בלעדי לכלכליסט
שותפות לווייתן רוכשת אסדת הפקה ב־700-500 מיליון דולר
שותפות הגז הזמינה מחברת קיוויט האמריקאית את האסדה שתטפל בגז שיזרום מלווייתן. עלות האסדה, שתיבנה במיוחד, כלולה בעלות הפיתוח של המאגר. הצבת האסדה במרחק של 10 ק"מ מחופי ישראל תתבצע בשני שלבים ותסתיים ב־2019
שותפות הגז לווייתן הזמינה בימים האחרונים מחברת קיוויט (Kiewit) האמריקאית את האסדה שתטפל במאגר הגז. האסדה תיבנה על ידי החברה באופן ייעודי ועלותה לחברות השותפות במאגר תנוע בין 500 מיליון דולר ל־700 מיליון דולר.
- מחיר הולכת הגז למפעלים יעלה כדי לממן יצוא מלווייתן לירדן
- שותפות לווייתן ישלמו למדינה 440 מיליון דולר בשנת 2020
- יצחק תשובה: "נפעל להגדלת תמר ולווייתן כדי לנסות ולמצוא גם נפט"
לשם השוואה, עלות האסדה שהוצבה במאגר תמר בתחילת העשור עמדה על כמיליארד דולר וזאת חרף העובדה שמאגר תמר קטן משמעותית ממאגר לווייתן (280 מיליארד מ"ק לעומת 500 מיליארד מ"ק). הזמנת האסדה מסיימת בפועל את שלב הרכישות הגדולות שדרושות לשותפות בלווייתן כדי להתחיל את פיתוח המאגר.
עלות האסדה כלולה בעלויות הפיתוח של לווייתן שעומדות על כ־3.75 מיליארד דולר. דלק, שמחזיקה ב־45% מהמאגר, כבר השלימה את חלקה במימון ואילו רציו, שמחזיקה ב־15% מהמאגר, צפויה לחתום היום על הסכם המימון מול הבנקים ג'יי.פי מורגן ו־BNP. נובל אנרג'י האמריקאית, שמחזיקה ב־40% מהמאגר, תממן את חלקה בפיתוח באמצעות מקורות עצמיים או באמצעות מכירת 7.5% ממאגר תמר תמורת כמיליארד דולר.
האסדה תקבל את הגז שבו תטפל מארבע בארות הקידוח, והצבתה במרחק של 10 ק"מ מחופי ישראל תתבצע בשני שלבים. השלב הראשון כולל את הצבת רגלי האסדה על הקרקע, בעומק של 86 מטרים. השלב השני כולל את הצבת הפלטפורמה על הרגליים. השלב הראשון אמור להתבצע במהלך 2018 והשלב השני כשנה לאחר מכן. הפקת הגז מהמאגר אמורה להתחיל עד סוף 2019.
קיוויט היא אחת מחברות ההנדסה הבולטות בצפון אמריקה, והיא זו שבנתה גם את אסדת ההפקה של תמר. ההבדלים בין האסדות רבים: משקל האסדה בתמר עמד על 25 מיליוני טונות. זו שתגיע ללווייתן תשקול 15 מיליון טונות; שטח הסיפונים של האסדה שתגיע ללווייתן יהיה 25 אלף מ"ר בעוד שטח הסיפונים של האסדה שהוצבה בתמר עמד על 10,000 מ"ר; כמו כן, הרגליים של האסדה שהוצבה בתמר גבוהות משמעותית משל האסדה שתגיע ללווייתן - 238 מטר, וזאת משום שהקידוח בתמר נעשה במים עמוקים יותר.
הבדל נוסף הוא מרחק האסדות מהחוף. האסדה של תמר הוצבה במרחק 22 ק"מ - מחוץ למים הטריטוריאליים של ישראל. האסדה של לווייתן נמצאת במים הטריטוריאליים של ישראל. כלומר, אין צורך להצמיד לה אבטחה בכל שעות היממה, בניגוד להצהרת משרד הביטחון מאמצע 2015 שלפיה ארבע ספינות שרכש חיל הים ישמשו לעיבוי מערך ההגנה על אסדות הגז. לשם השוואה, ספינת הגז הנוזלי של חברת החשמל, שנמצאת גם היא במרחק של 10 ק"מ מהחוף, אינה זוכה לאבטחה צמודה של חיל הים. לאחרונה בודקת המשטרה חשדות שקשורים לרכישת הספינות הללו.