יו"ר תע"א פורש מחר, ועוד לא מינו לו מחליף
רפי מאור מסיים 3 שנים בתפקיד על רקע סכסוך מתמשך עם רשות החברות ובדיקה שהתנהלה נגדו על טיסותיו הרבות לחו"ל. ליברמן רוצה למנות את שר החקלאות לשעבר יאיר שמיר במקומו
יו"ר התעשייה האווירית רפי מאור מסיים מחר (ג') את תפקידו לאחר סיום קדנציה בת שלוש שנים. מאור, שנחשב למקורבו של שר הביטחון עד לאחרונה, בוגי יעלון, הודיע במאי על פרישתו לאור התפטרות יעלון, ועל רקע הסכסוך המתמשך שלו מנהל רשות החברות הממשלתיות אורי יוגב, שהוביל בדיקה בעניין פגמים בהתנהלותו בתפקיד. לטענת יוגב, ממצאים שבידיו מעידים כי מאור עבר לכאורה על חוק החברות, כאשר התערב בצורה מוגזמת בניהול החברה, וכשלא מיצה לכאורה את הצעדים הנדרשים מול ועד עובדיה. הבדיקה הופסקה עםהודעת הפרישה.
- עסקה ב־645 מיליון דולר של התעשייה האווירית בסכנה
- הסכם היסטורי בתעשייה האווירית: 830 עובדים יפרשו
- רבעון שני ברציפות: ירידה בהכנסות של התעשייה האווירית
"מינויו של שמיר עוכב בגלל טעות פרוצדורלית"
ביולי הודיע שר הביטחון אביגדור ליברמן כי אישר את מינויו של שר החקלאות לשעבר יאיר שמיר במקומו של מאור. שמיר כיהן בעבר כיו"ר התעשייה האווירית והיה מספר שתיים בישראל ביתנו. עם זאת, הטיפול במינוי עוד לא הגיע לרשות החברות, ולדברי גורמים המעורבים בהליך המינוי, שר הביטחון עוד לא הגיש בקשה פורמלית בנושא. גם מחליף זמני טרם נבחר ע"י הדירקטוריון. לטענת משרד הביטחון, טפסי הבקשה הוגשו ועוכבו בגלל טעות פרוצדורלית של רישום לא נכון: "המשרד ביקש מרשות החברות שוועדת המינויים תתכנס בהקדם האפשרי בכדי לאשר סופית כדי שימונה עוד לפני החגים".
כהונת מאור לוותה במשברים ומאבקים, ובהם עימות שניטש בין ההנהלה לעובדים בחודשים האחרונים סביב תוכנית ההתייעלות שכללה פיטורי עובדים נרחבים, שהסתיים בהסכמות עקרוניות לקצץ 830 עובדים מתוך 15.7 אלף.
באוקטובר 2015 הגיש משרד רואי החשבון רוזנבלום־הולצמן דו"ח ביקורת מיוחד שהוכן לבקשת ועדת הביקורת של התע"א ומצא כי מאור טס 18 פעמים לחו"ל בעלות של חצי מיליון שקל במשך 20 חודשי כהונתו הראשונים. לדברי הוועדה, אף שאין פגם בטיסות, הן לא היו מוצדקות ולא תורגמו לעלייה ברווחיות החברה.
התחרות מול רוסיה וסין עלתה מדרגה
בשלוש שנות כהונתו של מאור, הכנסות החברה נותרו יציבות ועלו ב־2% ל־3.71 מיליארד דולר אשתקד. עם זאת הרווח הנקי צלל ב־88% ועמד על 9 מיליון דולר בלבד. הירידה ברווחיות נובעת מצמצום בפעילות השווקים החיצוניים, שבהן גברה התחרותיות עם שחקניות חדשות כסין ורוסיה. בנוסף סכסוך משפטי של תע"א עם בואינג הסתיים בפשרה שהביאה את תע"א למחוק 27 מיליון דולר אשתקד.
עלות שכרו הכוללת של רפי מאור בין 2013 ל־2015 היתה 656.4 אלף דולר (מתוכם 459.5 אלף דולר שכר יסוד). מאור מסר בתגובה: "למעט המתח שנוצר ביני לבין אורי יוגב, שהעיב על כהונתי, אני גאה בפעילות שנעשתה בתקופתי ומקווה שיראו את תוצאותיה בזמן הקרוב".