הדירוג הפיננסי
קופות גמל: הרבה מסלולים, מעט מידע
התהפוכות ששוק הגמל עבר בשנה האחרונה פגעו ביכולת ההשוואה בין השחקנים
ב־2016 ענף הגמל סבל מקיפאון. היקף הנכסים המנוהלים בקופות גמל לתגמולים צמח ב־1% בלבד, בעוד זרימת הכספים המסיבית לאפיקי החיסכון הפנסיוני האחרים נמשכה. קופות הגמל איבדו את האטרקטיביות שלהן לאחר 2008, שבה נקבע שהכספים יימשכו מכל החסכונות הפנסיוניים בצורת קצבה בלבד. עד כה לא התפתחו בשוק מוצרי קצבה מתוחכמים, וחוסכים בקופות גמל שמעוניינים לקבל קצבה מהחיסכון נתקלים לא אחת בקשיים למצוא גוף שיעניק להם אותה בתנאים אטרקטיביים, זאת גם נוכח קשיים במעבר בין מכשירי חיסכון שנוצרו בשל סביבת הריבית הנמוכה.
ענף הגמל עבר עוד שינוי גדול בתחילת 2016, כשהקופות המובילות התפרקו בחלקן הגדול ונהפכו לקופות מותאמות גיל, כחלק מיישום המודל הצ'יליאני. דבר זה למעשה מחק את תשואות העבר של הקופות, ויצר בלבול גדול בשוק הגמל. למעשה, ב־2016 היה ניתן לדרג את קופות הגמל החדשות שנפתחו רק בהתאם לתשואות באותה השנה, תקופת זמן קצרה מדי לדירוג מכשירי חיסכון ארוך טווח. לכן, בדירוג "מגזין כלכליסט" ו־IFO, דורגו הקטגוריות שבהן ישנן לפחות שלוש קופות המנהלות יותר מחצי מיליארד שקל; ואולם עד שתעבור תקופת זמן נוספת, דירוג זה איננו מעיד על יכולת ניהול ההשקעות לטווח ארוך.
זריקת מרץ
זריקת מרץ מקבל ענף הגמל משני סגמנטים חדשים שתופסים תאוצה. הראשון הוא קופות הגמל להשקעה: מכשיר חיסכון לטווח בינוני, שקם כתשובה לפוליסות ההשקעה שמשווקות על ידי חברות הביטוח. בקופות אלו מנוהלים כיום כחצי מיליארד שקל.
המכשיר השני שהקים מעט לתחייה את שוק הגמל הוא קופות "חיסכון לכל ילד", שקולטות את הפקדות המדינה והפקדות ההורים לחיסכון זה. את כספי חיסכון לכל ילד אפשר להפקיד בבנקים ובקופות הגמל של בתי ההשקעות, ועד כה מרבית הכספים הופנו לקופות הגמל שמאפשרות להשקיע את הכסף במסלול מנייתי, שמתאים לפרופיל סיכון של חוסכים צעירים בעלי אופק השקעה ארוך יחסית. מתוך מנהלי קופות הגמל, בית ההשקעות אלטשולר שחם הוא עד כה המגייס הבולט בקופות אלו.
מיטב דש בולט בתוצאות
בקופות הגמל הכלליות (אלו שבהן מנוהלים כספי חוסכים שלא בחרו להצטרף לאחד ממסלולי המודל הצ'יליאני), תופסת מיטב דש גמל כללי את המקום הראשון בדירוג. למיטב דש נציגות בולטת גם בשלושה מתוך ארבעה מסלולים שהשתתפו בדירוג. היא תופסת אף את המקום השלישי במסלול גמל 60 +, שנחשב סולידי מכולם (לפי המודל הצ'יליאני, ככל שעולים בגיל החוסכים הקופה משקיעה בנכסים סולידיים יותר), וגם במסלול גמל 50 ומטה. בקרב קופות האג"ח, מיטב דש ממוקם במקום השני. גם לאטשולר שחם נציגות בולטת בדירוג, עם שלושה דירוגים מתוך ארבע קופות מסלוליות שדורגו.
כלל ומגדל, שתיים מחברות הביטוח הגדולות בישראל, תופסות את המקומות השני והשלישי בהתאמה בדירוג הכללי, וזוהי גם נציגותן הבולטת ביותר והיחידה בדירוג "מגזין כלכליסט" ו־IFO ל־2016.