לקראת שינוי במכרזים להפעלת תיכונים ע"י רשתות: יותר דגש לרכיב האיכות
לפי היוזמה החדשה של משרד החינוך, מרכיב האיכות יהווה 90% מהציון הכללי והוא יתבסס על הישגים לימודיים שונים וערכיים של כל רשת, כשרק 10% מהציון הכללי יתבסס על רכיב המחיר שהציעו הרשתות במכרז
- למחשב יש עיניים בגב: הבינה המלאכותית נכנסת לביה"ס
- בנק ישראל: מתחילת שנת 2000 - ההשקעה הממוצעת בתלמידים בישראל נמצאת בצניחה
- שלמה בוחבוט: "כשיש עודפי הכנסה צריך להשקיע אותם בחינוך ובריאות"
לפי היוזמה החדשה, מרכיב האיכות יהווה 90% מהציון הכללי והוא יתבסס על הישגים לימודיים שונים וערכיים של כל רשת, כשרק 10% מהציון הכללי יתבסס על רכיב המחיר שהציעו הרשתות על מנת לזכות במכרז. השינוי הנוכחי נכון לכל מכרז עתידי וכן בטווח זמן של שלוש שנים יחדשו הרשויות המקומיות את כל המכרזים הקיימים בהתבסס עליו. במשרד החינוך הסבירו כי מטרת המהלך היא "להעביר את מרכז הכובד לאיכות החינוכית, ולהתאמת הגוף שמפעיל את בית הספר לצרכים של הרשות המקומית ולמאפייני הקהילה".
לשם ההליך בנו במשרד החינוך מודל איכות הכולל בתוכו פרמטרים שונים הנכונים לתיכונים המופעלים על ידי רשתות חינוך ברחבי הארץ. המודל פועל על בסיס מערכת מחשוב המודדת בין השאר נתונים דוגמת אחוז הזכאים לבגרות, מצטיינים בבגרות, ניגשים ל-5 יחידות מתמטיקה, ניגשים ל-5 יחידות אנגלית, אחוז נשירה של תלמידים ברשת, טוהר הבחינות ברשת וכן אחוזי גיוס ושירות לאומי.
הרשות המקומית הרלוונטית תידרש לתת מינימום של 3% לכל פרמטר כזה ובסופו של הליך להפיק דו"ח מסכם שמכיל ציון של כל אחד מהמועמדים במכרז. אלו ישתקללו בסופו של דבר גם עם המחיר המוצע.
כמו כן יילקחו בחשבון מבנה המוסד (תיכון שש שנתי או שלוש שנתי), השפה המלומדת, סוג הפיקוח (זרם ממלכתי או זרם ממלכתי דתי למשל), מגדר התלמידים וכן פרמטרים הנוגעים ליישוב ולקהילה שבהם צפוי לפעול התיכון – רמה סוציו-אקונומית וכן מאפיינים ייחודיים אחרים. במשרד החינוך מציינים כי בהמשך הדרך צפויים להתווסף מדדים נוספים בהיבטים של ערכים ואקלים בית ספרי, תחושת השייכות, יחסים בין תלמידים והצוות החינוכי ועוד.
שר החינוך נפתלי בנט התייחס ליוזמה ואמר כי "מדובר בצעד אמיץ וחשוב לקידום חינוך איכותי וערכי יותר. שקיפות היא ערך - המידע שייך לציבור. לראשונה, ציבור ההורים בישראל יכול להיות סמוך ובטוח כי הרשת או העמותה שנבחרה לנהל את החינוך ברשות שלהם, נבחרה על בסיס אמות מידה מקצועיים ופדגוגים ולא על פי נושאים אחרים שאינם רלוונטיים. ניהול בתי הספר יופקד בידי הרשתות המובילות בהיבטים של: זכאות לבגרות, תעודת בגרות איכותית, מניעת נשירה וגיוס לצה״ל ושירות לאומי. כל הורה ותלמיד יוכל לראות ולהתרשם בעצמו אודות הישגי בית הספר ורשת החינוך בה הוא בחר, או מתלבט לגביה, טרם בחירתו".
מנכ"ל משרד החינוך הנכנס, שמואל אבואב מסר כי "מדובר בבשורה אדירה, שכן המודל החדש ישביח את איכות החינוך בישראל: את איכות ההוראה, איכות הניהול ואיכות המעטפת החינוכית. בזכות מפעיל שתואם את הצרכים של בתי הספר, נוכל לתת מענה חינוכי טוב יותר. המודל יוצר התאמה מושכלת בין הצרכים למפעיל החינוכי, ומאפשר סגירת פערים חברתיים במקום שבו צריך, או קידום ההישגים, טיפול בנשירה או באקלים החינוכי – הכל לפי הצורך".