מודי'ס על חקירות ראש הממשלה: "זה נראה רציני. ייתכן שיאלץ לסיים את תפקידו"
סוכנות דירוג האשראי הבינלאומית הותירה את דירוג האשראי של ישראל ללא שינוי והתייחסה למצב שבו יאלץ נתניהו להתפטר: "במצב כזה לא יהיה מנוס מללכת לבחירות מכיוון שאין יורש ברור בליכוד"
סוכנות דירוג האשראי מודי'ס פרסמה היום (ה') סקירה מיוחדת על ישראל בו החליטה להותיר את דירוג האשראי ללא שינוי ברמה של A1. במודי'ס התייחסו גם לחקירות המתנהלות נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו בפרשיות השונות וציינו כי "זה נראה רציני - ייתכן שיאלץ לסיים את תפקידו".
- חותרים נגד נתניהו, שוב: מתנות, פגישות, הכל לגיטימי
- נתניהו: "ציד, רדיפה, שקרים. מותר לקבל מתנות מחברים"
- ח"כ אמסלם שלח מכתב למילצ'ן: "אם נפגעת - מצר על כך"
"למרות שנתניהו שרד חקירות דומות בעבר, הפעם זה נראה רציני וייתכן שהוא יאלץ לסיים את תפקידו", כותבים במודי'ס. "אם יורשע נתניהו, הרי שנראה שישראל תלך לבחירות מוקדמות, בהיעדר מועמד ברור במפלגת הליכוד היכול לרשת את מקומו, שבתום הקדנציה הנוכחית שלו, יהפוך לראש הממשלה שכיהן במשך התקופה הארוכה ביותר בתולדות ישראל".
כאמור, במודי'ס הותירו את דירוג החוב של ישראל ללא שינוי ברמה של A1 עם תחזית יציבה וציינו ארבעה גורמים עיקריים שתומכים בהחלטה זו: בסוכנות הדירוג ציינו לטובה את מודל הצמיחה הדינמי של ישראל; את המודל התחרותי של הכלכלה הישראלית אשר נותר חסין לאור ההתפתחויות הגיאופוליטיות באזור; את יחס החוב-תוצר הנמוך יחסית; ואת רמת ההשקעות הגבוהה יחסית בישראל.
חברת הדירוג מציינת לחיוב את הירידה בחוב הממשלתי ביחס לתוצר כאמצעי לשמירה על יציבות לאור סיכונים ביטחוניים וגיאופוליטיים, והחוסן הכלכלי של ישראל מוערך כגבוה מאוד. סיבה מרכזית לכך היא כי הצמיחה הנתמכת על ידי יצוא בההייטק בזכות אוכלוסיה משכילה ומאמצים לפתח את המחקר והפיתוח.
מה ישפר את הדירוג של ישראל ומה ידרדר אותו?
היציבות של המוסדות הישראלים מדורגת על ידי מודי'ס כ"גבוהה מאוד" בין היתר תודות להתאוששות המהירה שלה מהמשבר הכלכלי העולמי, אולם בעבר דורגה "גבוהה מאוד+", הדירוג ירד בגלל מערכות בחירות תכופות וקואליציות עם מספר רב של מפלגות שמונעות מהממשלה לבצע רפורמות משמעותיות.
מודי'ס מציינת כי ישראל היא בין המדינות הבודדות שהורידו את יחס החוב-תוצר שלהן מאז המשבר העולמי וכי הוא מנוהל היטב ביחס לצורכי המימון שלו כאשר הפקת הגז ממאגר תמר תורמת למאזן התשלומים של ישראל. לפי הודעת האוצר השבוע, יחס החוב-תוצר ירד בסוף 2016 לרמה של 62.1% מרמה של 63.9% שנה קודם לכן, ומדובר בשנה שביעית ברציפות של ירידות. עוד כותבים בסוכנות הדירוג כי הפחתת נטל על חברות ומשקי בית, שהיא צופה שתימשך עם פיתוח מאגר לווייתן, משפרת גם כן את חוסנו של המשק.
מה שפוגם בדירוג של ישראל הוא הסיכונים הגיאו-פוליטיים של המזרח התיכון והבידוד של ישראל סביב סוגיית הגרעין האיראני לאחר החתימה על ההסכם עם המעצמות, וההתייחסות של הרשויות בארץ לגרעין האיראני כאיום על ביטחונה של המדינה. חברת הדירוג מזכירה גם את ההחלטה האמריקאית שלא לטרפד את ההחלטה באו"ם על גינוי ההתנחלויות ומזכירה את המתיחות הארוכה ששררה בין ממשל אובמה לממשלת ישראל סביב מדיניות הבנייה בהתנחלויות. מודי'ס מציינת שהיחסים עם האמריקאים צפויים להשתפר לאור המדיניות של הממשל החדש. אולם הדבר עלול להרחיק לדעתם את תהליך השלום ובכך להגדיל את הוצאות הביטחון של ישראל.
תחזית הדירוג של החברה כלפי ישראל יציבה, אולם מודי'ס מציינת כי הורדה משמעותית של היחס בין החוב לתוצר תוכל להביא לשיפור דירוגן של אגרות החוב הממשלתיות. מנגד אי שמירה על משמעת פיסקלאית והפסקת מגמת הירידה ביחס החוב-תוצר עלולה להביא להורדת הדירוג. על פי ההערכות שלה, יעדי הגירעון הגבוהים שנקבעו לשנתיים הבאות (2.9% מהתוצר) יביאו לשמירה על היחס בין החוב לתוצר במקום להמשיך את מגמת הירידה שלו.
גם ירידה במתיחות באזור תוכל לשפר את דירוגה של ישראל. עוד מציינת החברה כי רפורמות ברגולציה שישפרו את ההשקעה והפרודקטיביות גם יוכלו לשפר את דירוגה של ישראל.