ועדה מיוחדת של משרד הפנים המליצה: לאחד את תל אביב ובת ים
הוועדה הוקמה לפני שנתיים במטרה לבחון אפשרויות שונות בהן חלוקת הכנסות מגביית ארנונה ואיחוד משולש של תל אביב עם ראשל"צ וחולון. המלצת הוועדה התקבלה ברוב של ארבע מתוך חמישה חברים
- חוות דעת: איחוד בת ים ותל אביב אינו ישים ומסובך
- תוכנית הגג של בת ים: העיר רוצה להתחיל להרוויח מדמי שכירות
- המיזוג עם ת"א מתעכב: בת ים דורשת סיוע כספי מהמדינה
הוועדה בראשות בני וקנין, ראש עיריית אשקלון לשעבר, הוקמה ב-2014 במטרה לבחון את אפשרות לאיחוד בת ים עם תל אביב או איחוד משולש עם ראשון לציון וחולון. אפשרות נוספת שנדונה הייתה חלוקת הכנסות מגביית ארנונה בין הרשויות הללו.
שר הפנים דרעי ביקש את התייחסותם של ראשי הרשויות הנוגעים בדבר, להמלצות, וזאת בטרם הנושא יובא בפניו ולפני שיקבל החלטות בנושא.
עוד ביקשה הוועדה להגדיר במשותף עם עיריית בת-ים, עיריית תל אביב-יפו והממשלה את המשך תפקודה המוניציפאלי של בת-ים כרובע עירוני, כדי לחזק את מעמד תושבי בת ים במליאת מועצת העירייה המאוחדת.
בת ים מתמודדת עם גירעון שנתי מובנה של כ־80 מיליון שקל, הנובע מצד אחד מהיעדר שטחי מסחר ומשרדים המספקים הכנסות ארנונה גבוהות, ומצד שני מהוצאות אזרחיות גבוהות בשל היותה באשכול סוציו־אקונומי 5. אף שבין 2009 ל־2014 שיפרה העירייה את הכנסותיה מארנונה שלא למגורים. מדובר ב־36% מההכנסות בלבד - פיגור משמעותי אחרי חולון (49%), ראשון לציון (52%) ותל אביב (78%).
עד לאיחוד ובמטרה לשמור על איזון תקציבה השוטף של בת ים, המליצה הוועדה על מתווה בעל שלושה מרכיבים. הראשון – עד למועד האיחוד תתבצע חלוקת הכנסות שנתית מארנונה ממשלתית בין תל אביב לבת ים בהיקף של 30 מיליון שקל. השני – הקצאת מענק ממשלתי מיוחד בהיקף של 30 מיליון שקל עד לאיחוד, והשלישי – ביצוע תהליך התייעלות של עיריית בת ים בהיקף של 20 מיליון שקל.
דעת המיעוט בוועדה היתה של האדריכל דורון דרוקמן, מנהל אגף בכיר לתכנון אסטרטגי במינהל התכנון שבמשרד האוצר. דרוקמן סבר כי ניתן להביא את בת-ים לאיזון הכלכלי הנדרש, תוך יצירת פיקוח ובקרה על התנהלותה התקציבית של בת-ים באמצעות הפעלת סמכויותיו של שר הפנים וכן יצירת מקורות הכנסה נוספים לבת-ים. זאת, באמצעות שינוי גבולות או חלוקת הכנסות ביחס לשטחים המצויים בתחום שיפוטה של חולון והמיועדים למסחר ולתעסוקה.
תגובת עיריית תל אביב-יפו: "בעירייה טרם התקבלו המלצות הוועדה ולכשתתקבלנה נלמד אותן ונגיב בהתאם. עמדתה של העירייה כפי שגם הוצגה בפני הוועדה היא שבמדינת ישראל בכלל ובמטרופולין גוש דן בפרט יש מספר בלתי סביר של רשויות ונכון לאחד רשויות לעיר אחת שתיתן שירות טוב יותר וביעילות רבה יותר לאזרחי המדינה. מסיבה זו עיריית תל אביב-יפו הביעה את נכונותה להתאחד עם בת ים. פתרונות חלקיים של העברת הכנסות לא מקובלים עלינו והם מבחינת מתן דגים ולא חכה".
תגובת עיריית בת ים: "130 עמודי הדו"ח מציגים שורת המלצות מבולבלות ולא ישימות, שאינן נותנות מענה לא לטווח הקצר ולא לסוגיות המהותיות לטווח הארוך. דבר אחד ברור - לא נקבל כל מהלך חד צדדי, לא נסכים לסחבת נוספת ולהצהרות חסרות תוקף. אנו סמוכים ובטוחים ששרי האוצר והפנים יעשו כל שביכולתם כדי להבטיח צדק לתושבי בת ים לאלתר".