעבר למחלוקת הציבורית הצעת החוק מעוררת גם שאלות משפטיות לא פשוטות. האם למשל תגרום לשלילת ההכרה מארגוני זכויות אדם רבים, כולל ארגונים קונצנזואליים יחסית כמו האגודה לזכויות האזרח, רבנים לזכויות האדם ורופאים לזכויות האדם, שרואים כחלק מתפקידם להתריע בפני גורמי משפט על חשדות לפשעי מלחמה? האם תשלל ההכרה מארגונים שיצטטו החלטות של בתי משפט אוועדות חקירה, כי בוצעו פשעי מלחמה?
כמו כן מבקשת הצעת החוק לקבוע שרק עמותה הפועלת "בזיקה ישירה לאזרחי מדינת ישראל או יהדות התפוצות" תקבל הכרה לצורך זיכוי ממס לתרומות. בדברי ההסבר להצעה מוסבר ש"עד לפני כשנתיים, תנאי לקבלת האישור שנקבע בנוהל של שר האוצר היה שמרבית פעילות הארגון מבוצעת לרווחתם של תושבי מדינת ישראל. אולם בתקופתו של שר האוצר הקודם (לפיד. ש"א), שונתה ההגדרה לארגון שפועל 'בזיקה למדינת ישראל', וכך גם עמותות שאינן פועלות לטובת אזרחי ישראל יכולות לקבל את האישור".
לטענת המציעים, "אזרחי ישראל אינם צריכים לממן מכיסם פעילות שאינה מבוצעת לרווחתם". הנוסח החדש ימנע הכרה מעמותות הפועלות לסיוע לתושבי השטחים, למען פליטים, תושבי מזרח ירושלים ואף למען מטרות שונות בחו"ל.
סמוטריץ' אמר: "אני לא סותם לארגונים את הפה ולא מוציא מחוץ לחוק. אבל אני לא צריך לממן ארגונים שיגרמו שחייל צה"ל יעמדו לדין בהאג או קוראים להחרים מוצרי התנחלויות. אני גם לא הולך לממן מי שפועל לסייע לבדואים להשתלט על אדמות ביו"ש". עם זאת אמר שיהיה מוכן להרחיב את הצעת החוק כך שתכלול ארגונים שמוציאים משלחות סיוע לאיזורי אסון בחו"ל בתאום עם המדינה.