רוח גבית לכחלון מבנק ישראל: הצעדים ראויים; חשוב שלא יופסקו אחרי שנה וחצי
הבנק הגיב רשמית לראשונה לתוכנית של שר האוצר להגדלת מס הכנסה שלילי, סבסוד צהרונים והגדלת נקודות זיכוי במס להורים לילדים קטנים. הבנק סייג כי יש לוודא שיהיו מקורות תקציביים להמשך התוכנית גם בשנים הבאות
"הצעדים עליהם הכריז שר האוצר הם צעדים ראויים אך יש לוודא שיהיו מקורות תקציביים להמשך התוכנית גם בשנים הבאות", כך הודיע היום (ה') בנק ישראל בתגובה רשמית ראשונה לתוכנית של שר האוצר משה כחלון להגדלת מס הכנסה שלילי, סבסוד צהרונים והגדלת נקודות זיכוי במס להורים לילדים קטנים.
תגובה זו של בנק ישראל מעט מפתיעה, שכן חלק גדול מהתכנית של כחלון מנוגד לעמדה המסורתית של הבנק לפיה לא צריך להוריד מסים - כמו הורדת מכסים על מכשירי סלולר, בגדי תינוקות ונעליים - אלא להשקיע את הכסף בשירותים חברתיים כמו בריאות, חינוך, תשתיות והכשרה מקצועית. צעד אחד שבבנק בוודאי מברכים עליו הוא הרחבת המענק של מס הכנסה שלילי, שעומד בהתאם לעמדה המסורתית של הבנק.
- פוליטיקה נטו: התוכנית של כחלון הזניקה את השרים למירוץ סחטנות
- בכירי האוצר חוששים משאיפותיו של באב"ד
- כחלון חתם על צו לביטול מס הקנייה על טלפונים סלולריים
לכן כותב הבנק כי "בנוסף לתכנית שהוצגה, חשוב שהממשלה תמשיך לנקוט בצעדי מדיניות שיביאו לשיפור תשתיות ההון האנושי וההון הפיסי במשק ובכך להגדיל את פוטנציאל הצמיחה של המשק לטווח הארוך" ומוסיף כי "חשוב שהממשלה תייצר מקורות תקציביים גם לכך בתקציבים הבאים, תוך עמידה במתווה המתון של הפחתת הגירעון הקבוע בחוק, כך שיחס החוב לתוצר יוכל להמשיך לרדת במתינות באופן מתמשך, גם כאשר יפוגו הגורמים הזמניים הפועלים כיום לירידתו".
במילים אחרות, בנק ישראל, בראשות הנגידה קרנית פלוג, אומר שלא רק שאין מקום להורדת מסים, אלא אף צריך להגדיל את המיסוי (בעיקר באמצעות ביטול פטורים ולא בהכרח בהעלאת שיעורי המס) כדי להבטיח מקור תקציבי לתוכנית של כחלון ולהרחבה נוספת של השירותים החברתיים, ללא הגדלת הגרעון הממשלתי והיחס בין החוב הציבורי לתוצר, שבשנה שעברה צנח ל-62%.
הבנק מסביר עוד כי מרביתם הצעדים "משתלבים היטב באסטרטגיה הממשלתית לעידוד התעסוקה, צמצום העוני בקרב עובדים, וסיוע למשפחות צעירות עובדות, ותואמים את המלצות המדיניות של בנק ישראל. היות ומדובר בצעדים הנותנים מענה לבעיות מבניות, חשוב שהצעדים יהיו פרמננטיים ולא יופסקו לאחר שנה וחצי".
בבנק כתבו כי מכיוון ובשלב זה עדיין לא פורטה התכנית כולה, "קיים קושי להעריך את העלות המדוייקת של הצעדים שהוכרזו אך ההערכות האוצר דומות לאלו של הבנק (כ-4 מיליארד שקל בשנה - מ"פ)".