$
בארץ

השריפות הסיטו את תשומת הלב הציבורית מהאש הפוליטית

גל השריפות דחק הצידה את פרשת הצוללות מגרמניה ואת ההכרעה לגבי עתיד תאגיד השידור. לעומת זאת, עיתוי השריפות צפוי להעניק רוח גבית לחוק המואזין שיגיע השבוע לקריאה טרומית בכנסת. השרים יקיימו היום ישיבה מיוחדת בחיפה

רוני זינגר 20:2526.11.16

בשל גל השריפות המשתולל ברחבי הארץ תקיים מחר בבוקר הממשלה את ישיבתה השבועית בעיר חיפה. בישיבה ידונו השרים בהליכי הפיצוי והשיקום הנדרשים לתושבי העיר שאיבדו את בתיהם בשריפות. "בעצה אחת עם חבריי השרים החלטתי לקיים את ישיבת הממשלה בחיפה", אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו ביום שישי. "שם יש לנו בעיית השיפוי והשיקום החריפה ביותר, ועל כן אנחנו נרכז את כל משרדי הממשלה ואת ישיבת הממשלה במטרה הזאת. אני מקווה שנפתור את הבעיות במהירות".

 

וכך, האש שאחזה במקומות שונים בארץ הסיטה את האש שבה נאבקים במשרד ראש הממשלה מאז נחשפה פרשת הצוללות הגרמניות שבהליך רכישתן היה מעורב עורך דינו של נתניהו דוד שמרון. ביום רביעי, בשעה שהאש כבר השתוללה בזכרון יעקב והחלה להתפשט לחיפה, הודיע היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט על פתיחת בדיקה משטרתית בנושא, וזאת לאחר שהתקבל מידע נוסף בנוגע להליך שהתנהל סביב רכש הצוללות. מד הלחץ בלשכת ראש הממשלה עלה ובא לידי ביטוי בשורה של הודעות ותדרוכים, שבהם הבהירו מקורבי נתניהו כי הוא אינו קשור לפרשה וכי לא היה מעורב בעסקה של שמרון. אבל עם התפשטות השריפות הקרב מול הפרשה שעשויה להתברר כדרמטית ביותר התחלף במופע של ראש הממשלה הלוחם ב"טרור ההצתות".

 

למעט פרשת הצוללות מחר היה אמור להיות המועד האחרון שבו הצוות הבין־משרדי לנושא תאגיד השידור היה אמור לסכם את המלצותיו. הצוות הבין־משרדי לא הגיע להמלצות, שכן כל צד בסיפור התבצר בעמדתו — לשכת ראש הממשלה מעוניינת בהחייאת רשות השידור ואילו משרד האוצר מעוניין בהמשך הקמת התאגיד — והקרב היה אמור להתקיים ישירות בין נתניהו לבין שר האוצר משה כחלון. ואולם, מכיוון שישיבת הממשלה תעסוק בעיקר בפתרונות לנפגעי השריפה, אפשר לשער כי ההחלטה בנושא תידחה.

 

לעומת זאת, חוק המואזין שמבקש לאסור שימוש במערכות כריזה בבתי תפילה צפוי לעלות השבוע להצבעה בקריאה טרומית ולזכות ברוח גבית על רקע שריפות הימים האחרונים. זאת משום שבכלי תקשורת שונים דווח שבעולם הערבי שמחים לאיד כנקמה על החוק. החוק שיזמו מוטי יוגב ורוברט אילטוב נתקל במכשול לאחר שהמפלגות החרדיות התנגדו לו בטענה שהוא יפגע גם בצופרי השבת. ואולם לאחר שסיכם יו"ר יהדות התורה יעקב ליצמן עם ראש הקואליציה דוד ביטן כי החוג יוחל רק בין 23:00-07:00, הושגה הסכמה.

