האוצר מפוצץ את בלון הצמיחה: לא תמשיך בקצב הנוכחי
כלכלני האוצר סבורים כי נתוני הצמיחה של המשק - 4.9% ברבעון השני ו-3.2% ברבעון השלישי - לא בהכרח יימשכו גם ברבעון הרביעי ובשנה הבאה, והם תוצאה של יבוא חריג של רכבים ושידרוג מפעל אינטל
דווקא מכיוון משרד האוצר, ובראשו השר משה כחלון, מגיעה הסיכה שמפוצצת את הבלון של נתוני הצמיחה הטובים של המשק. בסקירה שפירסם היום (א') אגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר נכתב כי הצמיחה במשק לא תוכל בהכרח להמשיך בקצב הנוכחי והגידול המרשים בגביית המסים של הממשלה השנה ככל הנראה לא ימשיך גם בשנה הבאה.
- הלמ"ס: הצמיחה שנרשמה ברבעון השלישי מעל הצפי - 3.2%
- יו"ר ועדת הכספים: "חוק ההסדרים לא כולל מנועי צמיחה"
בשבוע שעבר פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה כי התוצר צמח ברבעון השני ב-4.9% וברבעון השלישי ב-3.2%. עם זאת, ניתוח האוצר של מרכיבי הצמיחה מצא כי הדבר נובע בעיקר מעלייה משמעותית מאוד בייבוא רכבים שגדלה מתחילת השנה ב-24% לעומת התקופה המקבילה אשתקד – והגדילה בתוך כך משמעותית את הכנסות המדינה ממיסוי. גם הגידול המרשים בהשקעה בנכסים קבועים, בשיעור של 12.2%, הוא ברובו ככל הנראה תוצאה של שידרוג מפעל אינטל בקריית גת שכלל רכישה של מכונות יקרות, ומטבע הדברים לא מדובר בנתון שצפוי לחזור על עצמו.
במקביל, הצריכה הפרטית שתידלקה את הצמיחה מאמצע השנה שעברה החלה להתמתן ברבעון השלישי ותרמה רק 1.7% לעלייה בתוצר ברבעון השלישי, שיעור נמוך משמעותית מזה שנרשם עד אז. בשורה התחתונה, באוצר אומרים שהמבנה הנוכחי של הצמיחה במשק הוא לא בהכרח בר קיימא, ומכאן ישנה אפשרות שברבעונים הבאים נראה צמיחה נמוכה יותר. זאת במיוחד אם הייצוא, שירד ב-4.7% ברבעון השלישי, לא ישתקם.
אך לנתוני הצמיחה יש משמעות נוספת בכל הנוגע להכנסות המדינה ממסים. כלל האצבע אומר שכל פעם שהתוצר עולה ב-1% גם הכנסות המדינה ממסים יעלו בשיעור דומה. אולם בשנה האחרונה הגידול בצריכה הפרטית בכלל, ובייבוא כלי רכב בפרט, הביאו למצב שהכנסות המדינה עולות ב-2.6% על כל 1% עלייה בתוצר. לדברי כלכלני האוצר, בשנה הבאה אנחנו צפויים לחזור לאותו מצב של כלל אצבע, ומכאן שההכנסות הגבוהות להן התרגלה המדינה עד כה – ואיפשרו בין השאר את תכניתו של שר האוצר משה כחלון להוריד את מס החברות ומס הכנסה – לא בהכרח יהיו גם בשנה הבאה.