$
בארץ

סקר ארגון לתת: שליש מהישראלים חיים בעוני

הארגון פרסם דו"ח עוני אלטרנטיבי לזה של ביטוח לאומי, ועוד עולה ממנו כי 34% מהילדים מקבלי הסיוע נאלצו לצמצם השנה ארוחות. הדיון סביב הדו"ח הפך לזירת האשמות הדדיות בין לתת לבין שר הרווחה חיים כץ

מיקי פלד 07:5112.12.16

מדו"ח העוני האלטרנטיבי (לזה של ביטוח לאומי) של ארגון לתת עולה כי 29.5% מהנפשות בישראל חיות בעוני. הדו"ח, שערכו במכון המחקר ERI, בודק את מה מה שמכנים בארגון 'עוני רב־ממדי'. זאת בניגוד להסתכלות המקובלת על עוני בעולם, כמו זו של ביטוח לאומי, כפונקציה של הכנסת המשפחה ביחס להכנסה החציונית בכלל המשק.

 

בהסתכלות רב־ממדית, המחושבת בהתאם לסקר, מתחשבים גם בתתי־מדדים כמו דיור, בריאות, חינוך, ביטחון תזונתי ויוקר המחיה. חלק מנתוני הסקר מבוססים על הגדרות המשפחות העניות עצמן, בהם למשל קו העוני. לפי ביטוח לאומי, קו העוני נמתח סביב הכנסה של כ־9,230 שקל ברוטו בחודש, בעוד המשפחות העניות מגדירות אותו סביב 10,875 שקל ברוטו. בהתאם, יותר ממיליון ילדים מוגדרים כעניים, כ־35% מכלל הילדים בישראל, לעומת 31% מהילדים בדו"ח הרשמי של ביטוח לאומי.

 


 

מוותרים על ארוחות בשל מצוקה כלכלית

 

זוהי השנה השלישית שבה מדד זה מפורסם, ושיעור העניים בו שומר על יציבות גם בהתאם לנתונים המקבילים של ביטוח לאומי. אפשר להתווכח על המתודולוגיה והממצאים של הדו"ח של לתת, אבל אפילו אם נחתוך כל מספר בחצי — עדיין מדובר בנתונים מזעזעים.

 

בדיקה שנעשתה בקרב נתמכי עמותות המזון מעלה עוד כי המרכיב העיקרי בתזונתם של 67.7% מהילדים הנתמכים הוא לחם וממרח כלשהו (27%) ו/או פחמימות (40.7%). לטענת הארגון, זוהי עלייה של 15.9% בהשוואה לשנה שעברה. כמו כן, 34.4% מהילדים נתמכי הסיוע צמצמו את גודל הארוחות או דילגו על ארוחות בשנה האחרונה בשל המצוקה הכלכלית. מצב זה מתרחש גם בקרב 20.5% מהאוכלוסייה הכללית. 20% מהילדים הנתמכים הולכים לבית הספר ללא כריך באופן קבוע או לעתים קרובות.

 

בהסתכלות על כלל האוכלוסייה הנזקקת לתמיכה מעמותות המזון, 74% העידו כי לא אכלו ארוחות מאוזנות בשנה האחרונה באופן קבוע או לפעמים, וזאת בהשוואה ל־20.4% מהאוכלוסייה הכללית. ממצא מפתיע אחר בבדיקה מראה כי כמחצית מנתמכי הסיוע מגדירים את עצמם כמי שבעבר השתייכו למעמד הביניים, לעומת 40.9% שהגדירו את עצמם ככאלו בשנה שעברה. כעשירית מהנתמכים ישנו ברחוב, בבית מחסה או במבנה נטוש לפחות לילה בשנה האחרונה לעומת 8.4% אשתקד. נתון נוסף מראה כי 72% מנתמכי הסיוע ויתרו על רכישת תרופות, בהשוואה ל־22% באוכלוסייה הכללית. 

 

שר הרווחה חיים כץ. ספג ביקורת בדו"ח, ותקף בחזרה שר הרווחה חיים כץ. ספג ביקורת בדו"ח, ותקף בחזרה צילום: עמית שעל

 

"הממשלה לא לוקחת אחריות לצמצום העוני"

 

יו"ר לתת ז'יל דרמון ומנכ"ל הארגון ערן וינטרוב מסרו כי "לצערנו, הממשלה עדיין מסרבת לקחת אחריות וחוששת לאמץ את מסקנות הוועדה למלחמה בעוני ולהציב יעדים לצמצום העוני. בשנתיים האחרונות אנחנו מתמודדים גם עם שר רווחה כוחני שפועל משיקולים פופוליסטיים ולא עומד בהתחייבויות שנתן להקצות 100 מיליון שקל בתקציב בשנתיים הקרובות להקמת מיזם לאומי לביטחון תזונתי. אנחנו נחושים להמשיך להיאבק, עד שנצליח לגרום לממשלה לממש את תפקידה, לקחת אחריות וליישם מדיניות שתסיר את החסמים לחילוץ מעוני ותצמצם את ממדי התופעה ההרסנית".

 

מלשכת שר הרווחה חיים כץ נמסר כי "ב־2016 ייעדנו 224 מיליון שקל לטובת ביטחון תזונתי. בכוונתנו למגר את תופעת התורים המבישים למזון, ובשבועות הקרובים נצא עם מיזם לאומי לביטחון תזונתי, שיעניק בשלב הראשוני מענה לכ־10,400 משפחות, שיקבלו כרטיס חודשי נטען של 375 שקל לרכישה ברשתות השיווק, בעלות שנתית של כ־40 מיליון שקל. כוחניות וציניות גסה על חשבון הנזקקים מצאנו בהתנהלותו של ארגון לתת, שעיכב את החלתו של מיזם כרטיסי המזון כבר בחגי תשרי. אנו מפקפקים בנתונים שמציג הארגון, שנועדו בעיקר לשם יחסי ציבור להגדלת התרומות למימון המשכורות המנופחות של ראשיו".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x