ועדת הכלכלה אישרה: עסקים קטנים יהיו פטורים מדמי השתתפות במכרזים
מדובר על עסקים שמעסיקים פחות מ-100 עובדים ועם מחזור שנתי הנמוך מ-50 מיליון שקל. הצעת החוק תחול על משרדי הממשלה, תאגידים ממשלתיים, מועצות דתיות, קופות החולים והמוסדות להשכלה גבוהה
חוק חובת המכרזים הקובע כי עסקים קטנים ובינוניים יהיו פטורים מדמי השתתפות במכרזים אושר היום בוועדת הכלכלה לקריאה שנייה ושלישית בכנסת. עלות דמי ההשתתפות נאמדת ב-15 מיליון שקל בשנה במשרדי הממשלה ומיליונים רבים נוספים בגופים הסטטוטוריים וברשויות המקומיות. הדרישה לתשלום דמי השתתפות מרחיקה עסקים קטנים מהשתתפות במכרזים שכן העול הכספי יחד עם הסיכוי הנמוך לזכות במכרז הופכים את המכרזים ללא כדאיים. מדובר על עסקים שמעסיקים פחות מ-100 עובדים ועם מחזור שנתי הנמוך מ-50 מיליון שקל. הצעת החוק תחול על משרדי הממשלה, תאגידים ממשלתיים, מועצות דתיות, קופות החולים והמוסדות להשכלה גבוהה.
- חברה קטנה אינה יכולה לעמוד בדרישות המוגזמות של העובדים
- רשות המסים למען עסקים קטנים: תאשר דיווחים של 13 אלף עוסקים - ללא דיוני שומה
- "עסקים קטנים קורסים והממשלה לא יודעת לתת סיוע בזמן אמת"
עוד אושר לחייב את עורכי המכרזים לבחון התאמתם לעסקים קטנים ובינוניים ולפרסם אחת לשנה נתונים על שילוב עסקים קטנים ובינוניים בהתקשרויות. בנוסף, יפוצלו המכרזים לתתי מכרזים על מנת לאפשר השתתפות של העסקים במכרזי הממשלה, שהיום במקרים רבים היקף הדרישות העולות מהמכרזים מונעים מעסקים קטנים לקחת בהם חלק. על ידי פיצול מכרז יוכלו משרדי הממשלה להשתמש בשירותים של כמה עסקים קטנים במקום אחד גדול.
עוד הוגדר בחוק מהו עסק זעיר, עסק קטן ועסק בינוני. מדובר בהגדרות שעד היום לא היו קבועות, ולמעשה בכל פעם שהממשלה נדרשה לכך היא הגדירה את העסקים הקטנים בצורה שונה, בהתאם לצורך הספיציפי. על פי ההגדרות שייכנסו כעת לחוק, בעסק זעיר מועסקים עד 5 עובדים ומחזור העסקאות שלו עד 2 מיליון בשנה, בעסק קטן מועסקים בין 6 ל-20 עובדים ומחזור העסקאות שלו בין 2 מיליון ל-10 מיליון ואילו בעסק בינוני מועסקים בין 21 ל-100 עובדים ומחזור העסקאות שלו בין 10 מיליון ל-100 מיליון שקל.
יו"ר סיעת 'כולנו' ויוזם החוק - ח"כ רועי פולקמן אמר : "זוהי הצעת חוק היסטורית עבור העסקים הקטנים. האתגר הוא להסיר חסמים המגבילים עסקים קטנים מלצמוח ולאפשר להם להיות חלק ממכרזים של גופים ציבוריים ולהגדיל את סיכוי פוטנציאל הצמיחה שלהם ולא להשאיר את המכרזים לחברות גדולות בלבד".
רועי כהן, נשיא לה"ב, לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל: ״חיוב מוסדות המדינה לתת עדיפות לעסקים קטנים, תוך חיוב משרדי הממשלה ורשויות המדינה בשקיפות ופרסום כמה עסקים קטנים משתתפים במכרזים היא הכרה בהיותם של העסקים הקטנים והבינוניים מנוע הצמיחה העיקרי של המשק".
יו"ר ועדת כלכלה, ח"כ איתן כבל: "אני מקווה שהגופים הגדולים לא יחפשו דרכים איך לעקוף את התהליכים האלה. ואיך לעשות לו מעקפים. העניין הוא גם בקביעת נורמה תפיסתית מה מקומם של העסקים הקטנים הבינוניים והזעירים בכלכלת ישראל והנעת המשק, אם נצליח לעשות שינוי בזה המעשה גדול"