$
בארץ

בהסכמת מרכז השלטון המקומי: חוק מוסר התשלומים יחול גם על מפעל הפיס והטוטו

ועדת הכלכלה החליטה שבנוסף על הגופים הציבוריים, גם ארגוני ההימורים החוקיים יחויבו לשלם לספקים בתוך 45 יום. בנוסף קובעת ההצעה שמערכת הבריאות, הרשויות המקומיות ומערכת ההשכלה הגבוהה יוחרגו מהחוק

שחר אילן ואסנת ניר 22:4626.12.16

חוק מוסר התשלומים, שקובע שעל גופים ציבוריים לשלם לספקים בתוך 45 יום מקבלת החשבונית, יחול לא רק על השירות הציבורי, אלא גם על ארגוני ההימורים החוקיים — מפעל הפיס והטוטו, כך הוחלט היום בדיון בהצעת החוק שנערך בוועדת הכלכלה של הכנסת. בנוסף קובעת ההצעה שיש להחריג ארבעה גורמים מהחוק: הרשויות המקומיות, משרד הבריאות ומערכת ההשכלה הגבוהה שיהיו פטורים מהחובה לשלם בלוח הזמנים המקוצר, ושספקי עבודות הנדסיות יקבלו את התשלום מהגופים הציבוריים עד 85 יום מהגשת החשבונית.

 

ההחרגות הוצגו במסגרת הדיונים בוועדה שמכינה את הצעת החוק הממשלתית לקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת. ההצעה ההממשלתית הוגשה בחודש פברואר השנה בעקבות הצעות חוק פרטיות של ח"כ שלי יחימוביץ' מהמחנה הציוני וח"כ רועי פולקמן מכולנו. ההצעות של יחימוביץ' ופולקמן אוחדו עם ההצעה הממשלתית שכבר הספיקה לעבור שינויים: בהצעת החוק המקורית הוצע לתחום את התשלום לשוטף פלוס 30, כלומר 30 יום מסוף החודש שבו הוגשה החשבונית. בהצעה שבה דנו הח"כים אתמול, נקבע שהתשלום יתבצע בתוך 45 יום מהגשת החשבונית.

 

החלת החוק על מפעל הפיס והטוטו התאפשרה לאחר שמרכז השלטון המקומי הסכים לכך, ועל ידי כך הסיר את אחד המכשולים שעמדו בפני החוק.

 

החרגות לא אחידות

 

הגופים שההצעה קובעת כי יש להחריג מהחוק מוחרגים ממנו במסגרתה באופנים שונים. לפי ההצעה, על מערכת הבריאות החוק לא יחול כלל. מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב אמר בוועדה ש"אנחנו ערים לכך שהמצב הקיים בתחום מוסר התשלומים לא צריך להתקיים, אבל למערכת הבריאות יש הסכמי התחשבנות ייחודיים. אני לא מתחמק מהצורך להסדרה, אבל החוק לא יכול לחול על מערכת הבריאות. צריכה להיות לנו הסמכות לקבוע הסדרים ייחודיים". לאחר הישיבה התבקש בר סימן טוב להביא הצעה לכללי תשלום שתחול על מערכת הבריאות ושתשולב בחוק.

 

 

לרשויות המקומיות ההצעה מבקשת להתיר לשלם עשרה ימים לאחר קבלת המימון מהמדינה שניתן להן לצורך תשלום לספקים. יו"ר מרכז השלטון המקומי חיים ביבס אמר בדיון שלעתים קרובות הממשלה לא מעבירה לרשויות תשלומים בזמן: "בהסעות תלמידים, למשל, לפעמים אנחנו מקבלים את הכסף רק אחרי שנתיים". למערכת ההשכלה הגבוהה ההצעה מתירה לקבוע בחוזי התקשרות עם ספקים מועדי תשלום ארוכים יותר.

 

אם הגופים האלו ייהנו במידה מסוימת מההחרגה, ספקים של עבודות הנדסיות לא ייהנו מההחרגה המוצעת. לפי ההצעה, הגופים הציבוריים יוכלו לשלם להם בתוך 85 יום מהגשת החשבונית. מרכז השלטון המקומי לוחץ להאריך את זמן התשלום מ־85 יום ל־90 יום. הקבלנים מצדם דורשים לקצרו ל־60 יום. ההערכה היא שבסופו של דבר יגיעו לפשרה שתעמוד על כ־70 יום.

 

איתן כבל איתן כבל צילום: נמרוד גליקמן

 

"ההחרגות הן אבסורד"

 

הצעת ההחרגות עוררה ביקורת חריפה במהלך הישיבה. מרבית הביקורת נמתחה על ההצעה להחרגתה של מערכת הבריאות ועל זמני התשלומים הארוכים לספקי עבודות הנדסיות. מנכ"לית חברת בוני הנגב סיגל חלבי אמרה שהחרגת הקבלנים "תכניס את כולנו לסחרור. ישאירו את העובדים שלנו רעבים". ח"כ איילת ורבין מהמחנה הציוני אמרה כי "בלתי סביר להחריג את משרד הבריאות. למה שלא ישלמו בזמן לספקים הקטנים?". נציג המכונים האורתופדיים יהודה פילוסוף אמר כי "משרד הבריאות משלם אחרי חצי שנה־שנה. העסקים שלנו קורסים".

 

יחימוביץ' אמרה בדיון ש"בסיסי שאדם שעושה את עבודתו יקבל את כספו בזמן. זה אבסורד שדווקא המדינה מפרה את הכלל הזה. החוק עמוס בהחרגות. חלקן הגיוניות וחלקן תוצאה של לחצים שהופעלו על הח"כים". פולקמן אמר כי "זו לא הצעה מושלמת, אבל יש פה פשרות הגיוניות". פולקמן ציין שממוצע זמן התשלום היום עומד על 72 יום מהגשת החשבונית.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x