איפה עדיף לעבוד - בחברה קטנה או גדולה?
עבודה בחברה גדולה ומוכרת יכולה להיראות טוב בקורות החיים. עם זאת, אם אתם אנשים בעלי יוזמה, עצמאיים וחסרי סבלנות כנראה תעדיפו לעבוד בארגון קטן
בהנחה שהגדרת התפקיד, השכר ותנאי ההעסקה זהים אבל הצעות העבודה מגיעות משתי חברות שונות – האחת חברת ענק גלובלית ואילו השנייה חברה של 12 עובדים. כיצד תחליטו איזו הצעה לקבל? העבודה בארגון גדול שונה מאוד ביום יום מאשר עבודה בחברה קטנה ולבחירה השלכות גם על המשך הקריירה שלכם. כיצד תבחרו מה מתאים לכם יותר?
- 8 מתוך 25 החברות הבינלאומיות שהכי טוב לעבוד בהן פעילות בישראל
- לא מה שחשבתם: מה עובדים באמת רוצים
- כך תשיבו על השאלה "למה כדאי לנו להעסיק אותך" בראיון עבודה
1. איזו אישיות יש לכם
גודל החברה הוא רק אחד ממכלול השיקולים שנכנסים בהחלטה אם לקבל הצעת עבודה או בכלל להגיש מועמדות למשרה מלכתחילה, אך הוא רכיב חשוב שיכול להכריע את הכף. השאלה הראשונה שאתם צריכים לשאול את עצמכם היא איזה סוג של אדם אתם, ובאיזה ארגון תעדיפו להשתלב. "חברות גדולות הן יותר ביורוקרטיות עם תהליכי עבודה יותר איטיים. כאשר עושים בהן שינוי הוא איטי יותר. לעומת זאת בחברות קטנות שינויים יכולים להתבצע באופן מיידי. לכן, אנשים שאין להם יכולת לדחיית סיפוקים, או מרגישים שהם צריכים הכל כאן ועכשיו יעדיפו חברה קטנה. תאגידים גדולים דורשים מהאדם הרבה יותר סבלנות ואורך רוח", אומר ד"ר אלדד רום, פסיכולוג ארגוני.
ארגונים קטנים מתאימים יותר לאנשים בעלי יוזמה, עצמאיים עם יכולת גדולה לקחת אחריות אישית. "בארגונים קטנים אם אתה רוצה שיקרה משהו אתה צריך לגרום לזה לקרות. לכן בארגונים האלה מחפשים אנשים שלא מחכים שהארגון יעשה בשבילם. בארגונים גדולים הרבה פעמים הביורוקרטיה שוחקת את היכולות והעצמאות הזאת", אומר רום. לכן, אם אתם אנשים יציבים שאינם מחפשים שינויים ויודעים להתנהל בצורה טובה תחת סמכות וכללים – ארגון גדול יכול להתאים לכם. לעומת זאת, אם אתם מחפשים הרבה מאוד שינויים והשפעה מיידית אז ארגון קטן יהיה כנראה בחירה נכונה יותר עבורכם.
2. לאן אתם רוצים להגיע
בחברות קטנות כל עובד יכול להיחשף לדרגים בכירים יותר מאשר בארגונים גדולים ומסואבים. מהצד השני, בחברות גדולות אפשרויות הקידום והגיוון התעסוקתי רבות יותר. עובד יכול להיכנס לחטיבת מחקר ופיתוח ולעבור אחר כך לשיווק למשל, דבר שמאפשר גיוון ועניין ויכולת להישאר בארגון משך זמן רב יותר. "בחברות קטנות נותנים הרבה פעמים הזדמנויות לעובדים צעירים לנהל פעילות משמעותית. בחברות גדולות אם נכנסים לפוזיציה של עובד או אפילו מנהל זוטר אז על מנת להתקדם לתפקיד ניהולי משמעותי צריך לחכות הרבה שנים או לעבור לארגון אחר ולחזור", אומר רום.
הבעיה עם הקידום המהיר בחברות הקטנות היא שמהר מאוד מגיעים למיצוי יכולת ההתקדמות בארגון. מבחינת ניהול הקריירה, אולי תגיעו מהר להיות סמנכ"לים בארגון קטן אבל שם תתקלו בתקרה בתוך הארגון. כאשר תתקלו בתקרה הזאת, המעבר לחברה אחרת שתעסיק אתכם בתפקיד באותה דרגה או בדרגה בכירה יותר יהיה קשה. הסיבה הפשוטה היא שבצמרת הפירמידה הארגונית יש תמיד פחות הזדמנויות תעסוקה.
3. איך זה ייראה בקורות החיים שלכם
הניסיון התעסוקתי שתצברו בחברות גדולות ומוכרות בעלות מוניטין טוב לא רק ייראה טוב בקורות החיים שלכם הוא עשוי להכין אתכם טוב יותר להמשך. חברות גדולות יכולות לספק לעובדים תהליכי הכשרה שנותנים כלים להמשך הקריירה. בנוסף, העבודה בארגון גדול נותנת הזדמנות לגעת במורכבות שחברה קטנה לא יכולה להציע. מן הצד השני בארגון גדול אתם עשויים להירדם בשמירה כי תישארו באותו מקום העבודה למשך זמן רב גם אם תעברו בין תפקידים ותקודמו. "צריך לקחת בחשבון שאם אתה כל הקריירה נמצא באותו ארגון הפריזמה שלך על עולם התעסוקה היא צרה. בארגונים גדולים אנשים נרדמים בניהול הקריירה שלהם. בארגונים קטנים זה פחות קורה", אומר רום.