למרות המעשים "הבלתי ראויים": מנדלבליט סגר את התיק נגד רות דוד
היועמ"ש גנז את תיק החקירה נגד פרקליטת מחוז ת"א לשעבר, למרות המתנות היקרות שקיבלה מעו"ד פישר ויאיר ביטון - בנימוק שחומר הראיות לא מספק סיכוי סביר להרשעה בעבירה פלילית. עם זאת הבהיר כי "מעשיה בעייתיים ולא ראויים"
היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, הודיע היום (ג') כי החליט לגנוז את תיק החקירה שהתנהל נגד עו"ד רות דוד על התקופה בה כיהנה כפרקליטת מחוז תל אביב וזאת משום שחומר הראיות בתיק החקירה לא מגבש סיכוי סביר להרשעה בעבירה פלילית. "מעשיה של דוד היו בעייתיים ולא ראויים לפרקליטה בפרקליטות המדינה, ובוודאי שלא לפרקליטה בדרג כה בכיר", מבהיר מנדלבליט.
לאחר שעו"ד דוד הועמדה לדין על חלקה בפרשת רונאל פישר, החלה המשטרה בחקירה בנוגע לתקופה שבה כיהנה כפרקליטת מחוז תל אביב, זאת לאחר תלונות שהצטברו שטענו לקבלת שוחד מצידה של דוד וכן לעבירות שחיתות נוספות.
המשטרה העבירה את הממצאים לידי הפרקליטות וכעת קובע היועץ המשפטי לממשלה כי החליט על גניזת התיק. ההחלטה, לדבריו, התקבלה עוד בטרם נכנס לתפקיד – על ידי היועץ המשפטי לממשלה הקודם – יהודה ויינשטיין – שקיים דיון בהשתתפות נציגי המשטרה, הפרקליטות ונציגי המשנה ליועמ"ש. בסיומו של הדיון החליט וינשטיין לגנוז את תיק החקירה נגד דוד, משום שחומר הראיות לא מגבש סיכוי סביר להרשעה בעבירה פלילית. ויינשטיין אף הבהיר כי בכל מקרה, על אחת העבירות שיוחסו לדוד ישנה התיישנות.
- עו"ד רות דוד כופרת באשמה בפרשת רונאל פישר: "לא הייתי מעורבת ב'שיטה'"
- שלטון החוק חורק: אם בארזים נפלה שלהבת
- השמועות על בריחתה היו מוקדמות: רות דוד בארץ
"קודמי", כתב מנדלבליט, "לא הספיק ליתן החלטה כתובה ומנומקת ול כן הובא העניין בפני לאחר כניסתי לתפקידי. לאחר שבחנתי את חוות הדעת והנימוקים להחלטת קודמי... מצאתי שאין מקום לשנות מהחלטתו ואני מסכים עמה".
החלטת היועמ"ש התבססה בין השאר על ממצאי החקירה. לפי ממצאים אלו, דוד כיהנה בתפקיד פרקליטת המחוז החל משנת 2002 ועד לשנת 2010. בשנת 2004 לערך התפתח קשר אישי בין עו"ד רונאל פישר לבינה, שכלל גם מפגשים משותפים בארבע עיניים בחדרה של רות דוד בפרקליטות, והקשר העמיק עם השנים שחלפו.
הקשר גם המשיך לאחר פרישתה של דוד מהפרקליטות כשזמן מסוים לאחר מכן היא אף החלה לעבוד ביחד איתו במשרד עוה"ד שלו. בשנת 2007 או 2008, כך לפי ממצאי החקירה, התפתח קשר אישי גם בין רות דוד לבין יאיר ביטון, שהיה מקורב לפישר. ביחס לקבלת מתנות על ידי רות דוד, נמצא בחקירה כי במהלך כהונתה כפרקליטת מחוז היא קיבלה מפישר שני עטים של חברת "מונט בלא" בשווי כולל של כ-2,500 שקלים. כן קיבלה ביום אחד כמות גדולה של זרי פרחים ומעת לעת גם מספר עציצי סחלבים. ההערכה המשוערת לשווי הכולל של מתנות אלו היא של כמה מאות עד כמה אלפי שקלים.
