היזמים יתחרו על התעריף במכרזים סולאריים לעד 300 מגה וואט
רשות החשמל מפרסמת שורת מכרזים לייצור חשמל ממתקנים קרקעיים בהיקף של 150 עד 300 מגה וואט; התעריפים יהיו תקפים למשך 23 שנים
רשות החשמל החדשה מפרסמת היום (ג') שורת מכרזים לייצור חשמל ממתקנים סולאריים קרקעיים בהיקף שינוע בין 150 ל-300 מגה וואט. מדובר בפעימה ראשונה של מכרזים כאשר המטרה הסופית היא להגדיל את ייצור החשמל ממקורות אנרגיה מתחדשת לעד 1,000 מגה וואט, וזאת כבר בעשור הקרוב.
קראו עוד בכלכליסט:
- רשות החשמל צפויה לאשר את מכירת תחנת הכוח באר טוביה IPM לגלובל פאואר
- יצרני החשמל הפרטיים דורשים שלא לבטל את ההכרזה על חברת החשמל כמונופול
- שר האנרגיה לשעבר משה שחל ייעץ לעובדי חברת החשמל
תחום ייצור החשמל ה"ירוק" בישראל סובל מתת השקעות ומהחמצה תמידית של כל יעדי הממשלה. החלטת הממשלה מ-2009 בתחום קבעה שעד סוף 2014 לפחות 5% מסך ייצור החשמל יגיע ממתקני רוח או מתקנים סולאריים, כאשר עד שנת 2020 ההיקף אמור להיות כפול. לצערם של היזמים היקף ייצור החשמל הנוכחי הוא רק 2.5% מסך ייצור החשמל במשק, כלומר המדינה כבר החמיצה את היעד של 2014 וספק אם תצליח לעמוד ביעד של 10% בעוד כשנתיים וחצי, כלומר בסוף העשור.
צילום: חנן רובנס
בממשלה הנוכחית מנסים לתקן את המעוות וכפי שנחשף באוקטובר האחרון בכלכליסט, רשות החשמל הוציאה היום רשמית לדרך שורת מכרזים עם מכסת ייצור של מאות מגה וואט, כאשר החידוש הוא שהיזמים לא ימתינו לתעריף קבוע שקבע על ידי הרגולטור אלא יתחרו מולו על קבלת מכסת הייצור תוך הבטחת מחיר החשמל הנמוך ביותר. שיטה זו מבטיחה את הפסקת הסבסוד על מתקני רוח וסולארי שזכו עד היום לתעריף חשמל נדיב וקבוע, לעתים פי 3 עד 4 ממה שחברת החשמל מקבלת מהלקוחות שלה. מציאות זו הכבידה על התחייבויות חברת החשמל ומנעה את פיתוח המשק.
התעריף מובטח ל-23 שנה
לפי רשות החשמל הצעות יתקבלו עד 14 במרץ כאשר התעריף הסופי ייקבע ביחס להצעת המחיר בהצעה הראשונה שלא זכתה במכרז. כך למשל אם הוגשו למכרז ארבע הצעות לאספקת 50 מגה וואט בתעריפים של 15,16,17 ו-18 אגורות, יזכו במכרז שלוש ההצעות הזולות, והתעריף שיקבע לכל הזוכים הוא 18 אגורות.
התעריף יהיה תקף לכל ההצעות הזוכות, ממועד ההפעלה המסחרית ולמשך 23 שנים. בשיטה החדשה מבטיחים פטור מרישיון מותנה למתקנים של עד 5 מגה וואט כאשר לוחות הזמנים למימוש הקמת המתקנים במסגרת ההליך התחרותי יהיו 21 חודשים ממועד שליחת ההודעה לזוכים בהליך. עוד נקבע שסך ההצעות המותר לזוכים במכרז לא יעלה על 70 מגה וואט, מגבלה שנועדה להבטיח שבמכרז יזכו שלושה זוכים לפחות והמחיר יקבע באופן תחרותי.
שר האנרגיה, יובל שטייניץ, אמר היום ש"אנחנו יוצאים לדרך חדשה בתחום האנרגיות המתחדשות, הן בכמות והן באיכות המכרזים. כפי שקבעתי, במהלך שנת 2017, תוציא רשות החשמל מכרזים של אלף מגה וואט של אנרגיות מתחדשות, שפירושן הכפלה של כמות האנרגיה הסולארית בישראל". יו"ר רשות החשמל, ד"ר אסף אילת, אמר הש"ההליך התחרותי יאפשר הקמה של לפחות 150 מגה וואט בתוך כשנה וחצי. ההליך מיישם את העקרונות שפורסמו ובראשם התמקדות במחיר החשמל המוצע כקריטריון היחיד לזכייה וצמצום תנאי הסף המהותיים להגשת הצעות".
בחברת החשמל הודיעו שהקימו צוות יעודי כדי למנוע עיכובים של היזמים בחיבור לרשת החשמל הארצית, ואילו מנכ"ל איגוד חברות אנרגיה ירוקה לישראל איתן פרנס סיכם ש"שוק היזמות הסולארי נמצא במצב של עצירה מוחלטת מזה ארבע שנים. המכרזים הם בשורה חסרת תקדים לעוסקים בתחום, אבל לא רק, הציבור בישראל צפוי לקטוף את פירות התחום בקרוב מאוד".