$
כלכלה ומדיניות

ברקזיט

מרקל מזהירה: "שהבריטים לא ישלו את עצמם לגבי העתיד"

קנצלרית גרמניה הביעה עד עתה עמדות יוניות באשר להמשך היחסים בין בריטניה לאיחוד האירופי. בנאום בפרלמנט הגרמני פסקה: "חייב להיות הבדל ברור ביחס למדינה שרוצה להיות חלק מהאיחוד לבין היחס למדינה שלא רוצה להיות חלק ממנו"

שירות כלכליסט 20:3628.06.16

כמעט שבוע עבר מאז בחר הציבור הבריטי לעזוב את האיחוד האירופי, ומנהיגי אירופה מקשיחים את עמדותיהם כלפי הממלכה.

 

לקראת פסגה של מנהיגי אירופה שנפתחה היום בבריסל, האחרונה שבה ישתתף ראש הממשלה הבריטי היוצא דיוויד קמרון, פסחה קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל על הניסוחים הדיפלומטיים והזהירה את הבריטים לא לפתח ציפיות לגבי החיים מחוץ לאיחוד. בדברים שאמרה בפרלמנט הגרמני לפני נסיעתה לבריסל הדגישה מרקל כי בריטניה לא יכולה לצפות ליחס מועדף לאחר שתעזוב, וכי אין שום כוונה לקיים שיחות לא רשמיות על מערכת יחסים חדשה איתה כל עוד הממשלה הבריטית לא מגישה בקשה רשמית לעזיבה. "שלא תהיה שום אי הבנה לגבי התנאים המפורטים באמנות האירופיות למקרים מסוג זה", אמרה. "העצה היחידה שלי לחברינו הבריטים היא: אל תשלו את עצמכם לגבי ההחלטות הנחוצות שעליכם לקבל".

 

מרקל ציינה בדבריה שהאיחוד האירופי "חזק מספיק" כדי לשרוד את הברקזיט, והדגישה כי תעשה כל שבכוחה כדי לשמור על האחדות. "האיחוד האירופי חזק מספיק כדי להגן גם בהמשך על האינטרסים שלו בעולם", הצהירה. היא אמרה כי בריטניה היא שותפה חשוב, אך הוסיפה כי על בריטניה להחליט מה יהיה אופי מערכת היחסים שירצו לקיים בעתיד עם האיחוד.

 

ראש ממשלת איטליה מתאו רנצי הביע היום דעה דומה לזו של מרקל. "אי אפשר להשתייך לקהילה וליהנות רק מהדברים הטובים, ולא הרעים", אמר ל־CNN. "בכל משפחה, אם שייכים אליה חייבים לקבל את הטוב ואת הרע. אי אפשר לדבר רק על השוק המשותף ולא להסכים למדיניות ההגירה".

 

מתאו רנצי מתאו רנצי צילום: רויטרס

מרקל הגיבה בדבריה להצעתו של בוריס ג'ונסון, מראשי מחנה הברקזיט, לפיה בריטניה תמשיך ליהנות מגישה לשוק המשותף, אך בו זמנית תגביל את ההגירה. ""אנחנו נוודא שלא יהיה פה עניין של העדפה סלקטיבית במשא ומתן", הדגישה. "חייב להיות הבדל ברור ביחס בין מדינה שרוצה להיות חלק מהאיחוד האירופי ומדינה שלא".

 

בעוד שמנהיגי אירופה חוזרים על קריאותיהם לבריטניה להתחיל בהליכי הגירושים הרשמיים, קמרון שהשתתף בפסגה רק אתמול ולא יהיה נוכח בדיונים היום, חזר על עמדתו מיום שישי לפיו על יורשו תוטל האחריות לממש את סעיף 50, שמתחיל את תהליך העזיבה. "אני אסביר לעמיתיי כי בריטניה עוזבת את האיחוד האירופי, אבל אני רוצה שהתהליך יהיה מועיל ככל האפשר, ואני מקווה שהתוצאה תהיה מועילה ככל האפשר, מכיוון שאנחנו אמנם עוזבים את האיחוד אבל אל לנו להפנות את הגב לאירופה", אמר מיד לאחר הגיעו לבריסל. על פי דיפלומט אירופי שציטטה סוכנות הידיעות בלומברג חוסר הנכונות שמפגינים בינתיים הבריטים לממש את סעיף 50 מעורר את התקווה בקרב חלק מהבכירים באירופה כי ניתן להפוך את ההחלטה לעזוב את האיחוד האירופי.

 

בתוך כך, מתחמם המרוץ במפלגה השמרנית למציאת מחליף לקמרון. רישום המועמדים לראשות המפלגה ייפתח מחר וייסגר מחרתיים, כשבמפלגה מתכננים להחליט על מנהיג חדש שיעמוד בראש הממשלה עד ה־2 בספטמבר. בשלב זה עוד איש לא הכריז רשמית על מועמדותו, כשההערכה היא שג'ונסון ושרת הפנים תרזה מיי יהיו המתמודדים הבולטים. שר הבריאות ג'רמי האנט אמר לכלי התקשורת בבריטניה כי הוא "שוקל ברצינות" להתמודד, וכך גם שר ההגנה לשעבר ליאם פוקס. על פי סקר של YouGov, מיי, ממחנה ההישארות באיחוד, זוכה ל־31% תמיכה לעומת 24% בעד ג'ונסון. לעומת זאת, שר האוצר ג'ורג' אוסבורן הכריז כי אינו מתכוון להתמודד.  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x