$
נשים ועסקים אפריל 2017
שער מגזין נשים ועסקים 4.4.17 האדר

גדולות מהחיים

מחקר חדש מנבא כי נשות קוריאה הדרומית יהיו הראשונות שתוחלת החיים שלהן תגיע ל־90 שנה

"שתזכה לשנה הבאה, עד 120 שנה". ובכן, זה מתקרב: בנות דרום־קוריאניות שייוולדו ב־2030 עתידות ליהנות מתוחלת החיים הארוכה ביותר בעולם ולחיות בממוצע 91 שנה — מה שנחשב בלתי אפשרי עד לא מזמן. בנים דרום־קוריאנים שישכבו בעריסות הסמוכות בתינוקיות של בתי החולים יזכו להגיע בממוצע לגיל 84. בכך עתידים הדרום־קוריאנים לכבוש את ראש טבלת תוחלת החיים הגלובלית ולהדיח משם את היפנים. התחזית הזאת, שמבשרת על פריצה לעשור העשירי, עומדת בלב מחקר חדש שפרסמו בפברואר שישה חוקרים מאימפריאל קולג' לונדון וארגון הבריאות העולמי. החוקרים פיתחו 21 מודלים סטטיסטיים חדשים שנועדו להיות רגישים יותר, ולכן גם מדויקים יותר.

 

משהו טוב קורה בקוריאה הדרומית. ב־1985 היא דורגה במקום ה־25 בעולם מבחינת תוחלת החיים הממוצעת של שני המינים. ב־2014 היא כבר זינקה למקום ה־11, וכעת היא עומדת להוביל את העולם בתחום. גם במדד האושר הדרום־קוריאנים מזנקים: הם אמנם רחוקים מלהיות הכי מאושרים בעולם, ומאיישים את המקום ה־58 מתוך 157 מדינות שמדורגות במדד האושר העולמי — אבל בעשור האחרון גם האושר שלהם השתפר מאוד.

 

קשישה דרום־קוריאנית. הפער בתוחלת החיים בין המינים הולך ומתכווץ קשישה דרום־קוריאנית. הפער בתוחלת החיים בין המינים הולך ומתכווץ צילום: גטי אימג'ס

 

החוקרים מעריכים שהשיפור בתוחלת החיים בקוריאה הדרומית קשור בשיפור בכלכלת המדינה, מה שמוביל לתזונה טובה יותר של ילדים ומתבגרים, שדרוג טכנולוגיות רפואיות וגישה שוויונית יחסית לשירותי בריאות. בעקבות זאת חלה ירידה במותם של ילדים ומבוגרים מזיהומים, והמוות ממחלות כרוניות מתעכב עד לגילים מאוחרים יותר. זה גם עניין של סגנון חיים: באופן מסורתי, הדרום־קוריאנים נהנים מלחץ דם ומ־BMI נמוכים יחסית לאנשים במערב, ושיעור המעשנות נמוך מאוד.

 

המחקר מצביע על עוד תופעה מרתקת: ידוע שנשים חיות 4–8.5 שנים יותר מגברים, אולם עובדה זו, שהיא בסיס לבדיחות רבות, עומדת להשתנות. ב־2030 נשים עדיין יחיו יותר מגברים, אבל היתרון שלהן יתכווץ בכל המדינות, למעט מקסיקו (שם היתרון שלהן יתרחב), צ'ילה, צרפת ויוון (שבהן תוחלת החיים של שני המגדרים תגדל באותה מידה). הסיבה לכך היא שכיום גברים מעשנים פחות וסובלים פחות ממחלות לב וממחלות קרדיו־וסקולריות, כך שהם הולכים ומתגברים על מחלות שבעבר הרגו אותם.

 

 

ישראל אמנם לא נכללה במחקר הזה, אבל המגמה דומה גם אצלנו: על פי הנתונים המעודכנים ביותר של ה־OECD, מ־2014, ישראל מדורגת במקום ה־12 בתוחלת חיים כללית (82.2 שנים), במקום ה־7 בטבלת הגברים (80.3 שנים) ובמקום ה־13 בדירוג הנשים (84.1 שנה). כך שישראלים בהחלט נהנים מחיים ארוכים יחסית, וישראליות יותר מישראלים, אם כי גם ביניהם הפער הולך ומצטמצם: בעשור שבין 2004 ל־2014 תוחלת החיים בלידה של נשים עלתה ב־2.1 שנים, אולם של גברים עלתה יותר, ב־2.5 שנים. הפער בתוחלת החיים שלהם הצטמצם מ־4 שנים ל־3.4 שנים, והוא מהנמוכים בעולם.

 

רגע לפני שמתבשמים בנתון, כדאי לזכור שהוא רלבנטי ליהודים בלבד. ערבים מתים יותר מערביות, והפער לרעתם ממשיך לגדול.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x