דירקטוריון חברת החשמל אישר: העובדים ישיבו חצי מחריגות השכר - 174 מיליון שקל
חריגות השכר התגלו ב-2013 ומקורן בתוספת דרגה והוצאות אש"ל שלא אושרו, ושניתנו למנהלים בין השנים 2010 ל-2012; עוד נקבע כי 350 עובדים ותיקים ייצאו לגמלאות בעלות של 530 מיליון שקל
חברת החשמל מדווחת הערב שדירקטוריון החברה אישר את הסכם השכר החדש לעובדים. כפי שפורסם בעבר, ההסכם גובש עוד בפטמבר מתוך כוונה לאשרו עד סוף השנה. במקור נדרשו העובדים להחזיר לקופת המדינה אלפי שקלים לחודש שמקורם בחריגות שכר, על חשבון משכורת הבונוס שלהם (משכורת 13). בגיבוש הסופי של ההסכם הסעיף נמחק והמדינה אף הסכימה לממן תוספת תשלום לעובדים החדשים (דור ד', שנכנסו לחברה אחרי 2004) כדי להגדיל את ההפרשות להם לפנסיה.
אז מה כולל ההסכם החדש? למעשה, צורתו הסופית דומה עד זהה להסכמות שאושרו במשרד האוצר בשבועיים האחרונים. בסעיף חריגות השכר, עובדי החברה ישיבו לקופה קרוב לחצי מתוך כ-300 מיליון שקל שהם היו צריכים להחזיר במקור. חריגות השכר התגלו ב-2013 ומקורן בתוספת דרגה והוצאות אש"ל שלא אושרו, ושניתנו למנהלים בין השנים 2010 ל-2012.
לפי הדיווח של חברת החשמל, הסדרת חריגות השכר תכלול "השבה על ידי העובדים לחברה של כ-174 מיליון שקל, שייפרסו על-פני 36 חודשים", וכל אחד ביחס למשכורתו. יצוין שסעיף זה מעורר מחלוקת בין ועדי העובדים השונים בחברה, כאשר חלק מהם (בעיקר ועד המהנדסים) מתכוון לערער על חלוקת התשלומים מהמשכורות ולטעון שמי שקיבל יותר - יחזיר יותר.
הסעיף השני של הסכם השכר הוא הוצאה לגמלאות של 350 עובדים ותיקים (דור א' ו-ב') בעלות שחברת החשמל אומדת ב-530 מיליון שקל, או כ-1.5 מיליון שקל לעובד. לפי חברת החשמל, הפרישה "תחזיר את עצמה" תוך 3 שנים. פעימת הפרישה הזו תשלים קיזוז של 800 תקנים קבועים בחברה רק בשנתיים האחרונות. במקביל ייקלטו בחברה 180 עובדים זמניים במעמד של עובדים קבועים.
עוד אישר הדירקטוריון תוספת תשלום לעובדים צעירים, כך שההפרשות שלהם לפנסיה והשתלמות יהיו 90% מהשכר ולא כ-65% עד היום. משמעות הסעיף הזה היא תוספת של 4 מיליון שקל לשנה להוצאות השכר.
סעיף אחרון בהסכם הוא הצטרפות של כלל עובדי חברת החשמל להסכם הסכר הקיבוצי שנחתם במשק, כלומר תוספת של 7.25% לשכר בחמש פעימות לרבות בונוס חתימה של 1,000 שקל לכל עובד כבר בינואר הקרוב. במקור, ההסכם הקיבוצי כלל תוספת של 7.5%, ואולם מעובדי חברת החשמל קיזזו רבע אחוז כדי לכסות על חלק מחריגות השכר. במסגרת סעיף זה יקבלו העובדים יום חופשה נוסף למי שיש בחזקתו ילדים מתחת לגיל 12. עלות הסעיף הזה היא כ-220 מיליון שקל להוצאות השכר של החברה.
אז מה קיבלו הנהלת החברה ומשרד האוצר בתמורה? במסגרת ההסכם הסתיימה הסאגה של חריגות השכר שגררה את המדינה ועובדי החברה לדיונים ארוכים ומייגעים בערכאות השונות של בתי הדין לעבודה. עוד אושר בחברה החתמת שעון נוכחות במקום דיווח עצמאי של שעות, ונקבע שיעדי התפוקה בהתאם לכל תפקיד יועלו ב־30%. חריגות השכר האחרון של חברת החשמל, כאלו שמקורם עוד בשנות ה-80 ושמבקר המדינה אמד אותן בעבר בהיקף של כ-11 מיליארד שקל כלל לא נידונו בהסכם הזה.
יו"ר דירקטוריון החברה יפתח רון טל כינה את ההסכם כהיסטורי ואמר ש"הסדרת חריגות השכר מסירה מעל החברה עננה. ההסכם מגלם בתוכו שינוי משמעותי בתרבות הארגונית של החברה, וכולל מרכיבי התייעלות ומיצוי יום עבודה משמעותיים וחשובים" מנכ"ל החברה עופר בלוך ציין ש"המהלך שנעשה בשיתוף פעולה בין הנהלת החברה , גורמי מדינה , ארגון העובדים וההסתדרות הינו אבן דרך חשובה בתהליך התייעלות של החברה"
עמית אוברקוביץ, סמנכ"ל משאבי אנוש וארגון, אמר: "הושג הסדר שנותן מענה לשורה של מחלוקות מהותיות בין החברה לארגון העובדים, שחלקן אף היה כרוך בהתנהלות בבתי דין לעבודה ובעיקר מייצר תרבות עבודה פיריונית ומודרנית".
מנהל רשות החברות, אורי יוגב, בירך אף הוא על ההסכם ואמר כי "הנתונים הכספיים והמהלכים מוכיחים את הקשר בין הצלחת הרפורמה ונבחרת הדירקטורים בחברות הממשלתיות לשיפור האוריינטציה העסקית".