$
בארץ

נפסל מינויו של יאיר שמיר ליו"ר התעשייה האווירית

ועדת המינויים בראשות השופטת בלהה גילאור פסלה את מינויו של המועמד שקודם על ידי שר הביטחון אביגדור ליברמן לתפקיד; שמיר יוכל לערער לבג"ץ

אסנת ניר 15:4204.04.17

ועדת המינויים בראשות השופטת בדימוס בלהה גילאור פסלה היום (ג') את מינויו של יאיר שמיר ליו"ר התעשייה האווירית (תע"א). הדיון היה אמור להתקיים כבר לפני כחודש אך נדחה לאור פנייתו של שמיר בבקשה לזמן נוסף להיערכות ולמתן תשובות להבהרות אותן דרשה ממנו הוועדה להגיש. זאת בין היתר על רקע פרסומים ב"כלכליסט" אודות ניגוד העניינים בעיסוקיו של שמיר. תוכנן של ההבהרות אותן נדרש שמיר אינן מפורסמות, אך גורמים המעורבים בהליך מעריכים כי בין היתר אלו נוגעות לחשדות לניגודי עניינים לכאורה בתקופת כהונתו הקודמת בתע"א, בין השנים 2006-2011, שהובאו בפני הוועדה, בין היתר בהשקעות הקרן בבעלותו. 

 

שמיר יוכל לערער על החלטות הוועדה לבג"ץ, בהתאם לנימוקי הפסילה שיפורסמו בימים הקרובים.

הבוקר פורסם דו"ח נאמן אורכית שהוגש לביהמ"ש ובו נמצא כי "פעילות יאיר שמיר כדירקטור חיצוני בחברה הייתה נגועה בניגוד עניינים פוטנציאלי". שמיר מצוטט בדו"ח שהטיל אחריות אישית עליו, בין היתר, בכך שבעלי השליטה באורכית שלשלו לכיסם כחצי מיליארד שקל בלי פיקוח, אומר כי: "במרבית החברות שאני חבר בהן זה המצב.  הכל מבושל קודם. דירקטוריון הרי זה לא פרלמנט, הדברים מבושלים ונידונים. הרי המטרה היא לקדם את החברה, היא לא לריב. ולכן מבחינתי זו התנהלות רגילה של חברות".

 

בחודשים האחרונים עלו בפרסומים שונים חשדות לניגודי עניינים שונים לכאורה של שמיר בתפקידיו הציבוריים השונים הקשורים לעסקיו הפרטיים לכאורה. בין אלו עלה כי בתקופת כהונתו כיו"ר תע"א בחנה החברה שיתוף פעולה עם חברת דאסו אוויאיישן והשתיים גיבשו הסכם לשיתוף פעולה לרכישת מטוסים ללא טייס. במקביל לתפקידו ניהל שמיר את עסקיו הפרטיים, שבמסגרתם ניהל לכאורה פעילות עסקית עם חברת "דאסו" שהשקיעה בקרן קטליסט שבבעלותו של שמיר עד היום. שמיר הרחיב את פעילותו בתחום הפרטי לאחרונה והצטרף לדירקטוריון רמי לוי.

 

דיוני ועדת המינויים מתקיימים על אף שמועמדותו של שמיר כבר נפסלה על ידי הוועדה, בעקבות ערעור תקדימי של שר הביטחון ליברמן על החלטתה. ליברמן הביא את ההחלטה לממשלה, ששריה קבעו פה אחד כי לשמיר כישורים עודפים שיאפשרו לו לכהן בתפקיד על אף זיקתו הפוליטית הברורה לשרים ליברמן, חיים כץ וישראל כץ, עליה הצהיר, והתעקשותו של שמיר להמשיך ולשמש כיו"ר נת"ע ויו"ר תע"א במקביל, שתי חברות ממשלתיות רחבות היקף בפעילותן, במקביל לעסקיו הפרטיים. שמיר הודיע כי במידה וימונה יסיים את תפקידו בחברה הממשלתית נת"ע במאי הקרוב. הממשלה תמכה במינויו על אף שמינויו ליו"ר תע"א נתקל בהתנגדויות חזקות מצד גורמים שונים כרשות החברות, ואופן מינויו זכה לביקורות מצד היועמ"ש ומבקר המדינה, ועורר סערה בשני דיוני הממשלה האחרונים.

מימין: שמיר וליברמן. שר הביטחון ערער באופן תקדימי על החלטת הוועדה הקודמת לפיה אין לאשר את המינוי בשל ניגוד ענייניו של המועמד מימין: שמיר וליברמן. שר הביטחון ערער באופן תקדימי על החלטת הוועדה הקודמת לפיה אין לאשר את המינוי בשל ניגוד ענייניו של המועמד צילום: אוראל כהן, עמית שאבי

 

 

שמיר כיהן כשתי קדנציות בתע"א בין השנים 2006-2011. בשנים האחרונות נעשים ניסיונות פנימיים על ידי הנהלת תע"א ובהשפעה רבה של מהלכי ראשות החברות והעומד בראשה, אורי יוגב, ליצור שינויים בתרבות שנקשרה לחברה לאורך השנים בפרסומים שונים. בין היתר זו כללה הוצאות כספיות גבוהות על יועצים, קבלת החלטות שאינן מונעות משיקולים מקצועיים ומינויים שאינם מקצועיים של מקורבים בשכר גבוה. גורמים בתע"א מביאים חשש מחזרתן של תופעות מסוג זה בעקבות חזרתו של שמיר לתע"א שבתקופתו בין השאר התקיימו אלו.

 

שמיר דרש כמות מסמכים רבה מהחברות הממשלתיות שעמד ועומד בראשן, נת"ע ותעשייה אווירית. בין היתר דרש שמיר פרוטוקולים של דיוני הדירקטוריון לאורך השנים בהן עמד בראש תעשייה אווירית.

 

 

 

תע"א מתנהלת ללא יו"ר קבוע כבר למעלה מחצי שנה מאז עזיבתו של רפי מאור, היבט המקשה על פעילותה בתקופה בה חובה החברה אירועים רבים הדורשים החלטות ניהוליות מורכבות כתכנית ההבראה במסגרתה יפרשו מהחברה למעלה מ-800 עובדים, והחקירה המתנהלת בה. במסגרת החקירה הגלויה המתנהלת בפרשה 630 בתע"א בחודש האחרון על ידי היחידה למאבק בפשיעה הכלכלית (היאל"כ) נחקרים חשדות למנגנון פעילות פוליטית אסורה שהתנהלה במשך שנים על ידי חברי ועד בכירים בתע"א. על פי החשד המרכזי בפרשה זו, שנחקרת לצד פרשות נוספות בכירים בוועד העובדים סחטו באיומים עובדים להתפקד לליכוד אחרת פרנסתם, קידומם או דרגתם תהיה בסכנה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x