 

אריה דרעי, יואב גלנט, בנימין נתניהו, גלעד ארדן ורוני אלשיך בחפ"ק בחיפה אריה דרעי, יואב גלנט, בנימין נתניהו, גלעד ארדן ורוני אלשיך בחפ"ק בחיפה צילום: עמוס בן גרשום לע"מ
גלנט לא מפסיק לעמוד לצד הליכוד וראש הממשלה

 

בזמן השריפות שר החינוך נפתלי בנט תועד מסתובב בחיפה עם צוותי חילוץ והצלה. אבל לא רק הוא — לצדו של נתניהו התייצבו בימים האחרונים כמה משרי הממשלה שזיהו את ההזדמנות להפגין אחדות ומנהיגות. השר לביטחון פנים גלעד ארדן מטבע תפקידו ביקר בחפ"ק שהוקם בחיפה, וכך גם שר הפנים אריה דרעי שהגיע כדי להבטיח שהרשויות המקומיות יזכו לפיצויים. גם שרת התרבות מירי רגב לא משה מנתניהו. היא התלוותה אליו בסיבוביו בחיפה ואף השתתפה בדיון המבצעי שהתקיים בחצור בנוגע לפעילות מטוסי הכיבוי הישראליים והזרים.

 

בתדרוך שקיים נתניהו בחפ"ק בחיפה בלטה נוכחותו של שר השיכון יואב גלנט, שעמד בצמידות אליו. גלנט היה חלק מפמליית השרים שליוותה אותו, ביקר בשטח והורה על פתיחת מוקדי סיוע שתתפעל חברת עמידר. כשזוכרים את התגייסותו של גלנט בשבוע שעבר לימינו של נתניהו בנוגע לרכש הצוללות ואת מה שאמר לפני כמה ימים על התנגדותו לכניסת מבקר המדינה לקק"ל — עמדה שמייצגת את עמדת שרי הליכוד — עמידתו לצד נתניהו בחפ"ק מקבלת פרשנות חדשה.

 

קרב הנרטיבים בין הימין לשמאל

 

כמו במקרה של השריפה בכרמל בשנת 2010, גם הפעם ראש הממשלה מינף עד למקסימום את מנהיגותו ואת היותו הראשון לזהות את האסון. כך מערך הדוברות שלו תיעד מכל כיוון את הדיונים שבהם לקח חלק, ובהם התדרוכים בשטח, הפגישות עם טייסי הכיבוי והתרשמות ממבנים שרופים מקרוב.

 

"המדינה זה אני. אני הזמנתי, אני הוריתי, אני התקשרתי, אני הבאתי. בין שאלה לוחמי האש ובין שאלה המטוסים ששלחו רוסיה ויוון לעזרה — מתברר שהכל שייך אישית לנתניהו", התייחסה להתנהלותו חברת הכנסת שלי יחימוביץ' בניוזלטר ששלחה. "אין מדינה, אין כוחות ביטחון, אין דרגי פיקוד וביצוע. אני, אני ואני".

 

ו

לצד הפגנת התמיכה והסולידריות עסקה המערכת הפוליטית בעיקר בהכרזה של ארדן ונתניהו כי מדובר בטרור הצתות וכי ברור שגל השריפות הוא כוונת מכוון של מחבלים. מימין חיזקו את הדברים: כך, לדוגמה, שרת המשפטים איילת שקד הזכירה במהלך סוף השבוע את החוק המטיל עד 20 שנות מאסר על הצתה, וגם שרים וחברי כנסת אחרים מהימין תמכו בהכבדת היד ובפעילות נחושה של כוחות הביטחון למציאת המחבלים המציתים.

 

מנגד, בשמאל ביקשו לא להתלהם. "כנראה לא באמת היה כאן מגה־פיגוע", כתבה בסוף השבוע יושבת ראש מרצ חברת הכנסת זהבה גלאון בעמוד הפייסבוק שלה. "במערכת הביטחון מעריכים שחלק מהדליקות הוצתו במכוון, והצתה היא מעשה של טירוף ואכזריות בלתי נתפסים, אבל כרגע נראה שחלק גדול מהפאניקה היה מוגזם".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x