בלעדי לכלכליסט
חגיגה בביטוח הלאומי: לבוש לבאולינג, ציוד לטניס וגם מכונית למנכ"ל
דו"ח ההוצאות של המוסד לביטוח לאומי שהגיע לידי כלכליסט חושף טפח מהטבות הענק לעובדים. מהשתלמויות באירופה הקלאסית לשם "המורשת והזיכרון היהודי", דרך "ימי עיון" במלונות באילת ועד מימון קבוצות באולינג בעשרות אלפי שקלים
היקף התקציבים שקיבלו אשתקד ועדי העובדים של המוסד לביטוח לאומי מכספי משלם המסים עמד על 3.3 מיליון שקל – לטובת 3,800 העובדים. כך עולה מנתוני ההוצאות של הביטוח הלאומי ל־2014 שנחשפו בעקבות בקשת חוק חופש מידע שהגיש "כלכליסט" לביטוח הלאומי.
- כך השתלט השוק הפרטי על השירותים החברתיים בישראל
- אושר בכנסת: הביטוח הלאומי לא יוכל לגבות חובות שלא דרש מעל 7 שנים
- שיא התלונות בשירות הציבורי - נגד הביטוח הלאומי
הדו"ח מספק הצצה להטבות השונות והמשונות שמקבלים העובדים, בדומה לשאר 60 אלף עובדי משרדי הממשלה, וניתן ללמוד ממנו על תנאי העבודה של העובדים עם הביטחון התעסוקתי הכי גדול במשק. הדו"ח מפרט את ההוצאות השונות של המוסד בשנה שעברה שהסתכמו ב־1.79 מיליארד שקל.
ארמונות המורשת
מדובר בדו"ח הכולל כ־32 אלף סעיפים ולדברי מנכ"לית התנועה לחופש המידע, אלונה וינוגרד "צריך לומר שהמוסד השקיע מאמצים לתת תמונה מלאה אך כעת נותר רק לקוות שמעתה המידע יועמד לעיני הציבור באופן יזום".
הכסף הגדול של ההטבות לא נמצא רק בסעיפים שבאופן מפורש ומוצהר מוצגים כהטבה כלשהי, כמו סבסוד לתשלום בחדר האוכל. הנה לדוגמה העמותה לקידום מקצועי־חברתי של עובדי המדינה שהקימה הסתדרות עובדי המדינה. העמותה קיבלה בשנה שעברה מהביטוח הלאומי 653.2 אלף שקל. עם הכסף הזה היא מארגנת ומסבסדת ימי עיון במלונות שונים באילת, ים המלח והצפון. עד כמה מדובר ביום עיון ולא פשוט בנופש אפשר אולי ללמוד מכך שבאתר העמותה החיפוש של יום העיון נעשה לפי שם המלון, מיקומו ותאריכי השהייה ולא לפי סוג התוכן הלימודי שמועבר ביום העיון.
571.2 אלף שקל העביר המוסד לעמותה לקידום מודעות חברתית של עובדי המדינה, שבראש אתר האינטרנט שלה מתנוסס באנר מתחלף עם תמונות של ארמונות, מזרקות, מונומנטים באירופה הקלאסית ומקומות אחרים שהעמותה מציעה לעובדי המדינה לטוס אליהם לטובת השתלמות על "המורשת והזכרון היהודי בתפוצות".
בדו"ח בולטים גם סעיפי הספורט השונים והרבים. זה אמנם לא כסף גדול, ובוודאי שעידוד ספורט הוא בעל חשיבות, ועדיין – ספק אם אפילו במקומות עבודה שיש בהם ועד במגזר הפרטי יכולים העובדים לחלום על כל כך הרבה צ'ופרים קטנים ולדעת שלא משנה מה יהיה מצב המשק ומספר העניים, הצ'ופרים יגיעו גם בשנה הבאה ובזו שלאחריה. לדוגמה, המוסד מימן את לבוש קבוצת הבאולינג של עובדי המוסד ב־1,850 שקל וקנה ציוד ספורט לעובדים ב־51.9 אלף שקל, ציוד טניס ב־2,690 שקל וכדורי טניס ב־480 שקל.
ועד העובדים של סניף חיפה קיבל גם תקציב ייעודי לספורט בהיקף של 15 אלף שקל והעובדים בסניף רחובות הסתפקו ב־7,620 שקל.
השתתפות נבחרות הספורט של עובדי הביטוח הלאומי במחוזיאדה – אירוע הספורט השנתי של ועדי העובדים במגזר הציבורי שמתקיים באילת (בסבסוד המדינה) – עלתה למשלם המסים 69.9 אלף שקל. רישום קבוצת הבאולינג של אחד הסניפים לתחרות אחרת עלה 5,200 שקל ורישום קבוצת סניף אשקלון עלה 4,050 שקל. בבאר שבע תקציב הספורט עמד
על 18 אלף שקל, אך כל העובדים יכולים לקנא בתקציב הספורט של עובדי הסניף בראשון לציון שקיבלו 66.2 אלף שקל.
העובדים בביטוח הלאומי, כמו כל עובדי משרדי הממשלה, זוכים גם לסבסוד על השתתפות במצעד החיים בפולין. במשלחת האחרונה יצאו 50 עובדים שקיבלו סבסוד של כ־1,000 דולר שהם שווי ערך לשני שליש מעלות הנסיעה.
שברולט מאליבו למור יוסף
הביטוח הלאומי גם קנה בשנה שעברה מכונית חדשה למנכ"ל, פרופ' שלמה מור יוסף, בעלות של 159 אלף שקל. מדובר במכונית המנהלים שברולט מאליבו, ברמה דומה לזו של מנכ"ל משרד ממשלתי. במקביל, מהדו"ח ניתן ללמוד על הוצאות המוסד על רופאים. 13 רופאים קיבלו אשתקד מעל חצי מיליון שקל מהביטוח הלאומי עבור חוות דעת רפואיות. הסכום הגבוה ביותר ניתן לרופא שהועסק על ידי סניף יפו של המוסד שקיבל 850.6 אלף שקל עבור כמה חוות דעת בנושא נפגעי עבודה. כ־10 אלף הרופאים שהעסיק הביטוח הלאומי השתכרו 116.4 מיליון שקל.