$
דעות

הבעיה האמיתית של העסקים הקטנים

גביית מע"מ מעסקים קטנים רק בסמוך למועד שבו יקבלו את התשלום מלקוחותיהם לא תפתור את מצוקתם - הקושי בקבלת אשראי בנקאי

אבי מורה 08:0305.05.17

לאחרונה הודיע משרד הכלכלה על בשורה לעסקים קטנים ובינוניים: אם עד היום ניתן פטור מדיווח מע"מ במועד חיוב העיסקה למועד קבלת התמורה בפועל לעסקים בעלי מחזור בהיקף של עד 2 מיליון שקל - כעת הורחב היקף המחזור למתן הפטור ל־5 מיליון שקל.

משמעות המהלך בפועל היא שהמדינה תגבה את המע"מ מבעלי עסקים עם מחזור של עד 5 מיליון שקלים רק בסמוך למועד שבו יקבלו את התשלום מלקוחותיהם, ולא במועד שבו נסגרה העיסקה.

 

הצורך של עסקים קטנים בשיטת דיווח זו נובע מקשיי האשראי הרבים שמהם הם סובלים, המתעצמים כאשר התמורה בעד העיסקה מתקבלת זמן רב לאחר אספקת השירות או המוצר. במצב זה לא רק שהעוסק נושא בעלויות המימון עד לקבלת התמורה - הוא גם מחויב במס.

 

מדובר בצעד מבורך, ואולם כזה אשר אינו מוציא את "הפיל שבחדר", ואינו פותר את הגורם המרכזי למצוקת האשראי של עסקים קטנים ובינוניים. לאחרונה התפרסם נתון המעיד על כך בישראל נסגרים מעל ל-40 אלף עסקים בשנה, שהם כ-8.5% מכלל העסקים הפעילים. הסיבה המרכזית לכך, הינה הקושי הגדול של בעלי עסקים קטנים ובינוניים בקבלת אשראי מהבנק.

המצוקה האמיתית של העסקים הקטנים היא הקושי בקבלת אשראי מהבנקים המצוקה האמיתית של העסקים הקטנים היא הקושי בקבלת אשראי מהבנקים צילום: כרמית פלר

 

הגורם העיקרי למצוקת האשראי של העסקים הקטנים והבינוניים, הוא העובדה כי כאשר הבנקים בוחנים את בקשתם לאשראי (להבדיל מעסקים גדולים יותר) הם אינם מסתמכים על העסקים עצמם לצורך האשראי אלא על ערבויות של בעלי העסק (אין בדיקה של טיב ואיכות העסק אלא של בעל העסק ורכושו). כאשר הבטחונות האפשריים הם ערבות אישית והבית הפרטי של בעל העסק, אין פלא כי המגמה היא של הקטנת האשראי הניתן לעסקים הקטנים ובסופו של דבר של פגיעה ניכרת בהתפתחותם.

 

זהו מצב אשר מקשה מאוד על עסקים אלו את ההתרחבות. עסק קטן אומנם יכול ללכת לבנק ולקבל אשראי, אבל לא מספיק גם כדי לממן פעילות שוטפת וגם לבצע השקעות כדי להתרחב. מימון עסקים קטנים ובינוניים על ידי הבנק הוא כיום מימון ברמה הבסיסית ביותר. על מנת לאפשר לעסקים קטנים ובינוניים לפרוח, נדרשים הבנקים לביצוע צעדים מורכבים: לצאת מהשבלונות הקבועות על פיהם הם עובדים, ולהיפתח למגוון סוגי מימון.

 

מנוע הצמיחה של המשק הינו העסקים הקטנים והבינוניים, אשר מהווים את רוב העסקים במשק. לממשלה אחריות גדולה בטיפול באשראי לעסקים קטנים הן מטעמי יציבות בנקאית הן מבחינת הצמיחה במשק. ללא מעורבות אקטיבית של הממשלה, הנטייה המובנית של הבנקים לתעדף אשראי לעסקים גדולים על פני עסקים קטנים ובינוניים תימשך.

 

הפיתרון למצוקת האשראי של עסקים אלו הוא הרחבת התערבותה של הממשלה באשראי הניתן לעסקים אלו, בין אם באמצעות קרנות אשר מעניקות אשראי מגובה בערבות מדינה ובין אם באמצעים אחרים (פיתוח אלטרנטיבות לבנקים לדוגמה). צעדים מסוג זה יועילו לצמיחה של המשק ולהגדלת המשק ושוק העבודה בישראל.

 

הכותב הוא עורך דין שותף במשרד מורה-טובים, המתמחה במשפט מסחרי

בטל שלח
    לכל התגובות
    x