"התנהלות משפחת פישמן מעוררת יותר מחשד באשר לגורל כספים עודפים"
לטענת המנהל המיוחד לנכסי פישמן עו"ד יוסי בנקל, קיים חשש כי בעלי השליטה בקבוצה ינצלו כספים שיקבלו כתוצאה ממימוש נכסיה ו"ישלמו דמי ניהול ודיבידנדים לבני המשפחה במקום לפרוע חובות"
- בנק דיסקונט מבקש לממש שעבודים של חברות השייכות לאליעזר פישמן
- משפחת דיין מציעה לרכוש את תנופורט של פישמן לפי שווי של 135 מיליון שקל
- אורנשטיין אסר על טובה פישמן לבצע פעולות בנכסיה המוערכים בעשרות מיליוני שקלים
במסגרת בקשתו, מביע עו"ד בנקל חשש כי בעלי השליטה בקבוצת פישמן יעשו ככל העולה על רוחם בכספים המתקבלים בידם כתוצאה ממימוש נכסי הקבוצה ורק "במקרה הטוב", כלשונו, "ישלמו לנושי הקבוצה ללא כל בקרה ופיקוח". "חמור מכך", כותב בנקל, הם יוכלו "להמשיך ולשלם דמי ניהול, דיבידנדים, וכל כיוצא באלה לבני המשפחה", כאשר ברור שמטרת הכספים המתקבלים ממימוש הנכסים היא פירעון חובות הקבוצה ותו לא. לכן, מבקש עו"ד בנקל כי כספים אלו יופקדו בחשבון נאמנות מיוחד ולא בקופת החברות בקבוצה.
החשש שמציג עו"ד בנקל בבקשתו מתכתב עם חששות דומים שהביע בעבר, למשל בדו"ח הראשון שהגיש לבית המשפט, ובו טען כי "פישמן ובני משפחתו הקרובים החלו להיערך כבר לפני כ-16 שנה, לאפשרות שהוא יפשוט את רגלו ובעקבות כך תקרוס הקבוצה כולה ועשו כל שביכולתם כדי להעביר חלקים ניכרים מנכסיו לשליטתם הישירה והעקיפה".
מנגד, בא כוחו של פישמן, עו"ד שולי גולדבלט, טוען כי למנהל המיוחד אין כל זכות לקבל לידיו או לחשבון נאמנות ברשותו כספים המתקבלים ממימוש שיעבודים של חברה השייכת לקבוצת פישמן, "שכן אלו הם כספי החברה המיועדים לצרכיה כמו גם לתשלום חובותיה. אם וכאשר ייווצר לחברה רווח הניתן לחלוקה, תוכל החברה לחלק רווח זה לבעלי המניות שלה, והכל בהתאם לשיקול דעת הנהלת החברה ובהתאם לכל דין".
בבקשה שהגיש היום לבית המשפט, מתייחס עו"ד בנקל לעסקת מכירה בין חברת מילוטל פיתוח, שבבעלות משפחת פישמן, לחברת קרקע טובה מאוד לישראל ומבקש להוציא צו מניעה האוסר על המכירה.
במידה ולא ייעתר בית-המשפט לבקשתו, מבקש עו"ד בנקל כי בית המשפט יורה למילוטל פיתוח להעביר את עודף התמורה אשר תתקבל מהעסקה לידיו לצורך הפקדת היתרה בחשבון נאמנות נפרד "לצורך מניעת כל שימוש לא ראוי בתמורה", כלשונו.
על פי צו שניתן בסוף חודש דצמבר על-ידי בית המשפט, פרטי כל עסקה המבוצעת במסגרת תאגיד בשליטה ישירה או עקיפה של פישמן יועברו לבחינה ואישור של עו"ד בנקל. במידה ויתנגד לביצוע עסקה כלשהי, הוא רשאי לפנות לבית המשפט בבקשה למנוע את ביצוע העסקה.
על פי הבקשה, מדובר בעסקה שנחתמה בחודש יולי האחרון בין מילוטל פיתוח לבין קרקע טובה בעניין מכירת זכויותיה של מילוטל בנכס מקרקעין במועצה איזורית מטה אשר בתמורה ל-9.2 מיליון שקל. עו"ד בנקל אישר את ההסכם, שלפיו 6 מיליון שקל מכספי התמורה יועברו לבנקים לטובת סילוק שיעבודים קבועים הרשומים על הקרקע ואילו יתרת התמורה תועבר לחשבון הנאמנות המיוחד. המטרה: "לאפשר המשך ניהול תקין של התאגידים בשליטתו הישירה או העקיפה של פישמן באופן שלא יושפע מכינוס הנכסים מחד, ומאידך יאפשר למנהל המיוחד לעקוב ולפקח על התנהלות התאגידים, כדי להסיר את החשש שסכומי כסף שמקורם במימוש נכסי קבוצת פישמן ישמשו למטרה שונה מאשר פירעון החובות לקבוצה", כותב עו"ד בנקל בבקשתו.
אולם, לפני כשבוע שלח עורך דינו של פישמן, שולי גולדבלט, מכתב לעו"ד בנקל בו הביע את התנגדותו כאמור להעברת הכספים לחשבון הנאמנות וכתב "כמי שפועל בנעליו של מר פישמן, המחזיק ב-50% מחברה הנמצאת ארבע 'קומות' (בעץ החברות שבשליטת פישמן. נ"צ) מעל מרשתי, אין שום סמכות לדרוש ממרשתי להעביר לך כספים".
לטענת עו"ד בנקל, התברר לו מבדיקה שערך שפישמן ובני משפחתו (אשתו טובה ושלושת ילדיהם: ענת מניפז, איל פישמן ורונית פישמן אופיר)ביצעו שינויים בשליטה במילוטל ובחברת האם שלה, מילוטל ירקות מוקפאים זמן קצר לאחר הגשת הבקשה לפשיטת הרגל. ולכן החשש שהביע לגורל כספי מימוש השיעבוד אינו תיאורטי.
"לאור האמור לעיל ובעיקר לאחר שבפגישות שקיימתי עם פישמן ואחרים נאמר לי מפורשות כי אשתו "איננה מעורבת בעסקים", מינויה לצד ילדיו כמנהלת בחברות שעד לפני הגשת הבקשה לפשיטת הרגל, לא היו מעורבים בניהולה, מעורר יותר מחשד באשר לגורלם של כספים עודפים בחברות אלה" סיכם עו"ד בנקל.