ח"כ רחל עזריה: "אם לא יהיה שינוי בשוק תחליפי חלב נגיע למצב של פיקוח על המחיר"
עזריה אמרה את הדברים בדיון בוועדת הכלכלה ובהמשך להצעת חוק פרטית שהגישה עם ח"כ דב חנין שאושרה בקריאה טרומית. ח"כ איילת נחמיאס ורבין הציגה עמדה סותרת: "פיקוח על מחירים אינו הפיתרון הנכון. עדיף להוריד את המע"מ"
- אסם חזרה בה: מפרסמת את פרטי תחליפי החלב הפגומים של מטרנה שהושמדו
- ועדת השרים אישרה: מחירי תחליפי החלב ייכנסו לפיקוח
- הרופאים נגד יצרניות תחליפי החלב: "מלחמת המותגים תפגע בשיעורי ההנקה"
ממלאת מקום יו"ר הוועדה, איילת נחמיאס ורבין אמרה בדיון כי "תחליפי החלב הם המזון הראשוני שהילדים מקבלים וצריך ליצור שוויון הזדמנויות כך שהוא יהיה נגיש לכולם בצורה שווה". ואולם נחמיאס-ורבין לא תומכת בהצעתה של עזריה שכן לדבריה, "פיקוח על מחירים הוא לא הפתרון הכי נכון. הממשלה תצטרך לקבל החלטות יותר אמיצות, כמו הורדת המע"מ, כדי להשוות את המחיר בישראל למחירים בעולם ולוודא שההפחתה תגולם במחיר לצרכן".
יו"ר ועדת המחירים מאגף התקציבים באוצר, אמיר רשף, התייחס להצעתה של נחמיאס-ורבין ואמר כי "כשהשווקים לא תחרותיים ההפחתה לא תגולגל לצרכן". רשף הודה כי קיימת בענף ריכוזיות ואמר כי מאחר שוועדת המחירים ידעה שהולך להיכנס שחקן חדש לשוק היא החליטה שלא להכניס את המוצר לפיקוח. "לפיקוח יש גם השפעות שליליות והוא יוצר חסמי כניסה, אבל אנחנו ממשיכים לעקוב. עדיף שהורדת המחירים תגיע בעזרת השחקן החדש וכוחות השוק, ולא על ידי הממשלה", אמר.
נציגת רשות ההגבלים העסקיים, עידית פרוים, אמרה גם היא כי הרשות תולה תקווה שתתפתח תחרות עם כניסת שופרסל, והוסיפה כי תחליפי החלב נחשבים ל"לוס לידר" שרשתות השיווק מוכרות במחיר הפסד. "הקמעונאים יהיו הראשונים לשמוח מפיקוח על המחיר, והשאלה היא האם בסוף הרווח של הקמעונאים יגיע מכיסו של היצרן או הצרכן", אמרה. ח"כ עזריה אמרה כי ברור שאין כוונה להטיל פיקוח שיעלה את מחיר המוצר, אלא למצוא את הדרך איך כן להוריד מחירים. פרוים השיבה כי הרשות לא מתנגדת לפיקוח, אך היא סבורה כי לאור התקווה שתתפתח תחרות כדאי בשלב זה להמתין.
היועץ המשפטי של שופרסל, ערן מאירי, השתתף גם הוא בדיון, זאת כיוון ששופרסל ביצעה השנה מהלך והכניסה לרשת מותג תחליף חלב במחיר נמוך משמעותית מהמתחרות. מאירי אמר כי בענף קיים דואופול של שתי חברות שמחזיקות 92% מנתח השוק, כשאחת מהן (מטרנה) מחזיקה מעל 50%. הוא הוסיף כי בארה"ב משלמים על התחליפים 30% פחות ובגרמניה 62% פחות. "הרווח התפעולי של היצרניות בתחום הזה הוא כמעט 30%, כשבתחומים אחרים הוא כ-10%, אז ברור שיש משהו לא הגיוני. עד הכניסה שלנו כיבואנים הפסדנו הרבה והמהלך נועד לצמצם לנו הפסדים", אמר.
סמנכ"ל עמותת ידיד, רן מלמד, אמר: "מדי שנה החברות מעבירות מיליוני שקלים לבתי חולים עבור הזכות לתת דוגמיות, בסכום כולל של כ-10% משווי השוק. אם זה ייפסק הצרכן יוכל לחסוך 10% מהמחיר".
כאמור הצעת החוק אושרה בקריאה טרומית, אך הדרך עד לאישורה הסופי עדיין רחוקה.