דונלד טראמפ - והיום שבו תתהפך הגלובליזציה
אם הצהרות נשיא ארה"ב החדש בדבר ביטול הסכמי סחר הן לא רק איומים לצורכי מו"מ, לארה"ב מצפה תקופה לא פשוטה. סין צפויה לנקוט צעדי נקמה, המשק האמריקאי עלול לאבד מיליוני משרות ורק לפוטין אין מה להפסיד ממלחמת סחר
- הנשיא טראמפ יבטל מימון פדרלי, המדינות ידאגו לעצמן
- דונלד טראמפ הכריז מלחמה על הגלובליזציה
- הרשת מתכוננת: כך תשרדו את הכהונה של טראמפ
המפנה הגיע כאשר מזכיר המדינה של הנשיא פרנקלין דלאנו רוזוולט, קורדל האל, החליט ליזום מהלך להורדת המכסים. אלא שמזכיר המדינה האל לא הסתפק בניצול הרוב שהיה למפלגה הדמוקרטית בקונגרס כדי לחוקק חוק שיחייב תעריפים נמוכים יותר, ורצה להבטיח שגם הנציגים שייבחרו בשנים הבאות לא יוכלו לבטל בקלות את החקיקה. הדרך שהוא מצא היא זו שחזרה לכותרות בימים האחרונים: נעילת המכסים בהסכמי סחר בינלאומיים. האל רתם את הלובי החזק של היצואנים למהלך, והעביר ב־1934 את "חוק הסחר ההדדי", שהעביר לנשיא את הסמכויות להכניס לתוקף את התעריפים שנקבעו בהסכמי הסחר. מאז שחוקק החוק, טראמפ הוא הנשיא הראשון שהביע התנגדות להסכמי סחר בינלאומיים ואיים לבטלם, בהתאם לתנאים הייחודיים לכל הסכם.
כך למשל, אחד ההסכמים המושמצים ביותר על ידי טראמפ, הסכם הסחר החופשי הצפון אמריקאי (NAFTA), מאפשר לנשיא ארה"ב לסגת ממנו ללא כל קנס, כל עוד הוא נותן הודעה של חצי שנה מראש לשותפות קנדה ומקסיקו. אבל המחסומים שבהם טראמפ עלול להיתקל נמצאים בבית, זאת מכיוון שההסכם מעוגן בחקיקה שמחייבת אותו להתייעץ בקונגרס, למרות שסמכות ההחלטה היא שלו בלבד.
לנשיא יש השפעה לא פחותה על הסכמי הסחר עם סין. ספר החוקים האמריקאי מלא בכלים שאותם יכול טראמפ להפעיל כדי להצית מלחמת סחר עם סין, או כל מדינה אחרת, באמתלה של ביטחון לאומי. כלומר, טראמפ יכול להחליט על הטלת מכסים גבוהים על מוצרים סיניים כל עוד ניתן לפרש את הנימוק שלו ככזה הנוגע לביטחון המדינה.
פוטין פוגש את הסנקציות מהצד השני
הקשר בין יחסי הסחר של ארה"ב לבין ביטחונה הוא תולדה של השימוש רב השנים של וושינגטון הבירה בהסכמי סחר כאמצעי דיפלומטי. הסכמי הסחר של ארה"ב עם מדינות מערב אירופה, למשל, שיחקו תפקיד לא מבוטל בהתמוטטות הגוש הסובייטי. כך, באופן אירוני, מדיניות ביטול ההסכמים בה מצדד טראמפ עומדת בניגוד גמור לזו שתרמה ליצירת המאורע ששלל מרוסיה את הכוח העצום כחלק מברית המועצות. באופן מכוון או שלא, המדיניות המסתמנת של טראמפ תיצור מצב הפוך, כשתחליש את שכנותיה של רוסיה ותאפשר לנשיא ולדימיר פוטין "להחזיר את רוסיה לגדולתה".
דרך נוספת שהמדיניות של טראמפ עשויה לשרת את רוסיה היא הסרת הסנקציות שהטילה עליה ארה"ב בעקבות הפלישה לאוקראינה וסיפוח חצי האי קרים, אולי כניסיון לפצות את הנזק שייגרם מהירידה בסחר עם מדינות אחרות. אם זה יקרה הדרך לחתימה על הסכמי סחר עם רוסיה תהיה סלולה, והאיחוד האירופי יישאר בודד במערכה מול שכנה רבת עוצמה ממזרח.
סין לא תסכים לעמוד מנגד
אם ההצהרות של טראמפ בדבר ביטול הסכמי הסחר הן לא רק איומים לצרכי מו"מ, יהיה עליו להכשיר את הקרקע לריכוך המכה שתנחת על כלכלת ארה"ב, ולשכנע חברות לבצע השקעות שהן אולי לא היו רוצות לבצע במדינה. אמצעי אחר הוא הפעלת לחץ על ממשלות זרות שמעניקות סובסידיות לחברות אמריקאיות שמקימות מפעלים בתחומן. אך על טראמפ להביא בחשבון שמדינות אחרות לא יעמדו מנגד. עוד לפני שהושבע לתפקיד, הבהירה בייג'ינג שהיא תנקוט במדיניות "עין תחת עין" אם הנשיא החדש ינקוט מדיניות סחר תוקפנית כלפיה. אם העימות יתפתח למלחמת סחר כוללת, כלומר, הטלת מכסי יבוא ברוח חוק סמות-האולי משנות ה־30, הכלכלה האמריקאית אף עלולה להתדרדר למיתון.
לפי דו"ח של מכון המחקר היוקרתי מכון פיטרסון לכלכלה בינלאומית, הטלת מכסי מגן גבוהים על היבוא מסין וממקסיקו יגרמו למשק האמריקאי לאבד 4 מיליון משרות ולהתדרדר למיתון. קהל התומכים הנאמן והקולני של טראמפ, שאליו הוא פנה בנאום ההשבעה שלו, עלול להתחלף בקהל מתנגדים זועם, וגדול הרבה יותר.