עוד מינויים פוליטיים: לכל משרד מעל 150 עובדים ימונה משנה למנכ"ל מטעם השר
כך קבעה ועדת השרים שמונתה לבחון את נושאי מינויי הבכירים במשרדי ממשלה והחברות הממשלתיות. עוד הוחלט כי שר יוכל לעבור למינוי אישי במקום הליך של ועדת איתור. שרת המשפטים שקד: "עבודת ועדת האיתור תתייעל ותתקצר"
ועדת השרים שמונתה לבחון את נושאי מינויי הבכירים במשרדי הממשלה והדירקטורים בחברות הממשלתיות, בראשה עומדים שר התיירות יריב לוין ושרת המשפטים איילת שקד, החליטה היום כי בכל משרד ממשלתי בו עובדים יותר מ-150 עובדים, ימונה משנה למנכ"ל, במשרת אמון. זאת בהתאם להסכמים הקואליציוניים שנחתמו עם הקמת הממשלה.
- מסתמן: ועדות האיתור למינוי בכירים למשרדי ממשלה יתכווצו מחמישה חברים לשלושה
- הוקמה ועדת איתור לתפקיד מנכ"ל ביטוח לאומי
- נבחרה ועדת האיתור לבחירת מנכ"ל הבורסה
עוד החליטה ועדת השרים, בה משתתפים גם שר התשתיות יובל שטייניץ, שר השיכון יואב לגלנט ושר הפנים אריה דרעי כי ועדות האיתור עבור 120-130 משרות הבכירים במשרדי הממשלה היום ישונו כך שבמקום ועדות של חמישה חברים - מנכ"ל המשרד הרלוונטי (יו"ר הוועדה), נציב שירות המדינה (או מישהו מטעמו), נציג משרד אחר הנוגע למשרה או היועץ המשפטי לממשלה ושני נציגי ציבור. ימנו 3 חברי ועדה - מנכ"ל המשרד הרלוונטי, נציג של הנציבות ועוד נציג ציבור שייקבע על ידי מנכ"ל בתיאום עם נציג הנציב. מה שיגדיל משמעותית את כוחו של המנכ"ל, שהוא עצמו משרת אמון של השר המכהן במשרד. כך שוועדות האיתור החדשות יהיו כפופות יותר להשפעות פולטיות.
ההצעה המקורית של גלנט הייתה כי כל המינויים יהיו מינויים ישירים אולם בסופו של דבר הוועדה החליטה להשאיר את כל המינויים בוועדות איתור. עם זאת, הוחלט רק לייעל את ועדות האיתור ולקצר זמנים.
עוד הוחלט בנוגע למינויים בוועדות האיתור כי במידה ושר יחפוץ כי אחד המינויים יעבור למינוי אישי במקום הליך של ועדת איתור, הוא יוכל לעבוד ישירות מול ועדת השירות, המבטלת את הצורך בוועדת איתור במקרים ספציפיים, כפי שקיים כבר היום.
עוד סוכם כי ועדת איתור למציאת המועמד הרלוונטי לתפקיד, תחל לפעול חצי שנה לפני סיום התפקיד שבגללו מקימים ועדת איתור. היום ועדות האיתור מוקמות לעתים רבות בסמוך לסיום הכהונה של האדם שעוזב את התפקיד כאשר לפי נתוני הוועדה הזמן הממוצע למינוי (מרגע הקמת הוועדה ועד לאישור הממשלה) הוא כמעט שנה.
הוועדה הודיעה כי הצעת מחליטים בנושא המשנה למנכ"ל תעלה לממשלה ביום ראשון הקרוב.
שרת המשפטים, איילת שקד: "עבודת ועדת האיתור תתייעל ותתקצר ותזמן לפתחם של השרים מועמדים מצויינים ומקצועיים אשר יסייעו בידי השר להגשמת מדיניותו".
השר יריב לוין: "המהלך אותו אנו מובילים בוועדה לשינוי שיטת המינויים חיוני לחיזוק המשילות. בדרך זו נוכל להבטיח כי שרי הממשלה יוכלו להנהיג מדיניות במשרדיהם וגם לוודא כי מדיניות זו אכן תצא אל הפועל ותבוצע".
השר יובל שטייניץ: "אני מרוצה מאד שההצעה לצמצום וועדות האיתור לשלושה נציגים ולהגברת הייעול והגמישות בעבודת וועדת האיתור אושרה ברוב גדול בוועדה. אין לי ספק שהצעה זו תביא להתייעלות רבה ולקיצור לוחות הזמנים בעבודתה של וועדת האיתור, ושכתוצאה מכך יגיעו מועמדים רבים יותר ויהיה שיפור באיכות המינויים בתפקידים בכירים בשירות הציבורי".
