משרד המשפטים פרסם את תזכיר החוק להקמת תאגיד החדשות
לפי התזכיר, הכונס הרשמי דוד האן ימנה מנהל זמני לתאגיד החדשות, ויפקח על פעולותיו בין 15 במאי ל-15 באוגוסט; עובדי חטיבת החדשות ב"כאן" ייקלטו בתאגיד החדש, מבלי שיבוצע כל שינוי בתפקידם
משרד המשפטים פרסם הלילה את תזכיר החוק שנועד להכשיר את הקמת תאגיד החדשות, ולסגור את חטיבת החדשות בתאגיד "כאן", בהתאם לסיכום בין שר האוצר משה כחלון לראש הממשלה בנימין נתניהו. במשרדי התקשורת, האוצר והמשפטים עבדו על התזכיר עד השעות הקטנות של הלילה כדי להספיק להפיצו עוד היום, לפני החג; זאת, מאחר שהיועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, לא הסכים לבקשת נתניהו לקצר את התקופה בה הוא פתוח להערות הציבור מ-21 ל-15 יום - וכעת ניתן לאשר אותו רק אחרי 1 במאי.
- היועמ"ש לבג"ץ: אין מניעה משפטית לקיום פשרת התאגיד
- "הרס המשפט מתרחש במהירות. את התוצאה עלול למצוא ארכיאולוג"
- המשנה ליועמ"ש בביקורת נוקבת: "פיצול החדשות מתאגיד השידור - לא יעשה טוב לא לתאגיד, ולא למדינה"
במקביל הופץ תזכיר החוק הדוחה את התחלת השידורים מסוף אפריל ל-15 במאי. ואולם למרות הקביעה הנחרצת בתזכיר החוק, לאור לוח הזמנים לפיו הממשלה תאשר את החוק רק בסוף החודש, והכנסת פחות או יותר שבוע לאחר מכן, יוותר שבוע בלבד לבחירת מנהל זמני, לקלוט עובדים, לקבוע לוח שידורים ולהקים למעשה תאגיד מאפס - אף אחד לא מאמין שבאמת כל זה יקרה עד 15 במאי. בממשלה מעריכים כי עלות הדחייה הנוספת בשבועיים תעלה 17 מיליון שקל שמצטרפים לדחייה המקורית ב-4 חודשים, שעלתה 160 מיליון שקל.
בתזכיר מפורט כי כל תחום החדשות יועבר מתאגיד השידור "כאן" - לתאגיד החדש. תזכיר החוק גם מבטל את הוראת השעה שאפשרה לתאגיד לרכוש לתקופה של שנתיים תוכניות "בענייני היום" ומחייב כי כל תכני החדשות יופקו בתאגיד החדשות עצמו.
תזכיר החוק כולל הוראת מעבר לשלושה חודשים מ-15 במאי ועד 15 באוגוסט, בהם הכונס הרשמי, דוד האן, שאחראי על פירוקה של רשות השידור, יפקח על פעולות המנהל הזמני של תאגיד החדשות, בדומה לפיקוחו על המנהל המיוחד שמינה לרשות השידור, ברי בר ציון.
כדי למנוע פריצה תקציבית נקבע בתזכיר כי היקף כוח האדם בתאגיד החדש יהיה זהה לזה שהיה בחטיבת החדשות של כאן. התזכיר קובע כי כל עובדי חטיבת החדשות בתאגיד כאן ייקלטו בתאגיד החדשות החדש מבלי שיבוצע כל שינוי בתנאים ובתפקידם. במקביל קובע התזכיר כי תאגיד החדשות לא ינהל מטה כפול, לכן, כל ההתקשרויות והרכש להם תאגיד החדשות נדרש (למעט תשלומי שכר לעובדיו) יבוצעו על ידי ובאמצעות תאגיד השידור הישראלי בלבד. בנוסף תאגיד החדשות יפעל במתכונת זהה לזו שתוכננה עבור חטיבת החדשות בתאגיד השידור, כולל שימוש במתקני התאגיד, אופן תפעול, שיטות שידור וכו'. ואולם במקביל, במינויים שטרם התבצעו, כ-30 עובדים, תהיה עדיפות לעובדי רשות השידור. התזכיר עוסק בכפילות התפקידים בין אלו שיתקבלו מרשות השידור לאלו שהתקבלו כבר לחטיבת החדשות של תאגיד "כאן".
מהתזכיר עולה למעשה כי כל הסיכום בין כחלון לנתניהו והקמת תאגיד החדשות החדש נועדו להשיג דבר אחד - הוצאת החדשות מחזקתם של מנהל חטיבת החדשות ב"כאן", ברוך שי, מנכ"ל התאגיד אלדד קובלנץ והיו"ר שלו גיל עומר. השלושה אמנם לא מפוטרים, אך כל מערך החדשות יוצא מתחום אחריותם לתאגיד החדשות החדש שאת המנהל הזמני שלו ימנה האן, מי שמינה את בר ציון למנהל המיוחד של רשות השידור. בר ציון היה מועמדו של נתניהו לנציב שירות המדינה ב-2011, מינוי שלא יצא לפועל לאור ביקורת על תפקודו בתפקידיו הקודמים. ניתן להסיק כי המינוי של האן יהיה כזה שירצה את נתניהו.
עוד נקבע בתזכיר החוק כי לא תהיה פריצה של מסגרת התקציב שעומדת על 740 מיליון שקל בשנה. ואולם מאחר שבמקום גוף אחד יוקמו שני גופים, על כל המשתמע מכך מבחינה ארגונית וניהולית, הדבר יעלה בהכרח עוד כסף, על חשבון התוכן.
למרות שתאגיד כאן ותאגיד החדשות החדש ישדרו באותו ערוץ, ויצטרכו לתאם לוח שידורים, לא נקבע מנגנון להסדיר את היחסים, את הכפיפות או דרך כלשהי ליישב מחלוקות.