חשיפת כלכליסט
צוות של האוצר יבחן את שינוי המודל של קצא"א
מנכ"ל האוצר הקים צוות שיבחן את הדרכים להארכת הזיכיון שיסתיים בעוד שנה מבלי להגדיל את החשיפה לתביעות מצד איראן. הממשלה תדון היום בהסרה חלקית של החיסיון ממנו נהנית קצא"א
מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד הקים צוות מיוחד לגיבוש המלצות לקראת פקיעת מועד הזיכיון של חברת קצא"א, שצפוי לפקוע בעוד שנה בדיוק. בראש הצוות יעמוד מוריס דורפמן, לשעבר סגן ראש המועצה הלאומית לכלכלה וכיום סגן ראש רשות החברות במשרד האוצר. על הצוות יהיה להגיש המלצותיו במהירות למנכ"ל האוצר, הממונה מטעם שר האוצר על חברת קצא"א.
- הממשלה תדון בתחילת השבוע בהסרת החיסיון של קצא"א
- קצא"א נחשפת? החיסיון יוסר ממה שכבר פורסם וידוע עליה
- בג"ץ על החיסיון של קצא"א: "מה שלא היה שקוף - צריך להיות שקוף"
ייצור כלאיים בן כמעט 50
חברת קצא"א היא יצור כלאיים ייחודי שהוקם ב־1968 כחברה משותפת בין מדינת ישראל לבין המשטר האיראני. בגלל השותפות הייחודית החברה למעשה אינה חברה ממשלתית אלא חברה פרטית, שנמצאת למעשה תחת פיקוחו של משרד האוצר.
מאז המהפכה החומייניסטית נותקו הקשרים בין איראן לישראל, ומאז שנות התשעים מתנהלים סביב קצא"א כמה תהליכי בוררות בינלאומיים בין שתי המדינות, מכיוון שהאיראנים תבעו מישראל את חלקם בשותפות. מסיבה זו מוטל חיסיון מוחלט על פעילות החברה, על מצבה הפיננסי ואפילו על שכר הטרחה שמקבלים עורכי הדין של קצא"א, לרבות הבורר מטעם מדינת ישראל להליך מול האיראנים, עו"ד דורי קלגסבלד.
הממשלה אמנם תתבקש היום לדון בהצעת משרד האוצר להסיר חלק מהחיסיון על פעילותה של קצא"א, אך החיסיון על מצבה הפיננסי צפוי להישאר על כנו.
דורפמן עמד בעבר בראש צוות בין־משרדי שהמליץ על הקמת מאגר נתוני אשראי וכן לקח חלק דומיננטי בגיבוש מתווה הגז. עוד יהיו חברים בצוות פקידים ממשרדי ממשלה נוספים, ובהם סגן הממונה על התקציבים שאחראי על תחום התשתיות אודי אדירי (גם הוא לקח חלק בגיבוש מתווה הגז), ממלא מקום היועץ המשפטי במשרד האוצר אסי מסינג, ונציגים נוספים מהמשרד להגנת הסביבה, משרד המשפטים ומשרד האנרגיה.
בגלל הבוררויות הבינלאומיות, סביר מאוד להניח שאחת הסוגיות החשובות ביותר שהצוות יבחן תהיה הסוגיה המשפטית - כיצד אפשר להאריך את הזיכיון או להתחיל להפעיל את קצא"א במודל אחר מבלי ליצור עמדת נחיתות בבוררויות, ומבלי להיות חשופים לתביעות כספיות נוספות מצד האיראנים.
תקלות לצד מינויים פוליטיים
קצא"א מתמחה בעיקר בהובלת ובאחסנת דלק מסוגים שונים, וכן הקימה בשטחה פעילויות שונות. למשל, מתקן ההתפלה באשקלון פועל בשטחה, וכך גם תחנת הכוח של חברת דוראד (שקצא"א היא בעלת המניות הגדולה בה). לאורך השנים נמתחה ביקורת רבה על קצא״א, גם על אסונות טבע שנגרמו כתוצאה מתקלה בצינורות שלה, אבל גם על מינוי אישים פוליטיים לתפקידים בכירים שונים. כך למשל מונה דוד שרן, לשעבר ראש המטה של שר האוצר יובל שטייניץ, לתפקיד מזכיר החברה, לאחר שבעצמו לקח חלק במינוי דירקטורים לחברה.