היום ל-6 משרדים ישנו משנה למנכ"ל, בהם יעבור המינוי מוועדת איתור למינוי ישיר על ידי השר.
בישיבות הקודמות נשקלה האפשרות כי בין 20 ל-30 משרות בכירות שהיום ממונות על ידי ועדת איתור ימונו ישירות על ידי השר הרלוונטי, אולם לאור השינוי שייעשה בוועדות האיתור וכדי להמנע מביקורת ציבורית הוחלט להוריד את הרעיון מהפרק.
סוגיה נוספת שנשקלה היום היא האפשרות לקצר את הליך הפיטורים. היום הסמכות לפטר נמצאת בידי מנכ"ל המשרד, כאשר על החלטה זו ניתן להגיש ערר בנציבות שירות המדינה ובהמשך גם לעתור לבית הדין לעבודה. ההצעה שעלתה לדיון היום קובעת כי מי שיפטר יהיה ישירות נציב שירות המדינה, מה שיקצר את ההליך, וכן כי במידה ותוגש עתירה כנגד פיטורים אלו, במקביל לכך שיקבל המפוטר שכר כפי שקורה היום, המשרד ייקבל תקן לאייש את המשרה של מי שנמצא בהליך פיטורים.
מסיעת המחנה הציוני נמסר בתגובה "מדובר בשחיתות לאור יום של הממשלה הזו, שרק מחלקת טובות הנאה למקורבים על חשבון הציבור. במקום לפעול למיגור וצמצום תופעת השחיתות בשירות הציבורי, הממשלה פועלת הפוך, ביצירת ג'ובים למקורבים שרק תגביר את השחיתות והסיאוב. השירות הציבורי הוא בסיס למינהל תקין בו יוכלו להשתלב כלל המועמדים הראויים, אך משמעות ההחלטה היא סגירת הדלת בפניהם לטובת מקורבים. במקום להתעסק בשינוי סדר העדיפויות הלאומי ולהתמקד ביישום רפורמות חברתיות-כלכליות לטובת הציבור כולו, הממשלה, בראשות נתניהו, ממשיכה להתעסק בקו המאוס של קידום השחיתות והמקורבים על חשבון הציבור כולו".
המרכז להעצמת האזרח מסר: "בהחלטתה להוסיף מינויים פוליטיים חדשים בדמות משנה למנכ"ל הוכיחה הממשלה היום שוב שאין לה שום כוונה לטפל ברצינות בבעיות המשילות שלה. במקום לאמץ שורה של צעדים רציניים, מקצועיים ונדרשים לשיפור הליכי המינוי של בכירים בשירות הציבורי, ובמקום לשפר ולחזק תהליכים טובים לקליטה וגיוס של הון אנושי מצוין למערכת - השרים בחרו שוב ב'מקורביזם', שמייצר בדיוק את התוצאה ההפוכה".
השר לשעבר אבי גבאי, אומר בתגובה: "כשכיהנתי כשר, עלתה דרישה מוצדקת לדעתי, של חלק מהשרים לשפר את הליך מינוי הסמנכ"לים במשרדים.
מדובר בבעלי תפקידים משמעותיים במשרדי הממשלה. אך במקום לטפל ולייעל את הליך המינויים, החליטו להוסיף בכל משרד ממשלתי עוד תפקידים פוליטיים, "ג'ובים" על חשבון המקצועיות. התנהלות של קומיסר פוליטי, כמו ביחידות הצבאיות של הצבא האדום. לדבריו "ההשלכות של ההחלטה להגדיל את המינויים הפוליטיים תפגע בשירות של משרדי הממשלה ובאמון שלנו במערכת הציבורית. כמה חבל".
יו"ר מפלגת יש עתיד יאיר לפיד: "במקום לעבוד, עסוקה הממשלה הזאת כל היום בסידורי עבודה. בסידור ג'ובים למקורבים, ג'ובים פוליטיים, ג'ובים לפעילים, ג'ובים למי שקרוב לצלחת. החלטת הממשלה הזאת היא מקור לשחיתות פוליטית וציבורית. היא תאפשר לשרים למנות את החברים שלהם, במקום את האנשים המוכשרים ביותר והטובים ביותר למערכת הציבורית. אותה מערכת שאמורה לעבוד למען הציבור ולא למען הפוליטיקאים שעסוקים רק בעצמם".