$
סופי שולמן

שלוש הערות על אפריקה ישראל

מה נותר באפריקה שכל כך קוסם למציעים; במה שונה אפריקה של הסדר החוב השני מאפריקה של ההסדר הראשון; מה יקבל רוכש השליטה בחברה שנשמטת מידי לב לבייב; ואיך ישפיעו המלצות ועדת אנדורן על קיצור סבלם של בעלי החוב

סופי שולמן 07:2319.01.17
1. פתיחת מעטפות המכרז שנשלחו על ידי המתמודדים על רכישת השליטה באפריקה ישראל הפכה להצגה הכי טובה בעיר. רק שההצגה הזו מתנהלת מאחורי הקלעים. ולא רק הציבור, אלא גם מחזיקי האג"ח בעצמם נותרו בשלב זה באפלה. את המכרז מנהל בית השקעות לא מוכר במיוחד בשם אפשטיין קפיטל שבראשו עומדים ניר אפשטיין ואמיר צ'צ'יק. כרגע נדמה כי שמה של אפריקה יצא למרחקים וההצעות זורמות מכל הכיוונים, כולל כמה הצעות מחו"ל.

ואולם ממה שידוע יש כרגע שתי הצעות שהן המסקרנות באמת — זו המשותפת של לב לבייב, בעל השליטה בקבוצה שלמעשה מאבד אותה במסגרת הסדר החוב ושל מוטי בן־משה. בן־משה כנראה לא שבע מהחוויה הכרוכה בניסיון לסתום חורים בספינה שוקעת יחד עם קברניט שרוצה לשוט בכלל בכיוון ההפוך לשלו, כפי שקרה לו באי.די.בי. אף שהספיק להפסיד חצי מיליארד שקל בהרפתקה זו יחד עם אדוארדו אלשטיין, שדחק אותו החוצה בסופו של דבר, בן־משה רוצה חוויה זוגית מתקנת. משום מה הוא חושב שעם לבייב זה יהיה אחרת. זה האחרון אמנם מכיר את אפריקה היטב, כמי שהחזיק בשליטה בה במשך שני עשורים, אך לא ברור מה גורם לבן־משה לחשוב שהפעם השניים ירצו לחתור באותו כיוון. זאת בזמן שלבן־משה יש כבר "צעצוע" חדש בדמות קבוצת אלון רבוע כחול, שבעצמה מהווה ספקית כאב ראש לא קטנה לבעל השליטה בה.

 

ההצעה המסקרנת השניה היא זו של גד זאבי, פעם מצמרת אנשי העסקים בישראל שנכווה בניסיון לרכוש את בזק יחד עם האוליגרך הרוסי מיכאל צ'רנוי לפני 15 שנה. הניסיון, שבמהלכו הואשם זאבי כמי שהסתיר את חלקו של צ'רנוי שהיה אמור לכאורה לממן את רכישת המניות בבזק, הסתיים אמנם בזיכוי מלא של השניים, אך מאז הם המעיטו בפעילות עסקית בחברות ציבוריות שחשופות לעיני הציבור. זאבי כבר הכניס בחזרה רגל אחת לדלת הציבורית עם הנפקת חברת אוברסיז שבה הוא מחזיק (12.9%) בבורסת תל אביב וכעת נראה כי הוא רוצה להיות שוב במרכז העניינים.

 

לב לבייב לב לבייב צילום: אוראל כהן

 

2. מה נותר באפריקה שכל כך קוסם למציעים? אפריקה ישראל של הסדר החוב השני שונה מאוד מאפריקה של ההסדר הראשון. חסר בה המרכיב המרכזי שבעיני רבים היווה את החלק המעניין ביותר ובעל הפוטנציאל הגבוה ביותר והוא הפעילות ברוסיה. לבייב רכש לאחרונה את הפעילות הזו מידי הקבוצה והזרים חצי מיליארד שקל לקופתה. יש שיאמרו שבכך הוא הותיר את הקבוצה יציבה יותר, ללא "הילדה הרעה" אפי פתוח שהיתה נתונה לחסדי הכלכלה הרוסית וגררה את לבייב לשני הסדרי חוב. מנגד, כעת אפריקה היא הרבה יותר מוטת שוק נדל"ן ישראלי עם אחזקות באפריקה מגורים, אפריקה תעשיות שגם היא מושפעת משוק הבניה ודניה סיבוס, חברת הביצוע. החברה־הבת (55.9%) אפריקה נכסים, היא היחידה שמספקת פיזור משמעותי מחוץ לישראל. גם האחזקה באפריקה מלונות לא תלויה אומנם בשוק הנדל"ן המקומי, אך כן ביציבות גיאו־פוליטית באזור.

 

רכישת השליטה באפריקה ישראל כיום יכולה להוות הימור גדול על המשך הגאות בשוק הנדל"ן הישראלי. הצעות שהוגשו על ידי איש הנדל"ן הוותיק והמנוסה יעקב אטרקצ'י, בעל השליטה באאורה וכן על ידי קבוצת חג'ג', יכולות ללמד על כך שבניגוד לכל המאמצים של שר האוצר משה כחלון לצנן את קלחת הנדל"ן המקומית, הם לא ממש מאמינים בהצלחתו. שוויה של אפריקה מגורים נושק היום למיליארד שקל, לאחר שמנייתה קפצה ב־25% בשנה האחרונה ויותר מהכפילה את ערכה בחמש השנים האחרונות.

 

בניגוד לאפריקה נכסים, שזינקה ב־58% ב־2016, אך עדיין נסחרת מתחת להון העצמי, שווייה של אפריקה מגורים עקף מזמן את הונה העצמי. לצד כל אלה, יקבל הרוכש גם את אפריקה תעשיות הצולעת שעדיין לא התאוששה מהבוץ שאליו נגררה על ידי המנכ"ל הקודם אבי מוטולה. צניחת המניה היא הדאגה האחרונה של החברה שבדו"חותיה עדיין מופיעה הערת עסק חי.

 

3. ההסדר הנוכחי של אפריקה ישראל הוא למעשה הסדר החוב הגדול הראשון שמתבצע לאחר פרסום מסקנות הרפורמה של ועדת אנדורן. הוועדה, שהייתה אמורה למצוא דרכים לפישוט וזירוז הליכי הסדרי חוב. אף שפורסמו כבר לפני כשנתיים, המסקנות עדיין לא הצליחו לעבור בחקיקה. על כן, ההמלצות לא מחייבות, אך נראה שרוחן כן משפיעה על ההסדר באפריקה לכל הפחות בכך שההסדר מתבצע במהירות יחסית ובאופן מסודר מפעם, ללבייב הובהר די מהר שהוא כבר לא בעל השליטה בחברה והנציגות היא זו ששולטת בפועל בעוד שהוא יכול להתמודד על רכישת השליטה מחדש, כפי שהוא אכן עושה כעת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x