$
סופי שולמן

פסגת הפחד: טבע בדרך להיות נוקיה הישראלית

השבוע האחרון היה קשה עבור ענקית התרופות, ולא פחות מכך עבור הבורסה בתל אביב שתלויה בה. האם השתיים יצליחו לצאת מהבוץ לטובת הכלכלה הישראלית, או שגורלה של טבע יהיה כגורלה של ענקית הסלולר הפינית, שדשדשה עד שנמכרה?

סופי שולמן 07:4012.01.17

נוקיה הישראלית. כמה מילים הושחתו וכמה חלומות נבנו על סיפור הסינדרלה של הכלכלה הקטנה שמצליחה לבנות חברת ענק שהופכת למובילה עולמית בתחומה. לפינלנד זה הצליח, ולאחר שהועברו כל קווי הדמיון שבינה לבין ישראל, החל מגודל האוכלוסיה ועד ליצירתיות והמוח יוצא הדופן, השתכנענו שגם אנחנו יכולים.

רק שהחלום שהתהפך על הפינים עלול לקרות גם לישראל. קצת כמו שהחלום למכור במבה לכל סיני התהפך, והסינים בטח כבר בודקים איך לקנות את המפעל של במבה ולמכור אחת לכל סיני בעצמם. טבע היא היא הנוקיה הישראלית. למעשה, בהיקף ההכנסות טבע כבר עקפה את מה שיצרנית הטלפונים הפינית הגיעה אליו בשיאה.

 

מעבר לכך, הפרופיל של החברות דומה - שתיהן היו גלובליות באמת, עם נוכחות כמעט בכל פינה בעולם, ושתיהן אחראיות לנתח גדול יחסית של היצוא המקומי. עבור הפינים החלום כבר נגוז לאחר שיצרנית הטלפונים נמכרה ב־2014 כשהכיתוב בשלט הגדול שעיטר את קירות הזכוכית של מטה החברה בעיירה הפינית אספו, הוחלף מ"נוקיה" ל"מיקרוסופט".

 

קו פתח תקווה־ניו יורק

טבע עדיין בישראל, הן בהרכב ההנהלה שלה, הן במיקום המטה והן במנייתה שנסחרת בתל אביב ובמקביל בוול סטריט, אך כל זה לא מובן מאליו היום כפי שהיה בעבר. כבר בעבר התייחסו בכירי טבע לקושי הכרוך בישיבה בפתח תקווה כשהשוק המרכזי שלך, המתחרים שלך וגם הרגולטור המרכזי – מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) – נמצאים בארה"ב. מנהלי טבע התרגלו אמנם לחיות על הקו, אולם המצב הנוכחי של ענקית הגנריקה שמתמודדת עם ה"עיכול" של אקטביס שאותה רכשה ב־40 מיליארד דולר, יחד עם מהמורות נוספות בשווקים שלה, דורש נוכחות גבוהה מאי פעם בארה"ב.

 

יחד עם העננים המתקדרים מעל ראשה של טבע מתחילים להישמע קולות של חוסר שביעות רצון מתפקוד ההנהלה והדירקטוריון. השבוע התראיין ב"כלכליסט" בני לנדא, משקיע אקטיביסט שמחזיק בנתח מכובד ממניות טבע, ודרש שינויים פרסונליים. הסיבה — אין בדירקטוריון ובהנהלת טבע מספיק אנשים שבאמת מתמחים בשוק הפארמה. אם בטבע ירצו להיענות לדרישותיו של לנדא, המשמעות היא מינוי דירקטורים ומנהלים נוספים מחו"ל, שכן בישראל אין הרבה מומחי פארמה בסדר גודל שדרוש לטבע (ושאינם כבר עובדים בטבע). ומאחר שזמנים נואשים דורשים אמצעים נואשים, בטבע עשויים להידרש לסוגיה הרגישה של שינוי הסעיף בתקנון שמחייב את ההנהלה להישאר בישראל. אחרי הכל, מה חשוב יותר — לשמור על מטה החברה בפתח תקווה או לשרוד כחברה עצמאית?

 

השווי נמוך יותר מהחוב

זוהי העננה המרכזית שמרחפת מעל ראשה של טבע בעקבות האירועים האחרונים, ובראשם הורדת התחזיות הדרמטית ביום שישי האחרון שהפילה את מנייתה ב־7.5%. וכך שוב, כמו לפני שלוש שנים, יצרניות התרופות הישראלית הפכה ליעד מסקרן לרכישה עבור הגורילות הגדולות יותר בשוק. מאז הנפילה טבע ממשיכה לאבד גובה ואתמול היא נסחרה בשווי של פחות מ־35 מיליארד דולר, שווי נמוך יותר מהחוב שלה שעומד על 36 מיליארד דולר. ועם כל הסנטימנט השלילי סביבה, עדיין מדובר בחברה שצפויה לייצר הכנסות של יותר מ־20 מיליארד דולר ב־2017 ורווח תפעולי של 8.5 מיליארד דולר.

 

מפעל טבע מפעל טבע צילום: בלומברג

 

איום ישיר על אחוזת בית

האיום על טבע מהווה גם איום על הבורסה בתל אביב ששקועה במצוקה משלה, שבאה לידי ביטוי היטב בשבוע החולף עם עזיבתם המיידית של המשנה למנכ"ל וסמנכ"ל השיווק, שבוע לאחר נחיתתו של המנכ"ל החדש בכיסאו. מחיקתה של טבע מהמסחר במקרה של מכירה לחברת תרופות אחרת או לקרן השקעות סינית עלולה להוות מכה אנושה שממנה יהיה לבורסה קשה להתאושש.

 

במהלך נכון הבורסה משלימה בימים אלה מהלך לשינוי מבנה המדדים, כך שהם יהיו תלויים פחות בחברות ענק ומשקל החברות בהם יהיה שווה. עם זאת, טבע היא עדיין המניה הסחירה ביותר באחוזת בית ומחזור המסחר היומי בה מהווה כ־10% מהמחזור היומי הממוצע בבורסה כולה. המניה הבאה בתור במונחי הסחירות היא של בנק הפועלים, שהמחזור היומי הממוצע בה הוא כ־50 מיליון שקל, חצי מזה של טבע. על כן, המשקיעים, ולמעשה המשק כולו, צריכים לקוות כי החודשים האחרונים היו הקשים ביותר הן בתולדות טבע והן בתולדות הבורסה, ושמכאן הדברים רק ישתפרו עבורן. כדי שלא תהיה פה עוד נוקיה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x