הביטחון יקבל מיליארדים, החברתיים יקוצצו: תחזיות האוצר לשנתיים הבאות יוצגו היום לממשלה
זאת, לקראת דיוני התקציב הקרבים. במשרד האוצר מעריכים כי הצמיחה בשנתיים הבאות תעמוד על 2.9%, למרות שהאומדן הראשוני של הלמ”ס נמוך יותר
- ועדת הכספים אישרה העברת 13.2 מילארד שקל למשרד הביטחון
- הדחיינות של האוצר תעלה לנו בהגדלת הגירעון
- המחיר הכלכלי: ליברמן מכניס את תקציב המדינה לכוננות
הבור התקציבי צפוי לעמוד על 14.4 מיליארד שקל ב־2017 ועל 8 מיליארד שקל ב־2018. מקור הבור של השנה הבאה הוא בעיקר עודף התחייבויות של הממשלה. ההתחייבות הבולטת ל־2017 היא תוספת של 6 מיליארד שקל למערכת הביטחון.
3.5 מיליארד שקל מהבור של 2018 מקורם ברזרבה שמשרד האוצר נדרש לשים כעת בצד ככרית ביטחון לתקציב הדו־שנתי. אולם, תודות לנומרטור — הכלי שפותח באוצר ושאמור לוודא כי לכל הבטחה ממשלתית יש כיסוי תקציבי — 2019 אמורה להיפתח ללא התחייבויות עודפות. זאת אם הממשלה לא תחרוג מהתוואי שיכתיב לה הנומרטור.
התחזיות של האוצר מסתמכות על יעד הגירעון הקבוע בחוק — 2.5% בשנה הבאה ו־2.25% ב־2018. אך משום שכבר עתה ישנו בור גדול בתקציבים של השנים הבאות, הממשלה תיאלץ לבצע קיצוצים קשים בתקציבי המשרדים החברתיים (אך לא בתקציב משרד הביטחון שכן ההסכם שחתם המשרד מול האוצר לא מאפשר לעשות זאת) או לחלופין להעלות את תקרת הגירעון.
13 מיליארד שקל לביטחון
ועדת הכספים אישרה אתמול העברות תקציביות למשרד הביטחון בהיקף של 13.2 מיליארד שקל, מתוכם 7.5 מיליארד שקל להוצאה, 3 מיליארד הרשאה להתחייבות על תשלום עתידי ועוד 2.5 מיליארד שקל שעברו כעודפי תקציב מ־2015. מלבד העודפים, מדובר בתקציב שמיועד לשב”כ ולמוסד, אך פרט זה לא נמסר לח”כים.
יו”ר הוועדה משה גפני התקשה תחילה לגייס רוב להעברה, ועל כן בקואליציה הזעיקו ח”כים נוספים. אף שהצביע בעד ההעברה, גפני טען בוועדה כי לא יאפשר עוד העברת תקציב כזאת אם לא תצויין מראש בספר התקציב. “אני מזהיר — אין סיבה שהתקציב הזה לא ייכנס לבסיס התקציב”, אמר גפני לפקידי האוצר שהציגו את הבקשה. “אני לא מסכים שתחת המעטה של ביטחון יעבור הכסף. אנחנו נמצאים בדור של שקיפות ובתקציב הביטחון יש בעיה”.
התקציב שאושר יועבר לאישור הוועדה המשותפת לוועדת הכספים ולוועדת חוץ וביטחון, שחבריה יקבלו את הפירוט המדויק לגבי לאן יעבור הכסף. חברי הכנסת הביעו תרעומת על אישור העברת הכסף בלי שנמסר הייעוד שלו.
תקציב לא מפוקח
תקצוב גופי הביטחון המסווגים נעשה בכל שנה דרך שימוש ברזרבות התקציב, מה שיוצר עיוות בתקציב הראשוני ופוגע במעקב אחריו. למעשה, בעוד במשרד האוצר התעקשו בשנים האחרונות על הגדלת הפיקוח על תקציב הביטחון, העומד כיום על 60 מיליארד שקל, התקציבים שמועברים לגופי הביטחון המסווגים ממשיכים להיות בלתי מפוקחים.
מלבד הסכומים שוועדת הכספים אישרה את העברתם היום, באוצר מחוייבים להעביר למשרד הביטחון עוד שלושה מיליארד שקל, אך הסכום טרם הועבר משום שנדרשים מספר תיקוני חקיקה שיאפשרו למערכת הביטחון לעמוד בתנאי ההסכם שנחתם עם האוצר.