פרשת השוחד של טבע: רופאים במקסיקו קיבלו מזומן וסיפקו מרשמים לקופקסון
לפי כתב אישום שהוגש נגד טבע בארה"ב, השוחד התקיים מ־2005 בידיעת בכירים בחברה. עוד נטען כי חיים הורביץ, בנו של מייסד טבע אלי הורביץ, הבטיח לעזור לנוירולוג שרשם קופקסון ל־170 איש במקסיקו והתלונן כי לא קיבל כספים שהובטחו לו
פרטים נוספים בפרשת השוחד העולמית של חברת טבע. ממסמך משפטי שהגיש משרד המשפטים האמריקאי בסוף השנה שעברה עולה כי טבע שיחדה רופאים עובדי ממשלה במקסיקו, ואלה רשמו בתמורה מרשמים לקופקסון. עוד עולה מהמסמך כי חיים הורביץ, בנו של מייסד החברה אלי הורביץ, היה מעורב בפרשה.
- חיים הורביץ יידרש להסברים בפרשת השוחד של טבע
- טבע: שוחד זר, עבירה מקומית
- ישיבת הדירקטוריון הסוערת: "ארז, אתה לא תחזיר לטבע את האמון שאיבדה"
לפי המסמך, השוחד שבו היתה החברה מעורבת ברוסיה, אוקראינה ומקסיקו ניתן בידיעה מלאה של "מנהל בכיר, אזרח ישראלי, שהיה אחראי מטעם טבע על הפעילות הגלובלית שלה ב־2002‑2010 ושעזב אותה ב־2014". שמו של המנהל אינו מפורט, אך ברוב השנים הרלבנטיות כיהן הורביץ כמנהל החטיבה הבינלאומית של טבע. כפי שפורסם בשבוע שעבר ב"כלכליסט", הורביץ צפוי להיחקר במסגרת החקירה הפלילית שנפתחה נגד טבע.
במסגרת הסדר טיעון שחתמה, הודתה טבע כי העבירה תשלומי שוחד לרופאים עובדי ממשלת מקסיקו מאז 2005. בין השאר, בשנים 2011‑2012 התקשרה טבע מקסיקו עם חברה מקומית שעסקה בהפצת מוצרים פרמצבטיים, והעבירה באמצעותה תשלומים לרופאים ולאנשי מקצוע אחרים, שרשמו בתמורה מרשמי קופקסון. חלק מאותם אנשי מקצוע קיבלו תשלומים מטבע כבר מ־2005.
"הלקוח הטוב ביותר שלכם במקסיקו"
במקרה אחר, טבע התקשרה עם פקיד ציבור מקסיקני, אשר היה נוירולוג ידוע ובעל השפעה שטיפל בחולים הסובלים מטרשת נפוצה בשנים 2006‑2012. על הנוירולוג נכתב כי הוא הועסק בסוכנות של הממשלה המקסיקנית והחזיק במשרות בכירות בבתי חולים ובמוסדות בריאות אחרים. בסוף 2008 שלח הנוירולוג מייל לעובד החברה שבו ציין כי הוא רושם קופקסון ל־170 מטופלים. במייל כתב הנוירולוג כי "טבע מקסיקו רק הבטיחה והבטיחה ומעולם לא היה שום עניין לשפר את מערכת היחסים בינינו". עוד לדבריו, העובדה שהחברה לא שילמה תשלומים אלו היא "ממש מוזרה לאור זה שאני הלקוח הטוב ביותר שלכם במקסיקו".
כשבוע לאחר מכן המייל הועבר אל הורביץ, שכתב בתגובה למנהל בכיר בטבע מקסיקו: "אשמח לשמוע את עמדתך ואני בטוח שאפשר לפתור את הבעיה. לא כל יום אנחנו מקבלים תלונה מפרופסור שיש לו 170 מטופלים בקופקסון".
המנהל הבכיר השיב להורביץ כי "הגידול של קופקסון בשוק הזה, עד ממש לאחרונה, לא היה עקב תמיכה מדעית/ אקדמית, אלא בעיקר הודות לתמריצים אחרים". בהמשך הודתה החברה במפורש כי אותם "תמריצים אחרים" היו תשלומים בתמורה למתן מרשמי קופקסון.
בנוסף, מפורט במסמך מייל ששלח עובד של חברת ההפצה לעובד של טבע מקסיקו במרץ 2013, שבו פירט את מועד ומקום מסירת תשלומי השוחד, בהם תשלום של 30 אלף דולר לנוירולוג ששולמו במשרדו כחודש לפני כן, לצד סך תשלומים נוסף בסכום כולל של 159 אלף דולר שהועברו במזומן לעובדי מערכת הבריאות של מקסיקו.
"מנהלי טבע היו מודעים לשוחד ששולם"
עוד עולה מהמסמך כי טבע לא דאגה למנוע שוחד במקסיקו "ביודעין ובמזיד", אף שידעה כי מדובר במדינה בעלת סיכון גבוה לשחיתות. "מנהלי טבע בישראל, שהיו אחראים על תוכנית האכיפה נגד שחיתות של החברה ב־2009, היו מודעים לשוחד ששולם במקסיקו", נכתב בהודעה רשמית שפרסם משרד המשפטים האמריקאי. עוד עולה כי הבכירים אף מינו מנהלים שיפקחו על הנושא, אבל אלו "לא היו מסוגלים או לא רצו לאכוף את מדיניות החברה למניעת שחיתות".
מאז נחתם ההסדר, שבמסגרתו טבע שילמה קנס של 519 מיליון דולר לרשויות האמריקאיות כדי לחמוק מהעמדה לדין בפרשות השוחד, הוגשו נגדה שתי תביעות הנגזרות ממנו. ביום חמישי האחרון הוגשה בקשה לתביעה נגזרת נוספת, שלישית במספרה, נגד החברה. לפי הבקשה, שהוגשה על ידי עורכי הדין עידן איידן, דוד תירוש ועידן דיין ממשרד איידן תירוש ושות', טבע הודתה במפורש כי מעשי השחיתות בוצעו "על ידי נושאי משרה בכירים, אשר הנהיגו את המעשים הפסולים, קיבלו דיווחים על התקדמותם בזמן אמת ואף עודדו אותם".
זה אינו ההסדר הראשון שחתמה טבע עם הרשויות האמריקאיות. ב־2014 חתמה החברה על הסכם שבמסגרתו התחייבה לשלם 27.6 מיליון דולר עבור שוחד שהעבירה בשנים 2003‑2009 לרופא האמריקאי ד"ר מייקל ריינשטיין. ריינשטיין קיבל תשלומים שנתיים של כ־50 אלף דולר עבור "שירותי ייעוץ" וכן טובות הנאה כמו שיט תענוגות, ארוחות ערב וכרטיסים לאירועי ספורט. בתמורה, הוא רשם מרשמים לתרופה Clozapine, המיועדת לחולי סכיזופרניה, אף שהיא שעלולה להוביל לתופעות לוואי חמורות וההתייחסות אליה היא כאל "מוצא אחרון".
מטבע נמסר בתגובה: "טבע טרם קיבלה את התביעה. לכשתקבלה, תגיב בערוצים המשפטיים. האירועים נשוא ההסדר עם הרשויות בארה"ב התרחשו בין השנים 2012-2007 ואיש מהאנשים אשר היו מעורבים במעשים האסורים המכוונים איננו מועסק כיום בחברה".