ביהמ"ש הרשיע את היהלומן מאיר אוחנה בפרשת הבנק המחתרתי
על פי הכרעת הדין, אוחנה שימש כנותן שירותי מטבע בבנק המחתרתי; "הפעיל לאורך כמה שנים מנגנון הונאה לצורך העברת עשרות רבות של מיליוני דולרים לארצות שונות"
- נשיא בורסת היהלומים העיד בפרשת הבנק המחתרתי: "המצב בענף קשה"
- מנחם מגן, שהורשע בפרשת הבנק המחתרתי בבורסה ליהלומים, נשלח ל-4 שנות מאסר
- הבנק המחתרתי: נותן שירותי מטבע בבורסת היהלומים הורשע בהלבנת הון
"על פי התשתית העובדתית שהוכחה בבית המשפט", כך לפי הכרעת הדין, "הפעיל הנאשם לאורך מספר שנים מנגנון הונאה לצורך הברחת עשרות רבות של מיליוני דולרים לארצות שונות".
לפי בית המשפט, הוכח כי "הנאשם ייבא יהלומי דמה, אותם הציג במשרדי הפיקוח על היהלומים, כיהלומים אמיתיים". עוד הוכח, כך לפי הכרעת הדין, כי אוחנה מילא מסמכים מזויפים, זייף מסמכים והשתמש בהם וכן סיפק "מאות רבות של חשבוניות מס כוזבות".
"הוכח בפני כי הנאשם, תחת הכיסוי של יהלומן לגיטימי הסוחר ביהלומים במסגרת הבורסה ליהלומנים, פעל כנותן סוחר בשירותי מטבע. הפועל היוצא לכלל פעולתו כסוחר בשירותי מטבע תחת חזות וכיסוי של סוחר יהלומים הינו מסירת מידע כוזב לרשות לאיסור הלבנת הון ולממונה על נותני שירותי מטבע במטרה למנוע דיווח", הוסיף השופט רוזן. בית המשפט מציין כי היקף העבירות שביצע, מורכבות ושיטתיות הביצוע לאורך השנים, גיבשו יסוד להחמיר בעבירות אלו.
חקירת הבנק המחתרתי (המכונה צ'ק ליסט) החלה ב-2012 וחשפה העברות מיליוני שקלים לחו"ל דרך הבנק ללא דיווח, בנוסף, הוצאו חשבוניות פיקטיביות ככסות לביצוע עסקאות יהלומים, שלא היו ובוצעו עבירות יבוא פיקטיבי של יהלומים, תוך שיתוף פעולה עם יהלומנים בבורסה.
על פי כתב האישום שהוגש נגד אוחנה, בין השנים 2011-2010 הוא פעל להוצאת כספים לחו"ל של אנשים שונים ללא דיווח לרשות לאיסור הלבנת הון ובמסווה של ייבוא יהלומים בהיקפים של כ-148 מיליון דולר, זאת תוך ביצוע שורת מעשי מרמה חמורים כלפי מפקחי מכס של משרד התמ"ת בבורסה ליהלומים ופקידי בנק שונים ותוך גריפת עמלה של מיליוני שקלים לכיסו. עוד נטען, כי בתקופה זו הוציא ליהלומנים שונים בבורסה ליהלומים חשבוניות פיקטיביות בסכום זהה של כ-148 מיליון דולר, תמורת עמלה שגרף לכיסו. חשבוניות אלה אפשרו ליהלומנים רבים להתחמק מתשלום מס.
התובעת בתיק, עו"ד אורנה גלבשטיין מפרקליטות מחוז ת"א (מיסוי וכלכלה): "בית המשפט הרשיע היום את מאיר אוחנה בעבירות חמורות של הלבנת הון, עבירות מס ועבירות נוספות. אוחנה ביצע שורה של מעשים פליליים בכך שהעביר לחו"ל כספי לקוחות בהיקפים גדולים, ללא דיווח לרשות לאיסור הלבנת הון ובמסווה של ייבוא יהלומים, כמו כן הוא הוציא חשבוניות פיקטיביות ליהלומנים, גם כן בהיקפים גדולים. המקרה מהווה דוגמה מובהקת לפעילותו של מלבין הון מקצועי, שנחזה להיות יהלומן בעוד שבפועל פעל כמכבסת כספים. מעשיו, שנעשו תוך ניצול האמון שנתנה מדינת ישראל בענף היהלומים ומעמדו המיוחד, הובילו לנזק כלכלי אדיר".
עורכי הדין דרור מתתיהו והגר נגלר, המייצגים את אוחנה, מסרו בתגובה: "אנו מכבדים את בית המשפט ואת הכרעתו, אשר צמצמה את הסכומים בהם עסק כתב האישום בכ- 50 מיליון דולר. מדובר בסוגיות עובדתיות ומשפטיות מורכבות וסבוכות. לאחר שנקרא ונלמד את הכרעת הדין, באופן יסודי ומעמיק, נגבש החלטה בנוגע להגשת ערעור לבית המשפט העליון".