הכלכלן הראשי: "מערכת המס בישראל פחות מצמצמת פערים משנהוג לחשוב"
עפ"י יואל נוה, רוב הניתוחים של מערכת המס, לבחינת אי השוויון, הם ורודים יותר מהמציאות, כי בפועל, מס ההכנסה, שנבחן, הוא רק רכיב די קטן מסך המס שאנחנו משלמים
סקירה של הכלכלן הראשי באוצר יואל נוה, בוחנת את המידה בה מערכת המס מצמצמת פערים בהכנסות בישראל, על סמך נתונים מ-2014-2013.
- מסים, מכסים וצהרונים: התוכנית של כחלון קורצת להורים הצעירים
- אכזבה לאוצר: עודף גבייה של 1.6 מיליארד שקל בלבד ברבעון הראשון
- הציפיות לעודפי גבייה פספסו ב־1.4 מיליארד שקל
בסקירה מציין הכלכלן הראשי כי בעוד שנהוג להתייחס רק למס הכנסה על יחידים, התמונה המלאה מתפספסת שכן מדובר במס שמהווה רק 18% מסך ההכנסות ממסים (ב-2014). גם כאשר לוקחים בחשבון את מס הבריאות ואת דמי הביטוח הלאומי, שגם הם כמו מס הכנסה עולים ככל שעולה ההכנסה ובכך מצמצים את אי השוויון, מדובר בסך הכל ב-30% מכלל ההכנסות ממסים.
הכלכלן הראשי מצא כי מערכת המס "הרבה פחות פרוגרסיבית מהתמונה העולה מהחישוב המצומצם", כלומר היא פחות מצמצמת פערים ממה שעולה כאשר בוחנים רק את המיסוי הישיר על יחידים. זאת משום שגם כאשר מחשבים את השפעות המע"מ מסי קניה וארנונה שנחשבים לגרסיביים - כלומר חלקו מסך ההוצאה גדל ככל שההכנסה קטנה (מאחר והשכבות החלשות מקדישות את כל ההכנסה שלהן לצריכה בעוד שבשכבות החזקות חלק משמעותי יותר הולך לחסכון - עליו לא משולם מע"מ) - התמונה פחות ורודה.
לפי החישוב המצומצם, כלומר רק לאור בחינת המסים הישירים, אי השוויון בחלוקת ההכנסות הצטמצם ב-2014 אחרי תשלומי המס ב-10%, אולם בחישוב מורחב (הכולל גם מסים עקיפים) אי השוויון מצטמצם בעקבות חלוקה מחדש של ההכנסות באמצעות מערכת המס רק ב-3%.