$
בארץ

הצעת החוק להסדרת ההלוואות החברתיות מגיעה לוועדת השרים

ההצעה של שר האוצר כחלון מכפיפה את פעילות הפלטפורמות האינטרנטיות המתווכות בין לווים למלווים לפיקוח רשות שוק ההון. עופר כרמל מנכ"ל eLOAN: "החקיקה תאפשר למלווים וללווים להרגיש בטוחים יותר"

רעות שפיגלמן 08:3719.03.17

ועדת השרים לחקיקה צפויה לדון היום (א') בהצעת שר האוצר משה כחלון להסדרת תחום ההלוואות החברתיות ברשת (P2P). תזכיר החוק להסדרה חוקית ראשונה של התחום אושרה ביום חמישי האחרון על ידי הממשלה. 

ההצעה עוסקת בפלפורמות אינטרנטיות העוסקות בתיווך בין מלווים ללווים. כיום ישנן 4 שחקניות משמעותיות בענף בישראל - בלנדר, טריא,eLOAN ו-BTB.הצעת החוק מבקשת להסדיר לראשונה את פעילות המסגרות והכפפתן לפיקוח של רשות שוק ההון (בראשה עומדת היום דורית סלינגר). 

 

הצעת החוק מתייחסת למידת השקיפות המתחייבת, לחובת ניהול הכספים בחשבון נאמנות ולכך שבכדי שהפלטפורמה תוכל לגייס כספים במקביל לפעילות התיווך - עליה לקבל אישור מיוחד.

 

מדובר בתחום פעילות בשלבים מאד ראשוניים בשוק המקומי, עם מחזור של 100 מיליון שקל בשנת 2016 - שיעור כמעט אפסי בשהוואה לשוק האשראי הצרכני שמספקת המערכת הבנקאית - מעל 100 מיליארד שקל. חלק מהשחקניות הפעילות אינן רווחיות עדיין ומוגדרות כסטארטאפים. 

 

אחת המשמעויות של המצב הבראשיתי האמור היא אי בהירות לגבי יכולתן של השחקניות בענף לגבות את כספי המלווים בעת החזר ההלוואה. זאת משום שהפלטפורמות אינן נושאות בסיכון אלא משמשות רק כמתווכות.

 

הצעת החוק דורשת מהן קבלת אישור מיוחד כדי לשמש במקביל הן כמתווכות וגם כמגייסות אשראי שיועמד ככספי מלווים בפלטפורמה. השחקניות השונות טוענות כי היכולת במקביל גם לתווך וגם לגייס היא חיונית ביותר כדי להגיע להיקפי פעילות משמעותיים - וללא האפשרות הזו התחום לא יצליח להבשיל דיו. עופר כרמל מנכ"ל eLOAN בירך על החקיקה שאושרה בשבוע שעבר ומציין כי "השלמת החקיקה תאפשר למלווים וללווים בפלטפורמות להרגיש בטוחים יותר להשקיע את כספם וללוות כספים במערכת חוץ בנקאית מפוקחת ומבוקרת". 

 

 

שר האוצר משה כחלון שר האוצר משה כחלון צילום: אוראל כהן

 

 

נדב מנסדורף, סמנכ"ל אסטרטגיה בחברת טריא, אמר: "ישראל מצטרפת למדינות מתקדמות בעולם שהטמיעו את תחום ההלוואות החברתיות, אך עם זאת חשוב לזכור כי במציאות הנוכחית ועל פי המתווה שאושר הפלטפורמות האינטרנטיות ממשיכות להיות תלויות בבנקים מבחינה תפעולית".

 

מנסדרוף מתכוון בדבריו לכך שהצעת החוק אינה פותרת את התלות בין השחקניות בענף לבין המערכת הבנקאית. הצעת החוק (וכך גם פועלות כיום הפלטפורמות טרם הצעת החוק) דורשת ניהול של חשבון במערכת סגורה - ופירוש הדבר שאת העברות הכספים בין המלווים ללווים יש לבצע דרך חשבון בתאגיד בנקאי, מה שמשתית על הפלטפורמות עלויות לא מבוטלות לקבלת שירותי העברת הכספים דרך חשבונות עו"ש, וקושר אותן לשירותיהם של הבנקים, מה שעלול לדברי טריא להיות מנוצל לרעה, בייחוד כאשר מאזן הכוחות בין הבנקים לבין השחקניות של ה-P2P מוטה לטובת המערכת הבנקאית מבחינת גודל וקיבעת מחיר עבור השירותים. טריא ביקשה לקבוע כללים בהצעת החוק שיסדירו את מערכת היחסים בין הפלטפורמות לבין הבנקים באופן כזה שיאזן את מערך הכוחות בין שני הצדדים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x