דוד נחקרה עוד על הטענה כי קיבלה מעו"ד פישר שעון יקר ערך בשווי של כמה אלפי שקלים. אף על פי שנמצאו אינדקציות לטענה זו, לא ניתן היה להגיע למסקנה ודאית בעניין זה. ככל הנראה, מדובר בפריטים שהועברו לדוד בשנים המאוחרות של כהונתה ולפי היועץ המשפטי לממשלה, שנים בהן לא נמצאה מעורבות של דוד בתיקים בהם פישר שימש כמייצג.
עוד עלה בחקירה כי דוד קיבלה מביטון, לאחר סיום כהונתה, וככל הנראה במסיבה לכבוד פרישתה, תיק וצעיף של חברת לואי ויטון וכן שעון יקר ערך בשווי של כמה עשרות אלפי שקלים. "מחומר הראיות", כך לפי החלטת היועמ"ש, "לא ניתן לקבוע ממצא ודאי בשאלה מתי הוענק השעון, אף שנעשה מאמץ חקירתי לברר נושא זה, אך ישנן אינדיקציות ממשיות התומכות בכך כי הוא ניתן לדוד רק לאחר פרישתה".
לשיטת היועמ"ש, ביחס לטיפול רות דוד בתיקים בהם ייצג פישר, נמצא כי בין השנים 2004-2006 היא לא הדירה עצמה באופן מלא ומוצהר מטיפול בתיקים אלה, אך בשנים שלאחר מכן לא נמצאה מעורבות בטיפול בתיקים בהם ייצג. "בחינה זו לא העלתה אינדקציות כלשהי לקבלת החלטות מוטות או לא סבירות בעקבות התערבות דוד".
באשר לחשד לביצוע עבירות שוחד שנבדק על ידי המשטרה, סבר ראש אגף חקירות ומודיעין במשטרה כי אין ראיות לגיבוש עבירה זו.
לפי החלטת היועמ"ש מנדלבליט, הן ויינשטיין והן פרקליט המדינה שי ניצן היו בדעה כי לא ניתן להעמיד לדין פלילי את דוד – לא על עבירת שוחד ולא על עבירה של מרמה והפרת אמונים ומשכך יש לגנוז את תיק החקירה. "פרקליט המדינה והיועמ"ש", כך נכתב, "הביעו עמדתם כי אין בחומר הראיות שנאסף כדי לבסס עבירה של מתן שוחד מפישר לרות דוד, לא מצד הנותן ולא מצד המקבל. זאת בשים לב לקיומה של חברות עמוקה בין השניים, לכך שלא ניתן להוכיח כי המתנות שניתנו לדוד ניתנו 'בעד פעולה' הקשורה בתפקידה, כנדרש להוכחת עבירת השוחד וליתר נסיבות העניין. כן סברו שאין בסיס לעבירת שוחד מצד ביטון לרות דוד".
למרות זאת, מוסיף מנדלבליט בהחלטתו כי הן ויינשטיין והן ניצן הדגישו שאף שלא נמצאה תשתית מספקת להמדה לדין פלילי, הרי שמעשיה של דוד, כפי שהתגלו בחקירת המשטרה "היו בעייתיים ולא ראויים לפרקליטה בפרקליטות המדינה, ובוודאי שלא לפרקליטה בדרג כה בכיר". כן הודגש, כי לולא הייתה התיישנות על המעשים "היה מקום לשקול נקיטת הליכים משמעתיים נגד רות דוד לפי חוק המשמעת של עובדי המדינה".
"התואר פרקליט המייצג את המדינה", מוסיף מנדלבליט, "מחייב את נושא התואר להתנהגות שתשמר את מעמדו ומעמדה של התביעה הכללית בעיני הציבור".
בסביבתו של רונאל פישר אמרו היום שההחלטה לסגור את התיק אחרי בדיקה של גורמים רבים, לא היתה מפתיעה כלל וכלל; זאת משום שהניסיון להעניק ליחסיו עם רות דוד אופי פלילי היה תוצאה של התלהמות ושקרים, שהתנפצו בחקירה. "זו לא הפעם האחרונה בה יתגלה עוד, שהסיפורים על פישר משרתים את הצורך האנושי בדרמות, אבל אנשים רציניים יכבדו את עצמם אם ימנעו מלהעניק להם עודף אמינות בטרם תתפרש התמונה המלאה".