בלעדי לכלכליסט
האוצר דורש מרשות החשמל לקצץ בחצי את הורדת התעריף
במכתב ששלח מנהל רשות החברות אורי יוגב ליו"ר מליאת רשות החשמל אורית פרקש־הכהן, ושהגיע לידי כלכליסט, טוען יוגב: "רשות החשמל מקבלת החלטה על הורדת תעריף בהתעלם מאינספור נושאים שלהם השפעה מהותית על מצבה הפיננסי"
רשות החברות הממשלתיות שבמשרד האוצר פנתה שלשום בלילה לרשות החשמל בדרישה לחתוך במחצית את הורדת תעריף החשמל שמיועדת לחודש הבא, ואשר שיעורה נקבע לטווח של 6%־8%.
עותק מהמכתב נשלח לחברי מליאת רשות החשמל כמו גם למנכ"ל המשרד שי באב"ד, ראש אגף התקציבים באוצר אמיר לוי ובכירי רשות החברות ומשרד האנרגיה.
רשות החשמל יצאה לפני כשבועיים בשימוע להורדת התעריף, המתווספת להורדה של כ־11.8% מפברואר. אף שהיא קובעת לבדה את התעריף, למשרדי האוצר והאנרגיה השפעה ויכולת החלטה דרך מליאת רשות החשמל, שמחליטה על גובה התעריף ומורכבת מחמישה חברים: יו"ר הרשות, שני נציגי אוצר ושני נציגי משרד האנרגיה. במידה וההחלטה תגיע לכדי הצבעה, ורוב החברים יתנגדו, קשה לראות איך המליאה תאשר את ההוזלה.
התערבות של משרד האוצר ושל רשות החברות בשימועי תעריף החשמל הינה נדירה, אולם היה מי שהזכיר אתמול כי זו עוד עדות לכך שהאוצר תומך בהקמת רשות חשמל חדשה.
מקדמות על חשבון הדלקים
לדברי יוגב, נתוני חברת החשמל במהלך הקיץ מעידים על חריגה דרמטית בעלות הדלקים. רק באוגוסט נרשמה עלייה של 200 מיליון שקל בתחזית הדלקים וזאת בשל עומס החום. "ברור שהדבר יוביל בסופו של יום להעלאת התעריף", כותב יוגב, או במלים אחרות, הוא רומז שבסוף 2015 יתבצע שערוך של עלויות הדלקים לקראת עדכון תעריף החשמל בתחילת 2016. לפיכך, יוגב מציע למתן את ההוזלה, או לכל הפחות לתת לחברת החשמל מקדמות תשלום על חשבון הדלקים שנשרפו הקיץ.
נושא שני שיוגב מצביע עליו הוא תעריף ההולכה והחלוקה. תעריף החשמל אמור לגלם גם את עלויות הייצור, כלומר את עבודת תחנות הכוח, וגם את עלויות התחזוקה והפיתוח של רשת הקווים הארצית. עם זאת, רשות החשמל לא עדכנה את תעריף ההולכה והחלוקה מאז 2002.
יוגב מזכיר שלפני כשנתיים רשות החשמל לקחה חברת יעוץ חיצונית (NAVIGANT) בעלות של מאות אלפי שקלים, שמסרה המלצותיה כבר לפני כשנה. אולם, ההמלצות לא יושמו. יוגב חושף שהדו"ח, שנשאר חסוי למעט פרטים קטנים ששורבבו מעת לעת בדו"חות חברת החשמל, "מצביע על הצורך בתוספת הכנסות של כ־1.5 מיליארד שקל במקטעים אלה בגין 2014־2012". יוגב מסכם את הסעיף באומרו ש"בעינינו לא סביר כי רשות החשמל טרם קיבלה החלטה בדבר עדכון מקטעי הרשת, בפרט לאור העובדה שחלפו עשר שנים מתום התקופה בעבורה נקבע בסיס התעריף ולאור סיום עבודת היועץ שהעסיקה לשם כך".
עלויות התחזוקה והתיקון
נקודה נוספת היא ההכרה של רשות החשמל בעלויות התחזוקה והתיקון של תחנות הכוח, האמורות להיות מגולמות באמצעות התעריף. לפי יוגב "ספר בסיס התעריף שפורסם ב־2010 מבסס את ההכרה בעלויות התחזוקה והשיפוצים החל מ־2010 על ממוצע עלויות התפעול בין 2002 ל־2006. התבססות על עלויות התפעול בשנים אלה "אינה מבטאת בהכרה התעריפית את השינוי בטכנולוגיית הייצור במשק החשמל. על פי חישובי חברת החשמל פער ההכרה כתוצאה מהנ"ל נאמד בכ־1.2 מיליארד שקל", הוא אומר.
