"חשוב להפריד את שירות המדינה מהדרג הפוליטי"
נציב שירות המדינה משה דיין לא הוזמן לישיבת הסיכום של ועדת שקד-לוין למינוי בכירים בשירות הציבורי, ככל הנראה בשל התנגדותו הנחרצת לשינויים שאליהם דחפה שרת המשפטים. "לא נכון יהיה להרחיב את מגמת הפטור ממכרז למשרות בכירות", הוא אומר ל"כלכליסט"
מי שלא הוזמן לישיבת הסיכום של ועדת שקד־לוין למינוי בכירים בשירות הציבורי הוא נציב שירות המדינה משה דיין. הסיבה לכך היא ככל הנראה התנגדותו הנחרצת והעקבית לשינויים שאליהן דחפה שרת המשפטים איילת שקד - שינויים שיקלו על השרים במינויים פוליטיים ובמינוי מקורבים לתפקידים בכירים במשרדי הממשלה. מקורבים לוועדה הודו כי הנציב דאג אישית לבלום מהלכים שהוועדה קידמה, כולל המהלך להגמשת הכללים של ועדת האיתור.
- עוד מינויים פוליטיים: לכל משרד מעל 150 עובדים ימונה משנה למנכ"ל מטעם השר
- יחימוביץ' פרסמה ההסכם עם כבל: "תקבע 70% מהמינויים ברשימה המשותפת"
- עזיבתו של השופט יורם דנציגר - מכה לאגף הליברלי של העליון
"חשוב לשמור על שירות המדינה מקצועי ומופרד מהדרג הפוליטי. אסור שהשיקולים בבחירת עובדים יחרגו מהשיקולים המקצועיים", אמר דיין ל"כלכליסט". לדבריו, "יש חשיבות עליונה לתהליך המכרז שמכניס אלמנט של תחרות ושקיפות בין כל המועמדים". דיין התייחס ישירות לשינויים של ועדת שקד־לוין: "לא נכון יהיה להרחיב את מגמת הפטור ממכרז למשרות בכירות". בישיבות פנימיות של הנציבות הביע דיין חשש כי השינויים שעליהם הוועדה החליטה יפגעו באמון הציבור בשירות המדינה.
ועדת השרים שמונתה לבחון את נושאי מינויי הבכירים במשרדי הממשלה והדירקטורים בחברות הממשלתיות, ובראשה עומדים שר התיירות יריב לוין ושרת המשפטים איילת שקד, החליטה היום כי בכל משרד ממשלתי בו עובדים יותר מ-150 עובדים, ימונה משנה למנכ"ל, במשרת אמון. זאת בהתאם להסכמים הקואליציוניים שנחתמו עם הקמת הממשלה.
עוד החליטה ועדת השרים, כי ועדות האיתור עבור 120-130 משרות הבכירים במשרדי הממשלה היום ישונו כך שבמקום ועדות של חמישה חברים - מנכ"ל המשרד הרלוונטי (יו"ר הוועדה), נציב שירות המדינה (או מישהו מטעמו), נציג משרד אחר הנוגע למשרה או היועץ המשפטי לממשלה ושני נציגי ציבור. ימנו 3 חברי ועדה - מנכ"ל המשרד הרלוונטי, נציג של הנציבות ועוד נציג ציבור שייקבע על ידי מנכ"ל בתיאום עם נציג הנציב. מה שיגדיל משמעותית את כוחו של המנכ"ל, שהוא עצמו משרת אמון של השר המכהן במשרד. כך שוועדות האיתור החדשות יהיו כפופות יותר להשפעות פולטיות.
עוד הוחלט בנוגע למינויים בוועדות האיתור כי במידה ושר יחפוץ כי אחד המינויים יעבור למינוי אישי במקום הליך של ועדת איתור, הוא יוכל לעבוד ישירות מול ועדת השירות, המבטלת את הצורך בוועדת איתור במקרים ספציפיים, כפי שקיים כבר היום. בנוסף סוכם כי ועדת איתור למציאת המועמד הרלוונטי לתפקיד, תחל לפעול חצי שנה לפני סיום התפקיד שבגללו מקימים ועדת איתור. היום ועדות האיתור מוקמות לעתים רבות בסמוך לסיום הכהונה של האדם שעוזב את התפקיד כאשר לפי נתוני הוועדה הזמן הממוצע למינוי (מרגע הקמת הוועדה ועד לאישור הממשלה) הוא כמעט שנה. הוועדה הודיעה כי הצעת מחליטים בנושא המשנה למנכ"ל תעלה לממשלה ביום ראשון הקרוב.