מה יו״ר הכנסת מצפה לקבל תמורת קידום חוק ההסדרים?
בהתאם לחוות דעת משפטית פועל יולי אדלשטיין לצמצום החוק, שלטענתו רחב מדי ולכן פוגע בהליכי חקיקה. לשם כך ביקש משר האוצר להקים צוות מו"מ משותף. בפעם הקודמת זה נגמר בביטול עשרות סעיפים ובכספים ייחודיים לשיקולו של יו"ר הכנסת
רגע לפני הגעת תקציב המדינה לכנסת, כבכל פעם, גם אתמול התחילו האיומים מכיוונו של יו״ר הכנסת יולי אלדשטיין מהליכוד, ולפיהם חוק ההסדרים לא יקודם לאור חוות דעת משפטית הקובעת כי מדובר בחוק גדול מדי וכי טווח הזמנים הדחוק לא יאפשר דיון ראוי בכל סעיפיו . במכתב ששלח אדלשטיין לשר האוצר משה כחלון, יו"ר כולנו, הוא נסמך על חוות דעת שהגיש היועץ המשפטי של הכנסת, עו"ד אייל ינון, הדומה לזו שהגיש ערב הגשת תקציב המדינה הקודם, ובה נטען כי ״הגשתו של חוק ההסדרים המסתמן תהווה פגיעה חמורה וממשית בתקינות הליכי החקיקה עד כדי פגם היורד לשורש ההליך״.
- אדלשטיין נגד חוק ההסדרים: הכנסת תדרוש צמצום דרמטי של הסעיפים
- תיקון עול בעוולה - חוק ההסדרים ומיסוי בעלי שלוש דירות ויותר
- ידו הארוכה של נתניהו: הנגבי דורש להוציא את "סעיף בזק" מחוק ההסדרים
כפי שקורה מדי תקציב, נראה כי לא קיים חשש אמיתי שחוק ההסדרים לא יעבור. זוהי למעשה יריית הפתיחה הריטואלית למשא ומתן שמתקיים לצמצום של חוק הסדרים מנופח במכוון, שמוגש לכנסת בדיוק למטרת "תן וקח". זו אולי הסיבה שבמכתבו כתב אדלשטיין כי ניתן לפתור את הבעיה והמליץ לכחלון "להנחות את הגורמים במשרד האוצר לבוא בדברים עם צוות שיפעל מטעם יו"ר הכנסת על מנת לצמצם את היקפה של ההצעה ולהגיע להסכמות שיאפשרו את הנחתה על שולחן הכנסת במועד". לצד מו״מ עקרוני ומהותי על סעיפי חוק, התרגלו חברי הכנסת בשנים האחרונות לשיטה לפיה הערמת הקושי עשויה לסייע בקבלת כספים ייחודיים, אותה "קופה קטנה" שהאוצר משלם עבור הסרת חסמים וקידום התקציב עד לאישורו.
סעיפים למטרות מו"מ
מעבר ל"עזים" ששתל האוצר מראש בחוק, יתקיים משא ומתן אמיתי סביב סעיפים שאדלשטיין, יו״ר הקואליציה דוד ביטן מהליכוד וח״כים אחרים מתנגדים להם ומעוניינים לפצלם מהחוק הגדול. למשל, אדלשטיין צפוי להילחם נגד הסעיפים הנוגעים למיסוי דירה שלישית ולבזק.
במכתב ששיגר אתמול אדלשטיין לכחלון הוא מתייחס לחוות דעתו של היועמ״ש של הכנסת שהצעת חוק ההסדרים הינה רחבת היקף וכוללת עשרות תיקוני חקיקה, במגוון תחומים, רבים מהם נעדרי זיקה לתקציב המדינה, ואף מספר רפורמות מורכבות ושנויות במחלוקת.