לקראת סוף המכתב מגלה יוגב שרשות החשמל לא מכירה לחברת החשמל בכמעט כל צריכת החשמל במשרדי החברה, בשווי כ־100 מיליון שקל בשנה. "בעבר נטען שהוצאות אלו מוכרות לחברת החשמל במסגרת עלויות התפעול", אולם לאחר בדיקה הוא מסביר ש"החברה לא יכולה לרשום הוצאות שאין כנגדן הכנסות, ולכן לא נרשמות הוצאות אלו במסגרת הוצאות התפעול של חברת החשמל".
מרשות החשמל נמסר בתגובה: "צוותים משותפים של הרשויות דנו בנושא במשך חודשים, ואין מחלוקת ביחס לחישובי הרשות וההוזלה. הרשות מצאה שהיתה ירידה בעלויות המוכרות, והביאה אותה לביטוי בתעריף. כל החלטה אחרת, היתה פוגעת בציבור צרכני החשמל. חלק מהורדת התעריף מחייבת תחנות כוח פרטיות להשתתף בהפעלת מערכת החשמל וזהו כסף שיגיע לחח"י כך שהורדה היא 5% נטו. עוד סבורה הרשות, כי על חברת החשמל להתייעל ולא רק לדרוש אי הוזלה בתעריף. גם על רשות החברות לפעול בענין זה באופן מואץ ביותר. הלחצים על רשות החשמל למתן את ההוזלה הם עדות נוספת לצורך בקיומה של רשות חשמל עצמאית השוקלת בעיקר את שיקולי הצרכנים והמשק".
גם חברת החשמל באה בתלונות
המכתב של יוגב לפרקש הגיע לאחר התכתבות נזעמת בין מנכ"ל חברת החשמל הנכנס עופר בלוך לבין ד"ר תניב רופא, סמנכ"ל החטיבה הכלכלית של רשות החשמל. ב-10 באוגוסט בלוך שלח לרשות החשמל מכתב שם הוא קובל על הכוונה להוריד את התעריפים, זאת כאשר לטענתו לחברה הובטח מוקדם יותר השנה שלא יתקיים מהלך שכזה. לתפיסת בלוך הורדת התעריפים האמורה היא "שינוי קיצוני שעלול לפגוע בחברה, בהכנסותיה וביכולת לקיים מכלול חובותיה. טענותיו של בלוך דומים עד זהים לאלו של יוגב, ונוגעים לאי ההכרה לכאורה בתעריפי ההולכה, לעלויות הפנסיה של חברת החשמל או לתחזוקת תחנות הכוח. "החלטה כזו צפויה לגרור את המשק לסחרחרת של רכבת הרים תעריפית ולכן היא לוקה בחוסר סבירות קיצוני", כותב בלוך.
עוד באותו יום ענתה רופא לבלוך, ונזפה בו כיצד הוא מעיד לכאורה לקבוע שהחלטת רשות החשמל בדבר התעריף לוקה בחוסר בריות קיצוני, כאשר היא מתקיימת "טרם קריאת החלטת השימוע, וטרם לימוד סעיפי ההכרה בעלויות, המתפרשות על כעשרים החלטות רשות". רופה מזכירה לבלוך שחלק מהשינוי בתעריף בא בכלל לשרת את חברת החשמל ולחייב את בעלי תחנות הכוח הפרטיות שמתחרות בה (דליה, דוראד, OPC) לשלם לה על שימוש במערכת החשמל הארצית. עוד רופא מזכירה לו שעלות הפחם התרסקה ב-17% ואילו שער הדולר ירד בכ-3% ולכן על הציבור לקבל חזרה משהו. "מן הראוי הוא תמשכו את מכתבכם, וכי קודם לכל, תלמדו את ההחלטה ואת סעיפיה, טרם פנייה ברשימת תפוצה כאמור, בנושא זה. הרשות תמשיך לפעול לשמירת האיזון בין צרכי השחקנים השונים במשק החשמל וטובת הצרכן", מסכמת רופא.
רשות החשמל עומדת כיום בפני שינוי ארגוני מקיף: חוק ההסדרים האחרון כלל החלטה להקים רשות חשמל חדשה תוך איחודה עם מנהל החשמל שבמשרד האנרגיה, להפעילה תחת השר שטייניץ ולהעביר את יו"ר המליאה אורית פרקש מתפקידה.