$
בארץ

המכרז להקמת מפעל אמוניה בנגב נסגר בלי מועמדים

לאחר שכל הקבוצות שהתמודדו במכרז פרשו, האחריות להעברת המכלים ממפרץ חיפה תוטל על המדינה. השר להגנת הסביבה זאב אלקין: "המשרד להגנת הסביבה לא ישלים עם מיקומו הנוכחי של מיכל האמוניה בחיפה"

ליאור גוטמן 14:3514.11.16

"למרות מאמצי הממשלה, לא התקבלו הצעות במכרז להקמת מפעל אמוניה", כך מסכם משרד הגנת הסביבה את הניסיונות להזיז את מכלי האמוניה ממפרץ חיפה. כל הקבוצות שהתמודדו במכרז פרשו, מה שמטיל על הממשלה את האחריות להזיז את המכלים משם דרומה.

 

 

 

רוב החברות שנותרו בשבועות האחרונים במירוץ והביעו התעניינות במכרז - מנרב, האצ'יסון ודור כימיקלים — החליטו לוותר על ההתמודדות.

 

במהלך השבועות האחרונים עלו טענות רבות מצד המתמודדים על חורים במכרז, כשרוב הטענות הופנו למשרד להגנת הסביבה. אחת הטענות נוגע לתמחור האמוניה שהמדינה מבקשת. על פי חלק מהתמודדים, המדינה מבקשת להצמיד את המחיר למחיר האמוניה הנקבע על ידי ממשלת רוסיה עבור מתקן המוצב בים השחור. לפי המתמודדים, לא ניתן לסווג מחיר זה כעוגן לצורך התמחור בארץ, שכן הוא סובל מתנודתיות גבוהה. הם טוענים כי כרגע המחיר במתקן הרוסי הוא 170 דולר לטונה אמוניה, כאשר עד לא מזמן המחיר נע סביב 400 דולר לטונה. דחיית המכרז תגרור גם את ביטול חוזה הגז הנלווה אליו. גז טבעי הוא חומר גלם לייצור אמוניה, והמתקן בנגב אמור היה לקלוט 0.1 עד 0.2 מיליארד מ"ק לשנה ממאגרי הגז החדשים (דוגמת כריש ותנין), וכך לפתח להם עוגן תזרימי.

 

זאב אלקין, השר להגנת הסביבה זאב אלקין, השר להגנת הסביבה צילום: נמרוד גליקמן

 

 

כך או כך, התוצאה של הנטישה ההמונית של המכרז היא שהקמת המפעל חדש לייצור אמוניה והעתקת המכלים הנוכחיים ממפרץ חיפה ידחו שוב, זאת לאחר ששר האוצר משה כחלון והשר להגנת הסביבה לשעבר אבי גבאי הבטיחו באמצע 2015 שמכלי האמוניה שמוצבים בחיפה ייצאו משם בתוך שלוש שנים. דו"ח מבקר המדינה מהעשור שעבר טוען כי הימצאות המכלים הנוכחיים באזור חיפה מסכנים את הציבור לכאורה, וזאת מכיוון שדליפה רצינית עלולה לגרום לפגיעות בנפש לתושבים.

 

בכך סופגים תושבי חיפה מכה שניה תוך מספר ימים, זאת לאחר שביום חמישי האחרון פסל בית המשפט את הצו שהוציא ראש העירייה יונה יהב לסגירת חלק ממתקני בזן (בתי זיקוק) בטענה של זיהום חריג.

 

לתפיסת בית המשפט, שימוע לפני סגירה של מתקן אסטרטגי חייב להיעשות תוך הצגת אסמכתאות על זיהום חריג ותוך מתן אפשרות לשימוע מסודר בפני בעלי המתקן. שני התנאים הללו לא התקיימו ולכן המתקן של כרמל אולפינים, שפועל תחת בזן, נשאר פתוח בהוראת בית המשפט עד להודעה חדשה.

 

השר להגנת הסביבה זאב אלקין אמר ש"המשרד להגנת הסביבה לא ישלים עם מיקומו הנוכחי של מכל האמוניה בחיפה, ויעשה את כל המאמצים על מנת שלא יישאר שם. כעת, הממשלה צריכה לדון בחלופות השונות, ונעדכן בכך את הציבור בהקדם האפשרי".

 

במשרד להגנת הסביבה מספרים שהממשלה שאפה להקים את המפעל במישור רותם - חלופה שנבחרה לאחר בחינת חלופות שונות - ולהקטין בכך את הסיכון הסביבתי לתושבי חיפה. "לצורך כך, הממשלה אף אשרה הגנות פיננסיות משמעותיות -מענק הקמה מהמדינה בסכום מקסימלי של עד 240 מיליון שקל ופיצוי שהמדינה תספק למקרה קיצון שיביא לסגירת המפעל, בגובה מקסימלי של עד 480 מיליון שקל", אך אלו כאמור נכשלו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x