"היקפה של ההצעה המסתמנת עומד בניגוד למדיניות שהותוותה על ידך ועל ידי יושבי ראש כנסת קודמים", כתב עו"ד ינון לאלדשטיין, והוסיף כי היא עומדת גם בניגוד לעקרונות שנמסרו בעבר מספר פעמים לנציגי הממשלה שנועדו מחד לאפשר לממשלה להוביל בזמן קצר יחסית מהלכי חקיקה תומכי תקציב וצמיחה, ומאידך לאפשר לכנסת ולחבריה למלא באופן סביר את תפקידם. עוד כתב ינון כי "לוח הזמנים הרלוונטי אינו מותיר בידי ועדות הכנסת אלא מספר שבועות מצומצם לצורך דיון וליבון הנושאים השונים, ואני סבור כי אין אפשרות לקיים הליך חקיקה תקין בכל הנושאים הנכללים בהצעת החוק".
"עלינו להקפיד שהחוק לא ישמש כמסלול עוקף כנסת בנושאים שאין להם זיקה לתקציב המדינה", אמר אדלשטיין, "ומוטלת עלינו האחריות לאזן בין האינטרס הציבורי בקידום רפורמות להורדת יוקר המחיה ועידוד הצמיחה לבין קיומם של הליכי חקיקה תקינים המאפשרים דיון וליבון של הנושאים השונים, שחלקם מורכבים ושנויים במחלוקת".
הדיונים הקדחתניים מתחילים בימים אלה, לאחר שכולם מתחילים לחזור מחופשות הקיץ שלהם. עוד כשבועיים־שלושה אמורה להתקיים פגישה בין האוצר, אדלשטיין, ביטן והייעוץ המשפטי הרלוונטי ובה יוחלט באופן רשמי אילו סעיפים יורדו מחוק ההסדרים, אך כבר כעת מתקיימים מגעים וברור שהחוק יצומצם.
תשלום "דמי מעבר"
המשא ומתן רצוף ב״תשלום דמי מעבר״. המשוכה הראשונה היא יו״ר הכנסת ולאחריו יו״ר הקואליציה וראשי הוועדות כמו ועדת הכנסת, הכספים והפנים. בתקציב הקודם זכה אדלשטיין בכספים ייחודיים בגובה של כ־40 מיליון שקל שהופנו לשורה של מטרות שהוא בחר, וסדר גודל דומה קיבלו גם ״שומרי מעבר״ אחרים כמו ביטן, יו"ר ועדת הכספים משה גפני מיהדות התורה, ח״כ מיקי זוהר מהליכוד כרכז הקואליציה בוועדת הכספים, ויו״ר ועדת הפנים דוד אמסלם, מהליכוד גם הוא. ״זה שיימינג שעושים לנו, זה לא דמי מעבר אלא כסף שהולך למטרות חשובות״, התקומם אתמול ביטן שאמר כי השיטה לא תשונה וכי נוהג ״הקופה הקטנה״ יימשך.
גפני הוא בין המתנגדים הגדולים לאחד מסעיפי החוק המרכזיים שמביא כחלון בחוק ההסדרים - מיסוי דירה שלישית. גם אדלשטיין, כפי הידוע, מתנגד להצעת החוק הזו שזוכה לגינויים מצד חברי כנסת מכלל סיעות הבית. גם ״חוק בזק״ מועמד להדחה. הצעת החוק מבקשת לחייב את בזק לאפשר לחבורת אחרות להשתמש בתשתיות שלה, כדי להתחרות בה. שר התקשורת בנימין נתניהו מנוע מלעסוק בנושא בשל קרבתו לבעלי בזק שאול אלוביץ׳, אך השר צחי הנגבי מהליכוד פעל עבורו ודרש את שינוי הסעיף שהאוצר הכתיב. גם אדלשטיין וביטן צפויים להתייצב לצד נתניהו. עוד סעיפים שמתנדנדים הם הרפורמה להוזלת תעריפי נסיעה שיתופית במוניות, והפרטת מכון התקנים.