לא רק פועלי בניין: מהנדסים ואדריכלים בכירים יקבלו רשיונות עבודה בישראל
ועדת הכלכלה אישרה היום לקריאה ראשונה הצעת חוק שמטרתה לענות על הצורך של פרויקטים תחבורתיים גדולים באדריכלים ומהנדסים מנוסים. על פי הצעת החוק הרישיונות יינתנו תחת תנאים קפדניים ורק בפרוייקטים שהיקפם עולה על מאה מיליון דולר
משרד הכלכלה והתעשיה יוזם מתן רשיונות למהנדסים ולמהנדסים זרים בכירים לעבוד בארץ בפרוייקטים שגודלם מעל מאה מיליון דולר. ביוזמת המשרד אישרה היום (ד') ועדת הכלכלה של הכנסת סעיף שיאפשר זאת להצעת חוק של חבר הכנסת יוסי יונה מהמחנה הציוני וח"כים נוספים. הצעת החוק המקורית מבקשת להשוות את תנאי הרישום בפנקס המהנדסים והאדריכלים בין בוגרי הטכניון ובוגרי מוסדות אחרים. ההצעה והתוספת אושרו היום בוועדה לקריאה ראשונה.
- מסתמן: הסכם להבאת 4,000 פועלי בניין מסין ושינוי מודל ההעסקה של פלסטינים
- 100 המשפיעים 2016: נדל"ן ודיור
- יואב גלנט: "עד סוף השנה נחתום על הסכמים עם חברות בניה זרות"
המשרד ביקש מהוועדה להוסיף להצעת החוק סעיף שיאפשר לשר לתת רישיון זמני למהנדס או אדריכל ממדינת חוץ, לתקופה של שנה, עם אפשרות להארכה לשנה נוספת. זאת בכפוף לתנאים הבאים: המהנדס או האדריכל יירשם בפנקס המהנדסים והאדריכלים; יהיה רשאי לתכנן את המיזם שלשמו הוזמן לישראל גם במדינתו; שהוא בעל מוניטין ומומחה בעל שם בתחומו; שביצע בעבר מיזם דומה או מקביל ושהוזמן לישראל לתכנון או ביצוע מיזם שעלותו עולה על מאה מיליון דולר. כמו כן הוצע שהוא יפעל בישראל אך ורק בליווי מהנדס או אדריכל ישראלי לצורך הנחייתו באשר לכללים והחוקים הנהוגים בישראל.
ח"כ יונה אמר כי אין לו התנגדות להוסיף את ההצעה. נציגת משרד הכלכלה והתעשייה, עו"ד נטע ברנר נאור הסבירה את הצורך בייבוא האדריכלים והמהדסים הבכירים בכך שבישראל מבוצעים שנים האחרונות פרוייקטים תחבורתיים גדולים של גשרים ומנהרות, שלרוב נעשים על ידי חברות זרות. עו"ד ניר מועלם מהטכניון התנגד למה שהגדיר כהשחלת הסעיף להצעת החוק ושאל איך מודדים מוניטין. מנהלת הרגולציה של איגוד המהנדסים, עו"ד עינת פישר לאלו, התנגדה גם היא והציעה לאפשר לאותם מומחים לעבוד כיועצים של המהנדסים הישראלים. הסעיף אושר בתמיכת ח"כ יונה ויו"ר הוועדה ח"כ איתן כבל מהמחנה הציוני ובהתנגדות ח"כ עבד אל חכים חאג' יחיא מהרשימה המשותפת.
ועדת הכלכלה אישרה לקריאה ראשונה את ההצעה של ח"כ יוסי יונה וחברי כנסת נוספים, לתקן את חוק המהנדסים והאדריכלים כך שתבוטל העדפת בוגרי הטכניון ברישום לפנקס המהנדסים והאדריכלים. עד היום בוגרי הטכניון התווספו אוטומטית לפנקס בעוד בוגרי מוסדות אחרים נדרשו לקבל הכרה של ועדה שמינתה המועצה להשכלה גבוהה ולעמוד לשם כך במבחנים וראיונות. ההצעה קובעת שכל מי שהשלים את חובותיו לתואר ראשון בתחומי ההנדסה או האדריכלות, במוסד שקיבל הכרה מהמועצה להשכלה גבוהה, יוכל להרשם בפנקס.
יו"ר הועדה איתן כבל אמר ש"ברוך השם תם עידן המוסדות המיוחדים". נציגת משרד הכלכלה והתעשייה, עו"ד נטע ברנר נאור, אמרה כי כאשר חוקק החוק המהנדסים והאדריכלים הטכניון היה המוסד היחידי שבו לימדו הנדסה ואדריכלות. לכן הוא זכה למעמד עליון ובוגריו נהנו מרישום אוטומטי בפנקס האדריכלים והמהנדסים. עו"ד ברנר נאור הסבירה כי הרישום יתבצע לאחר בקרה של משרד הכלכלה שמקצועות הליבה אכן נלמדו.
עו"ד ניר מועלם מהטכניון התנגד למעורבות של משרד הכלכלה בתוכנית הלימודים ואמר: "יש כאן כוונה למשטר אותנו ולקבוע איזה מקצועות עיקריים נלמד". נציג הלשכה המשפטית של המועצה להשכלה גבוהה, נדב שמיר, אמר כי קיים תיאום בין המל"ג למשרד הכלכלה והרצון הוא לעגן את התיאום הזה בחוק.