הונאת החוסכים ב"עמיתים": 3 שנות מאסר למנהל ההשקעות שהורשע בתרמית בני"ע
צחי כהן שהודה והורשע במסגרת הסדר טיעון בעבירות של תרמית בני"ע גרף רווחים של 7.7 מיליון שקל, חלקם על חשבון החוסכים, ויפצה את עמיתים ב-1.5 מיליון שקלים; השופט כבוב: "אם היה מורשע ללא הסדר העונש היה חמור בהרבה"
שופט המחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בת"א, צחי כהן, גזר היום (ה') שלוש שנות מאסר על צחי כהן, מנהל צוות השקעות בקרנות הפנסיה "עמיתים" בין השנים 2005-2012, אשר הודה והורשע במסגרת הסדר טיעון בעבירות של תרמית בני"ע, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, עבירות מס והלבנת הון. על המו"מ להסדר טיעון דווח לראשונה ב"כלכליסט".
- פרשת מרמת החוסכים ב"עמיתים": מנהל ההשקעות צחי כהן הורשע בתרמית בני"ע
- פרשת המרמה ב"עמיתים": מנהל ההשקעות במו"מ להסדר טיעון
- אישום: מנהל ב"עמיתים" הרוויח 7.7 מיליון שקל על חשבון החוסכים
הפרקליטות טענה כי בעקבות הפעילות התרמיתית, גרף כהן רווחים בסך של כ-7.7 מיליון שקל, כאשר חלקם הופקו על חשבון כספי החוסכים בקרנות הפנסיה המולאמות. על כן כבוב פסק בנוסף כי כהן יפצה את עמיתים ב-1.5 מיליון שקלים. כמו כן גזר כבוב על עו"ד יוסף גרצ'יקוב, גיסו של כהן, 6 חודשי עבודות שירות וקנס בסך 700 אלף שקלים. עו"ד גרצ'יקוב הודה והורשע במסגרת ההסדר בסיוע למרמה והפרת אמונים בתאגיד ובעבירת איסור הלבנת הון.
למרות שכבוב אישר את הסדר הטיעון הוא הוסיף כי "יכול אני לקבוע באופן חד משמעי וודאי, שהעונש שהיה מוטל על כהן אילו היה מורשע ללא הסדר הטיעון בעבירות אלה, היה חמור בהרבה מהעונש שהצדדים המליצו עליו בפני בית המשפט".
ניצל מידע להשיא רווחים לעצמו
על פי כתב האישום שהגישה בחודש ינואר פרקליטות מחוז ת"א (מיסוי וכלכלה) באמצעות עוה"ד דנה אוסמו ואסף עיסוק, כהן היה אחראי על המסחר במניות עבור החוסכים בכל הקרנות המאוחדות בעמיתים – גוף המאחד 8 קרנות הפנסיה ההסתדרותיות אשר הולאמו בשנת 2003. מתוקף תפקידו לכהן הייתה חובת נאמנות לעמיתים ולחוסכים בקרנות הפנסיה, ונאסר עליו להימצא במצב של ניגוד עניינים בין תפקידו ועבודתו בעמיתים ובין אינטרס אישי שלו ושל קרובים לו. על כן נאסר עליו להחזיק ולרכוש ניירות ערך עבור עצמו.
אלא שכהן, המיוצג על ידי עוה"ד יעל גרוסמן ורוני בלקין, החליט לנצל את המידע שאליו נחשף במסגרת עבודתו על מנת להשיא לעצמו רווחים. זאת תוך הסתרת פעילותו באמצעות חשבונות גיסו – יוסף גרצ'יקוב, המיוצג על ידי עורכות הדין איריס ניב-סבאג ואלון בכלר.
בטרם רכש כהן מניות עבור "עמיתים", הוא הקדים ורכש אותן בשערים נמוכים יותר לחשבונות פרטיים בשליטתו. בהמשך, ולאחר ששער המניה עלה עקב ביצוע רכישות מסיביות של אותן מניות לחשבונות "עמיתים", מכר כהן את המניות מהחשבונות הפרטיים בשער גבוה יותר. בדרך זו ניצל את תפקידו, מעמדו וסמכויותיו, ורתם את הפעילות המוסדית וכספי החוסכים בקרנות הפנסיה לטובת השאת רווחים לעצמו ולנאשמים האחרים.
כאמור, כבוב סבור שהעונש המוסכם היה קל מדי אך החליט לכבד את ההסכמות בין הצדדים. "נאשם שבעזות מצח ובהפרת אמונים בוטה, מועל באמון שניתן בו על ידי מעסיקו, אינו מתחשב כלל ועיקר בפגיעה שעלולה להיגרם לכל אחד מאותם מאות אלפי חוסכים בקרנות הפנסיה שעמלו כל חייהם על מנת לחסוך כספים לעת זקנה; מנצל את הסמכות שניתנה לו על ידי מעסיקו להוציא לפעול את מדיניות ועדת ההשקעות ופועל למען העשרת כיסו וכיסם של מקורביו תוך התעלמות מניגוד העניינים הבולט בין פעילותו זו, לבין האינטרס של מעסיקתו ושל כל אותם משקיעים בקרן; נאשם שבדרך מניפולטיבית מוצא דרך לעקוף את האיסור שהוטל עליו להשקיע בניירות ערך; נאשם שפועל בדרך מתוחכמת על מנת להסתיר את פעילותו; נאשם אשר מסבך את אחותו וגיסו בפעילות כזו, נאשם אשר מבצע מאות פעולות במשך תקופה של כ-7 שנים על מנת להגדיל את רווחיו; נאשם שכזה אינו זכאי לצפות שבית המשפט ינהג בו בחסד וברחמים שעה שהוא בא לגזור את דינו. מעשים כאלה פוגעים בציפור הנפש של עקרונות הבסיס לקיומו של שוק הון יעיל, מפותח, הוגן ומשגשג. פגיעה בערכים אלה מחייבת תגובה הולמת על ידי מערכת אכיפת החוק".