$
כנס החינוך
הכנס לחינוך גג עמוד

כנס החינוך

יולי תמיר: "קשה לחנך לסובלנות בחברה שסועה"

תמיר אמרה את הדברים בכנס חינוך שותפות ודמוקרטיה. לדבריה מערכת החינוך ביישראל לא יכולה להמתין לסוף המשבר בטרם יחלו שיחות בין מורים ותלמידים ערבים ליהודים : "יש מעט מאוד הזדמנויות להיפגש אחד עם השני. אם זה לא יהפוך לחובה מתוקצבת זה לא יקרה"

אלירן מלכי 14:4307.12.16

"קשה לחנך לאזרחות וסובלנות ומחויבות ושותפות בחברה שסועה שחווה כל הזמן אירועים", כך אמרה הבוקר (ד') פרופסור יולי תמיר בכנס לחינוך שותפות ודמוקרטיה של פורום דב לאוטמן בשיתוף המכון הישראלי לדמוקרטיה, קרן לאוטמן והאוניברסיטה הפתוחה.

 

לדברי תמיר האירועים האקטואליים מקשים על התזמון הנכון לדבר על הדברים. "אם נחכה לרגע הנכון הוא לעולם לא יגיע אלא רק יתרחק. אם לא נחליט שיש לנו מחויבות דווקא ברגעים הקשים לעסוק בנושאים הכואבים ביותר נחכה לנצח. המצב תמיד רגיש והוא תמיד יהיה רגיש לפחות בעתיד הנראה לעין. לכן השאלה היא איך מחנכים לכל הערכים שאנו רוצים בזמן משבר, שזה המצב התמידי של מדינת ישראל?", אמרה תמיר.

 


 

תמיר אף הצביעה על כך שגם במדינות אחרות יש משברים אך עם זאת הם עדיין מחנכים לדמוקרטיה. תמיר אמרה כי "כדי שהתהליך הזה יתחיל, צריך להזיז את האבן הראשונה כדי שיכול שינוי. האבן הזו בעיני היא הכשרת מורים. המורים צריכים לקבל את התמיכה הנכונה".

 

תמיר תיארה את המצב כיום במערכת החינוך: "מורים מרגישים מאוימים. תראו כמה פעמים קוראים להם לבירור, תראו כמה פעמים מורים מקבלים תלונות מהורים. כשיש איזושהי אמירה ביקורתית ישר קמה זעקה",  אמרה.

 

פרופ' יולי תמיר פרופ' יולי תמיר צילום: נמרוד גליקמן

 

תמיר העבירה ביקורת על החינוך הממלכתי דתי "אתם תראו שבפינוי של עמונה יהיו בתי ספר מהחינוך הממלכתי-דתי שישלחו את הילדים לשם באוטובוסים. מנגד, אוי למורה שישלח ילד לאיזושהי פעילות של מפגש עם האחר", אמרה. לדבריה, "בשוליים הקיצוניים יש לגיטימציה מוחלטת להגיד את הדברים הקיצוניים" .

 

תמיר אומרת כי בשוליים הקיצוניים של החינוך הממלכתי קל יותר לדבר על הומואים ולסביות מאשר על ערבים.

 

תמיר סיפרה כי במפגש בין מורים ערבים ליהודים בצפון, מהאוטובוס ירדו מורות עטופות בדגל ישראל. כשהיא שאלה אותן למה הדגל, הן אמרו שזה בכדי שהמורים הערבים ידעו שפה זו מדינת ישראל. "השבתי לקבוצת המורות היהודיות שהמורים הערבים עובדים איתן באותה מערכת חינוך וכי מי שלא בטוח שפה זה מדינת ישראל אלו הן המורות היהודיות ולא המורים הערבים".

 

תמיר סיימה את הנאום ואמרה כי: "יש מעט מאוד הזדמנויות למורים ערבים ויהודים להיפגש אחד עם השני, אם זה לא יהפוך לחובה מתוקצבת, זה לא יקרה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x