האוצר נמנע מהפחתת זיהום בתחנות כוח פחמיות בגלל הגז
לכלכליסט נודע כי המשרד מתנגד להתקנת פילטרים בחצי מהתחנות, כי הוא מניח שעד שיותקנו, 3 מאגרי גז כבר יחוברו לחוף והתחנות יתייתרו
משרד האוצר ידרוש ממשרדי הממשלה לוותר על התקנת פילטרים (סולקנים) במחצית מיחידות הייצור הפחמיות של חברת החשמל בכפוף לחיבור שלושה מאגרי גז לחופי ישראל. באוצר מעריכים כי התקנת הפילטרים תסתיים במועד שבו צפויים להתחבר לישראל המאגרים כריש, תנין ולווייתן — דבר שיאפשר סגירה של תחנות פחמיות, ולכן התקנת הפילטרים תבזבז מיליארדי שקלים מהקופה של חברת החשמל לחינם.
האוצר מנסה לשלב בין עמדת משרד האנרגיה, שגורסת כי אסור לסגור את תחנות הכוח הפחמיות כדי לשמור על מקורות אנרגיה מגוונים, לבין עמדת המשרד הגנת הסביבה שמעוניין לסגור אותן לאלתר.
- דלק מבקשת למכור את תחנת הכוח באשקלון ב-200 מיליון שקל
- בכירי חברת החשמל לשעבר מדבררים את היצרנים הפרטיים
- דיסקונט והראל יעמידו אשראי של מיליארד שקל לעידן עופר לבניית תחנת כוח
נקודה נוספת שבחן האוצר היא העלות למשק — כיום הפחם זול מהגז, בין היתר הודות לחוזה הבעייתי שעליו חתמה חברת החשמל עם שותפות הגז תמר. עלות ייצור קילו־ואט/שעה מפחם היא כ־12.5 אגורות לעומת כ־19 אגורות מגז. כך שכל שישתמשו ביותר גז, תעריף החשמל עלול להתייקר.
מחקר שהזמין האוצר מצא כי סגירת התחנות הפחמיות לצורך התקנת הפילטרים והפעלתן מחדש תיארך 26 שבועות. בימים אלו עורך המשרד להגנת הסביבה שימועים לתחנות הכוח הפחמיות בחדרה ובאשקלון מתוך כוונה לצמצם את זיהום האוויר שנפלט משם באמצעות הגבלת רף פליטת המזהמים.
במקביל משרד האנרגיה הורה לחברת החשמל לצמצם את השימוש בפחם ב־15% עד סוף השנה ובעוד 5% בשנה הבאה כחלק מאימוץ תקנות ה־OECD.